onsdag, oktober 17, 2018

I de levande ljusens högsäsong

Man tar ett glas av enklaste sort. Förslagsvis nåt udda som står i ett hörn i skåpet. Samlar på sig lite pinnar och kanske blir det nödvändigt med en såg? Fast om man som jag är usel på att såga kan man välja smalare pinnar, helt enkelt. Någon sorts tråd eller böjlig kvist som går att använda som stadgande element i skapelsen måste till. Ingen kommer förmodligen heller att klaga om man tar genvägen via en tunn metalltråd, som nog skulle gå att dölja ...

Så knyter man ihop sina pinnar och fäster dem kring glaset och vips! har man en helt personlig och unik ljuslykta att använda nu, i de levande ljusens verkliga högsäsong. Denna trevliga och naturnära skapelse stod på ett bord i ett fik på Södermalm härom dagen. Och jag tyckte den manade till efterapning! Handarbete av en så begränsad omfattning att det inte behöver bli ännu ett ufo (= unfinished object)! Men trevlig design, håll med om det!

Copyright Klimakteriehäxan

9 kommentarer:

 1. det där skulle svärdottern gilla, de hade höga fina ljusstakar av björk på bröllopet, hon kommer från Västerbotten, båda är riktiga skogsmänniska... när sonen vill bjuda på lunch ute, så menar han UTE (Göteborgs kommun bjuder på ved på många fina grillplatser, med sonen har ändå egen liten yxa med sig)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då kanske du kan få en sån här ljuslykta till jul!

   Radera
  2. (har gett alla värmeljus till svärdottern)

   Radera
 2. Jag har sett det där några gånger, går att göra mycket med ett par pinnar. Snyggt även med en bit hampa virad eller en fin bit spetsband. Det går utmärkt med tunnare kvistar man kan knipsa av med en sekatör eller en sax. Vill man göra det mer hållbart så limmar man fast det med en limpistol.

  Gäller bara att inga pinnar petar åt fel håll så att de petar in över lågan och glaset måste vara så brett att luft lätt kommer ned och cirkulerar så det inte blir för varmt. Risken är annars att om man stoppar ned ett värmeljus så antänds själva stearinet och då blir det nästan en explosionsartad brand.

  Nu lät jag gnällig. :D Sorry!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä inte gnällig, du har ju rätt - man ska inte slarva med eld ens om lågan är liten!

   Radera
 3. Anonym5:57 em

  Det bor tydligen en liten Ernst även i dig.
  /ullaw

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja kanske det du! :-D
   du får kalla mig Ernesta - eller nåt ... men du som är händig fixar ju en sån här pryl hur lätt som helst!

   Radera
 4. Tycker det är en väldigt fin skapelse. Nå't för försäljning på Designtorget kanske. Såg Emmas kommentar och där är ju lösningen enkel: köp LED ljus hos Clas Ohlson. De ser nästan ut som riktiga värmeljus, fast utan brandrisk.

  Själv har jag inga levande eller konstgjorda ljus alls. Tycker det är mycket roligare med LED-slingor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. LED är nog bra, jag har också såna, men de ersätter inte "äkta" levande ljus!

   Radera