torsdag, oktober 04, 2018

Skokonst

Visst inser jag att det är en affär. Ett ställe där man förväntas lätta på plånboken, eller låta kreditkortet få vingar. Men att gå in här är ändå lite som att gå på konstutställning.

Stövlar med fransklädda
skaft och klackar. Pris 12 000:-
Jag tänker på den ganska nyss öppnade skobutiken som bär Jimmy Choos namn. Den ligger i den så kallade Biblioteksstan i centrala Stockholm, på Mäster Samuelsgatan. Men är det verkligen skor det handlar om? Är det inte snarare konstverk? Något som tilltalar ögat mer än det faktiskt passar fötterna? Åtminstone fötter som med tiden fått en och annan slitskada.

Personalen är trevlig även mot oss som bara kommer in och tittar men som går ut igen utan att ha köpt vare sig skor eller väska. Prislapparna på produkterna som bär den malaysisk-kinesiske designerns namn (även om han lär ha trappat ner på jobbet för egen del) visar snudd på svindlande summor. De här fotbeklädnaderna passar vare sig mina fötter eller min budget, framför allt inte den senare.

Men att det är dyrt hindrar mig ju inte att beundra konst, vare sig den hänger hårt bevakad bakom armerat glas på ett museum eller om den står utställd här i ett skyltfönster mitt i centrum.
Så när mitt öga möter ett par puderrosa boots som har svindlande klackar, kombinerat med glitter och fjädrar, inser jag att här handlar det om skor som ögongodis. Som konst av ädlaste slag. Skokonst!

Hemma har jag ändå ett par äkta, otroligt snygga, Jimmy Choo som vid det här laget är nästan tio år gamla. 2009 var Choo gästdesigner hos H&M och jag fyndade helt oplanerat mina skor till halva reapriset. Det är fantastiska skodon som jag kan gå hur långt som helst i, eftersom de är lågklackade och har en suveränt bekväm läst. Jag kommer att vårda dem mycket ömt i minst tio år till. Och samtidigt, då och då, slinka in på konstutställning i butiken på Mäster Samuelsgatan.

Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

  1. visste du att dekoratör heter visual merchandiser

    SvaraRadera
  2. sonen och Madonna har samma skomakare i Göteborg

    SvaraRadera
  3. Stövletterna var ju bara för söta! Och visst är de konstverk.

    Jag blir så frustrerad och ledsen för att jag inte längre kan ha skor med klackar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. De där skyhöga har jag nog aldrig kunnat ha. Men det finns tack och lov andra klackar som både är snygga och gåbara! Såna har jag. Fast bara ibland ...

      Radera
  4. trivs med mina barfotaskor ❤️

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra, man ska vara rädd om fötter!

      Radera
  5. Mode inklusive skomode är uppenbarligen inte min grej, då jag inte ens kände igen namnet Choo - ooooops!
    Håller med dig att skorna du visar är mera konstverk än skodon. Läckra att titta på, men absolut inte att bära med dessa klackar...
    Är impad att du har ditt fynd kvar sedan 2009! Skorna är ju i perfekt skick, så jag antar att du inte har burit dom så ofta. Å även om de kostat
    12 000 kronor hade ju årskostnaden över nio år blivit helt överkomlig;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mina skor har jag faktiskt använt ganska flitigt, men om det regnar får de inte komma ut ... :-D

      Radera