söndag, oktober 14, 2018

Också en sorts Skyltsöndag

En serie skyltar har tillverkats med ursprung i den berömda målningen "Damen med slöjan" av Alexander Roslin, gjord 1768. Ni ser en av dem här ovan, ni har kanske sett dem i annonser. De här nya varianterna utgör reklam för Nationalmuseum, som öppnade för allmänheten i går efter fem års stängning. Under den tiden har museet genomgått en stor reparation och förnyelse.

Till min egen häpnad hamnade jag där i dag igen, trots att jag var där på en förhandsvisning i veckan. Och en sak är klar: det här stället är så stort och har så mycket prylar, konst och skatter att titta på, att det inte är något problem att gå flera gånger. Gratis är det ju dessutom (fast inte till vissa specialutställningar).

I dag såg jag saker jag absolut inte la märke till i tisdags, och jag vågar lova att mycket fortfarande återstår. Det är väl därför jag i grund och botten ogillar stora museer av den här typen: det blir för mycket av det goda, omöjligt att smälta alla intrycken.

Men nya bilder blev det. Kul att Rembrandt, Zorn och Haupt-byråer blandas med designprylar, både klassiska och (väldigt) moderna. Håll till godo, och trevlig Skyltsöndag! (Ni hittar nog fler skyltar via BP som vanligt).

Originalmålningen, nu på locket till en tablettask i museishoppen.
Väggar med färg är nytt. Här röda avdelningen.
Knallblått i ett annat rum - häftigt, inte sant?
Och gult också, förstås. Missade visst att plåta det gröna ...
Bordsskiva. Inspirerar till ett gör-det-själv i sten?
Bekant från historieboken: Karl XIIs likfärd. Gustaf Cederström målade.
Som hämtat från Rackstadmuseet i Arvika: Gustaf Fjaestads verk.
Vintermotiv i olja och s k stabbestol.
Jugendkruka som utlöser "Vill ha"-känsla!
För mycket prylar i köket? Då kan detta vara ännu ett tips att kopiera för den händige!
Ljuskrona designad av Anders Jakobsen.
Copyright Klimakteriehäxan

7 kommentarer:

 1. Nationalmuseet är stort och nu ännu större!
  Kanske ska man göra så att man tar en avdelning i taget? En gång i månaden eller kanske varannan? Då blir det ju mer lättsmält.

  Jag gillar de där nytolkningarna av Damen med slöjan. Sagolikt vackra på olika sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag hade verkligen inte planerat att gå tillbaka redan ... Gillar också de nya slöjbilderna, finns en med en man också.

   Radera
 2. Japp, den reklamen har jag sett lite varstans på sistone. Åsså fick jag mig ett gott skratt här - vid det här laget har jag sett två inlägg om Nationalmuseum hos dig och ett hos Freedomtravel. Med andra ord så behöver jag inte ens ta mig dit irl. Om du fortsätter rapportera om vad som finns där är det liksom bekvämare att "besöka" museet från skärmen;-)
  Tusen tack för din lite överraskande Skyltsöndag, ett gott skratt och länken:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då ska du veta att jag inte har lagt ut alla mina bilder - än ... :-D
   Men om du gör ett eget besök kan du ju få upptäcka att det luktar mat i nästan hela nedervåningen. Tror att dom kanske måste greja lite med luftväxlingen kring restaurangen.

   Radera
 3. Jag såg ett inslag från museet på tv härom dagen. Vore en häftig upplevelse att se med egna ögon så jag hoppas det blir av när jag nån gång kommer till huvudstaden. Fina skyltar

  SvaraRadera