tisdag, oktober 02, 2018

Öden på kinesiska

Kina har fångat Johannas intresse där i deckarhörnan. Idag handlar veckans topplista om Kina – böcker som utspelar sig där eller kinesiska författare. En ganska klurig uppgift, böcker om Kina finns – men inte i överflöd.

Jo nog finns de, det har Johanna alldeles rätt i. Tyvärr tror jag att det blir några upprepningar för mig, böcker jag nämnt tidigare. Och Mo Yan, nobelpristagare för ett par år sedan, har jag inte läst alls ...


"Snöblomma och den hemliga solfjädern" (Snowflower and the Secret Fan) utspelar sig på 1800-talet och ger väl researchad inblick i hur synen på kvinnan var i Kina på den tiden. Snörda fötter var exempelvis ett måste. Två flickors öden får man följa i boken.

 "Vilda svanar" (Wild Swans) av Jung Chang slukade jag när jag fått den i mina händer. Också med fokus på kvinnors liv, men här på 1900-talet. Tre generationer, tre historier i en.


"A Death in China" är en oöversatt deckare skriven av duon William Montalbano och Carl Hiaasen. Boken går inte till deckarhistorien men jag minns den gärna eftersom Bill, en period med bas i Peking, var en sympatisk kollega som dog alldeles för tidigt i en hjärtattack, mitt i steget på en trottoar i London. Han hade förmodligen många böcker oskrivna. Hiaasen har dock varit flitig i krim-nischen.

"Tecknens rike" skrev Cecilia Lindqvist för många år sen och fick August i fackklassen då. Om kineserna och deras skrivkonst, fascinerande! Tror kanske inte att jag läste precis varje rad, det räckte mitt intresse inte till, men ändå. Så snyggt omslag dessutom!

"Från din syster Lovisa" berättar, med grund i ett par hundra brev, om en svensk missionär utsänd till Östturkestan (idag Kina) precis i början av 1900-talet. Maria Gustavsdotter skrev romanen, vars huvudperson var hennes mormors kusin. Kulturkrockar och ensamhet är vad Lovisa möter. Och bestämmer sig för att övervinna med hjälp av mod och envishet.


I en park i Peking. Kineser skriver dikter på marken, med vatten.
Helt fascinerad blev jag! Men läsa det kunde jag förstås inte.
Copyright Klimakteriehäxan

17 kommentarer:

 1. Vilda svanar är den enda jag läst av de här böckerna. Tack för tips om de andra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Snöblomma" är ruggig bitvis. Men bra.

   Radera
 2. Tack för jätteintressanta boktips.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du hittar nåt du också gillar!

   Radera
 3. jag har också med Snöblomma. glömde dessvärre Cecilia Lindqvist. Vilda svanar har jag läst. Från din syster Lovisa står i min hylla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jung Chang borde man läsa mer av, tror jag.

   Radera
 4. Fina titlar på böckerna.

  SvaraRadera
 5. Tack för nya tips! Var inget lätt tema.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä man har inte hur många som helst av den sorten!

   Radera
 6. Näpp. Har inte läst någon av dessa. Heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det väldigt ofta ... helt begripligt, tycker jag!

   Radera
 7. Kanske har jag läst Snöblomma men inte de andra böckerna. Från din syster Lovisa blir jag särskilt nyfiken på.

  SvaraRadera
 8. Vilda svanar har jag läst, bara för några år sedan

  SvaraRadera