lördag, oktober 20, 2018

Men visst finns det tv-program att titta på!

Ser och hör ofta kommentarer som kan sammanfattas så här:
DET FINNS INGENTING ATT TITTA PÅ I TV.
Jasså gör det inte? Hur kan det då komma sig att jag fastnar där i soffhörnet, ideligen, och känner mig såväl road som informerad och med nya erfarenheter?

För så förhåller det sig. Men vad är det då jag tittar på (av helt olika anledningar förstås)?
Nyheter. Av födsel och ohejdad vana.
Sport, men man får ju välja gren efter egna böjelser.
Två svenska dramaserier med kvalitet rullar just nu i Sveriges Television: "Vår tid är nu" och "Springfloden". Riktigt bra.
"Världens sämsta indier" i SVT. David Batra ska lära sig om sina rötter. Jag lär mig också saker!
"Bytt är bytt" i TV4. Roligt att gissa antikviteters värde och riktigt underhållande.
"Engelska antikrundan" är roligare än sin svenska systerproduktion. Sänds i SVT2.
"Korrespondenterna" i SVT. Utrikesreportage om företeelser vi inte stöter på i annan nyhetsrapportering, som de i Östtimor allestädes närvarande otäcka krokodilerna.
"Språknyheterna" i Kunskapskanalen, skrev om det programmet här på bloggen nyss.
"Sverige!" är inte alltid lika spännande, men Fredrik Önnevall är en bra samtalsperson i det här kulturprogrammet. Tidigt lördag kväll i SVT.

Det händer också att jag tittar på "Breaking News" med Filip & Fredrik i kanal 5, eftersom deras idéer ibland är väldigt kul. Men jag tröttnar rätt snabbt på deras skrikiga, flåshurtiga tempo.
Någon brittisk kriminalare finns alltid att tillgå, och de är ofta bra.
Kunskapskanalen sänder fantastiska naturprogram, jag kan titta på superbilder på djur och växter i evigheter utan att tröttna.
Långfilmsutbudet är heller inte dåligt. Ta bara denna lördagkväll som exempel: först "The Danish Girl" som blev Alicia Vikanders genombrott och sen på nattkröken "Philomena", en sann historia, gripande och superbra spelat av Judi Dench.
Ett och annat matprogram kan jag kolla emellanåt, men kroknar i regel efter en stund.

Lägg ihop allt detta och det blir rätt många tv-timmar på en vecka. Så gott som allt går dessutom att se i efterhand på Play. Och, märk väl, då har jag inte tagit med något som sänds i HBO Nordic eller Netflix. Att det dessutom är få TV4-produktioner beror förstås på att jag tycker det är väldigt tradigt med reklamavbrotten. Jag gillar inte trailandet i SVT heller, men då handlar det åtminstone om utrymme mellan programmen, inte mitt i.

Hur som helst så menar jag att det finns massor av bra tv-program att titta på, och att de som påstår det motsatta har fel.
Vilket förstås inte betyder att man måste se på tv. Det finns ju annat att göra också!

Kjell Bergqvist och Julia Ragnarsson i "Springfloden" i SVT.
PS Jag skulle kunna göra en riktigt lång lista på program som jag nogsamt undviker, eftersom jag inte står ut med dem. Men det är roligare att vara positiv än negativ!

Copyright Klimakteriehäxan

4 kommentarer:

 1. Vår tid är nu är fantastisk, spelas ju in i Göteborg ❤️

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och den är bra ändå! :-D (retas bara)

   Radera
 2. Hahaha! För mig blir det inte så många timmar. Självklart kollar jag "Springfloden", "Vår tid är nu" och Shetland förstås. Cirka 3x45 minuter per vecka alltså. Sportspegeln är ett måste (5x15 minuter). Eventuella engelska serier tillkommer som "Ett fall för Vera". That's it.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det fina i kråksången är ju att man bestämmer själv. Mycket eller lite. Nu eller sen. Kah har skippat både Shetland och Vera, dock.

   Radera