måndag, juni 10, 2019

Allt annat än kasst

Ni kommer väl ihåg Kasskampen? Jag verkar själv ha glömt bort den ett tag, men den lever naturligtvis. Skam vore det annars!
Det debatteras ofta nu hur det egentligen förhåller sig: vad är minst skadligt för vår omvärld, är det påsen av papper, plast eller tyg?

Svaren varierar och det är inte helt enkelt att bestämma sig för vem/vad man ska tro på, men en sak verkar all expertis vara överens om: att det viktigaste är återanvändning, så länge det någonsin är möjligt, och sedan förstås återvinning. Allt för att slita mindre på miljön.

En av mina grannar deltar uppenbarligen i Kasskampen, möjligen utan att ha en aning om det. Men att svepa in cykelsadeln i en plastpåse från matbutiken är naturligtvis både ändamålsenligt, praktiskt och billigt. Allt annat än kasst, helt enkelt.
Kom upp på barrikaden, delta i Kasskampen!

Copyright Klimakteriehäxan

13 kommentarer:

  1. Göteborgs-Posten citerar Råd & Rön:
    "en tygkasse i ekologisk bomull behövde bära hem matvaror fler än 20 000 gånger för att komma ner i samma miljö- och klimatpåverkan som en vanlig plastpåse. Det innebär att du måste använda den fem gånger i veckan i 77 år, enligt Råd & Rön, för att det ska motsvara en plastkasse. Motsvarande siffra för en tygkasse i vanlig bomull var 7 100 gånger."

    SvaraRadera
    Svar
    1. Där ser man! Men, som sagt, experter räknar rätt olika. Trist att det som får etiketten "ekologiskt" är så kostsamt i framställningen.

      Radera
  2. "Om man ser till markanvändning vinner plastpåsen, men om man tittar på koldioxidutsläppen vinner papperspåsen, säger Åsa Stenmarck, avfalls- och resursexpert på IVL Svenska miljöinstitutet.
    Förvirrande bioplast

    Men ingen bomullskasse?
    - Det går åt extremt mycket vatten och kemikalier vid bomullstillverkning, vilket inte är så bra." (Göteborgs-Posten 25 maj 2019)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har mig veterligen ingen kasse i ekologisk bomull. Tröstar mig med det. Återanvändning är ändå A och O!

      Radera
    2. "Om man endast tittar på kategorin klimatpåverkan behöver en ekologisk kasse användas 149 gånger, medan en påse i vanlig bomull behöver användas 52 gånger, för att bli likvärdig en plastpåse."

      Livet är komplicerat.

      Radera
  3. Ja, h*n vet nog inte att det pågår en kasskamp hos en blogg nära henne;-)
    H*n är nog en av få som använder plastkassar som sadelskydd. Nästan 99 procent av skydden är ju reklamfinansierade skydd. Lite charmigt med en plastkasse faktiskt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade ett gratisskydd men det försvann, så nu har jag faktiskt ett som kostade en tia ... när det försvinner (för det gör det väl) blir det plastkasse!

      Radera
  4. Hade alltid en plastpåse ihopknycklad under sadeln så att man kunde skydda den om man visste det skulle regna. Eller skydda rumpan om det hade regnat för det räckte inte med att torka av då det var ett hål i sadel så om man satte sig så pressades vattnet ut. Tänk så man minns, va!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Cykelminnen från en tid som flytt ... du kanske ska ha det som titel på en roman? :-D

      Radera
  5. Plastpåsar på sadeln, ja det har man haft många gånger! Perfekt skydd när det regnat.
    Använder en tygkasse (från vivo, finns den matäffären kvar?) att lägga varor i när jag handlar, det gäller bara att komma ihåg att ta med den till affären!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland kommer man ihåg, ibland inte. Plastpåsarna är inte döskallemärkta, bara man återanvänder dem duktigt!

      Radera
  6. Ja just det, när man precis vant sig av med plastkassar i affären och tycker man är duktig så får man reda på att tygkassar är sämre alternativ..inte lätt att göra rätt. I min butik är påsarna för frukt o grönt gjorda av något återvunnet material, icke plast, men jag återanvänder dem hemma ....för att städa i kattlådan! Alla får vi bära vårt strå till stacken. Men när man ser h ur det ser ut i Indien blir man mörkrädd, vad hjälper det hur vi bär oss åt när de stora bovarna är på annat håll...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Huvudsaken är nog ändå att man envisas med att använda dem igen och igen och igen. Och visst, storbovarna är värst, men man får göra det lilla man kan, för samvetets skull.

      Radera