onsdag, juni 12, 2019

Ett fodral du kanske inte vet att du behöver

FODRAL är det ord som Sanna fastnat för som denna veckas temaord i Gems Weekly Photo Challenge. Lite originellt, inte sant?

Men visst har jag fodral, av diverse sorter. För glasögon, för läsplatta, för mobil. Det mest unika är mitt egenhändigt virkade överdrag till en solfjäder. Jaså, visste ni inte att ett sådant är bra att ha, snudd på nödvändigt, faktiskt!?
Eftersom alla kloka människor alltid har en solfjäder i handväskan, åtminstone sommartid, är det lätt att den där relativt ömtåliga saken får sina törnar och går sönder.

Faktum är att jag beslutar mig för att ta en repris, på ett blogginlägg som är nästan precis tolv år gammalt, så hade jag inte sagt något skulle ni ha trott att det var sprillans nytt ... Var så god:

Det var i fjol som jag upptäckte solfjädern.
På semester i varma Italien såg jag hur var och varannan människa av kvinnokön, ung som gammal, hade en. De användes dessutom flitigt. För bara en Euro på lokala marknadsgatan inhandlade jag denna fantastiska sak och tog den i omedelbart bruk. Insåg vad jag i åratal gått miste om när sommaren varit i varmaste laget: en stilla, svalkande fläkt som jag själv kunde styra, till råga på allt gick den lätt ned i handväskan.
Köpte flera och gav bort när jag kom hem.

Sedan dess har jag för det mesta en solfjäder inom räckhåll, och har faktiskt också sett att fler än jag skaffat sig detta effektiva motmedel mot kvalmighet och onödiga svettdroppar.
Men saker som kostar en tia är inte särskilt hållbara.
Det gäller även solfjädrar, som åtminstone till stor del består av papper. Väl nedstoppad i väskan är det lätt gjort att den spretar lite, att den trasslar in sig i hårborsten eller krockar med nyckelknippan.
Den får inte gå sönder, det får bara inte ske!

Under midsommarhelgen hade jag som ni redan listat ut inte anledning att ta upp min solfjäder en endaste gång. 
Bakom den regnprickiga fönsterrutan satt jag och längtade efter solen.
Men det går ju inte att bara sitta helt overksam och vänta.
Det var då jag fick min snilleblixt.
Min solfjäder ska få ett fodral! Jag har letat tidigare. Tandborstfodral är för korta, innerrullen i hushållspappret både för stor och för kort. Ingen annan lösning har varit inom synhåll.

Jag skred till verket. Lade upp tjugo luftmaskor och satte igång, till omgivningens häpnad – det är väl bekant att mina handarbetsprojekt sällan eller aldrig blir fullbordade, så vad var nu detta? Maken undrade försynt om han skulle föräras ett penisfodral av hemslöjdstyp, men han slutade undra när mitt verk var betydligt längre än tjugo centimeter. 

Nu har jag Fodralet. Ett avslutat handarbetsprojekt!
Virkat, i fasta maskor och stolpar, med rester av bomullsgarn, blandade färger utan hämningar. Och, klokast av alltihop, öppet i båda ändar, så att man alltid kan stoppa in den fasta änden först – och också dra ut den först, åt andra hållet. 
Två knappar ser till att min kära solfjäder håller sig i sitt fodral.
Tänk ändå vad lite regn kan få en till.

PS Det känns som om det passar bra att citera Johan Ludvig Runebergs dikt om Lotta Svärd, i "Fänrik Ståls sägner": "Något tålte hon skrattas åt, men mera hedras ändå".


Jag har redan tidigare sjungit solfjäderns lov, läs här! - så får du till och med veta lite om dess historia!

Copyright Klimakteriehäxan


38 kommentarer:

 1. snyggt, men behöver inte för värmen... men skulle kanske funka hålla myggor borta:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2019/06/insekter-omslag.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror väl ändå på HUR varmt det är??? Tror det funkar sisådär mot mygg.

   Radera
  2. reser inte till värmen... kan inte hjälpa att värmebölja även i Ryssland med +30˚C när jag där, och solfjäder ingick inte i packningen... avslappning funkar.

   Radera
  3. Det kan räcka med att stanna i Sverige ju.

   Radera
  4. nja, det var +30˚C flera månader förra sommaren på Hisingen, tufft

   Radera
  5. Ja men det är ju det jag säger och menar!!!

   Radera
 2. Men så himla smart! Nästan så att jag snor idén, tror jag! Attans klurigt där med dubbelhålen.

  Har inte stoppat ned någon av mina i handväskan än för så varmt har det inte varit.

  Makens kommentar var underbar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vassego, fritt fram att sno! Jag är rätt nöjd med konstruktionen ... du kan ju testa, din man kanske vill ha? :-D

   Radera
  2. Hehe, han kan också sluta undra :D

   Radera
 3. Tänk att det är en sorts fodral som jag inte har - annars har jag hur många som helst, till ALLT, fast de ibland kallas etuier. Till näsdukar, till strumpor, till pyjamas, till reseskohorn, till reseklädhängare, till tvätten - snyggt broderade med vitsöm, jag skulle kunna fortsätta en bra stund till, men kanske förfärdigar jag ett fodral till solfjädern, fast den är antik och tål nog inte att hänga med i en väska...
  Margaretha
  som faktiskt har
  fast hon inte röker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rökning har så vitt jag begriper inget med saken att göra, men ALLA borde ha solfjäder i väskan, inte minst med tanke på att vädret hela tiden blir varmare. Och den som exvis åker buss i Stockholm är oerhört betjänt av en liten viftsak.

   Radera
 4. Visste inte att det finns fodral till solfjädrar! Där fick jag lära mig något nytt. Kul med hemvirkat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä men det kanske inte det finns heller. Jag har aldrig sett något, mer än mitt eget! Dock har jag kommit på att askar/etuier som armbandsur levereras i också funkar.

   Radera
 5. Det blev ju jättesnyggt!
  svar: Penisfodralet är väl använt, på plats! Här hänger det på väggen. Ingen har velat pröva det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Penisfodral är väl inte så värst eftersökta här och nu ... men ditt var ju fint!

   Radera
 6. Kul handarbete och ett bra sätt att använda restgarner! Jag är övertygad om att din solfjäder älskar sitt fodral, den slipper ju slag och stötar när den ligger i väskan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja faktiskt är det en riktigt ändamålsenlig innovation jag åstadkommit! Stolt! (de som flinat och sagt att de aldrig sett något fulare struntar jag i)

   Radera
 7. Nej jag visste inte att jag behöver ett solfjäderfodral, ska virka ett på semestern. problemet är att min solfjäder är asiatisk, sån där som ser ut som en brödspade och integår att fälla ihop.
  Jag har bara cigarettfodral fast jag inte heller röker, men alla mina släktingar fick cigarettfodral när de slutade skolan, och nu har jag allihopa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske kan man ha nåt annat kul i cigarettfodral? kvitton? bussbiljett? synd att saker inte går att använda!

   Radera
 8. Heisann, så morsomt ord dere har for hva vi kaller en vifte! Og fodralet minner meg om dem vi hekla på skolen til blokkfløytene. Her ble restegarn tatt i bruk, veldig så miljøvennlig forbruk! Min solfjäder ligger på stas i et glasskap, men når det blir varmt igjen, kanskje den kommer til nytte. Det hjelper utvilsomt å få lufta i bevegelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja ta fram din "vifte" den kommer nog att behövas, i a f om årets sommar blir som fjolårets! Inser att min skapelse har absoluta likheter med ett fodral till en blockflöjt.

   Radera
 9. Här är jag verkligen impad! Inte visste jag att du kunde virka. Å fint blev fodralet också. Du fick ju till och med till en flärp med knapp. Som sagt, jag är mäkta impad här;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo du, jag har virkat, stickat, broderat, sytt på maskin i mina dar. Kläder till mig själv och ungarna, saker för att de bara är fina att titta på ... allt möjligt! Men inte längre, tyvärr. Numera blir det UFO:s om jag skulle råka påbörja nåt. Alltså UnFinnished Objects.

   Radera
 10. Ett fodral till en solfjäder var något nytt. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men ett bra tillskott till handväskan!

   Radera
 11. Vad fiffig du är! Både det där med en solfjäder i handväskan och fodralet till den. Ska nog försöka se om jag hittar en också, om sommaren blir lika plågsamt varm som förra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Solfjäder är verkligen suveränt. Många av Stockholms bussar saknar AC. När jag tar upp min solfjäder blir folk väldigt väldigt avundsjuka! Och fodralet, ja du hajar ju hur bra det är! Går dessutom att tvätta.

   Radera
 12. Avkopplande med handarbete.

  SvaraRadera
 13. Vilket roligt inlägg; i fler än bara penis- och fjäder vinklar:-) ett fodral är ett fodral till synes!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så glad att ni uppskattar min uppfinning/mitt storverk! Må det inspirera fler!
   :-D

   Radera
 14. Men halleluja för tråkväder! Som får dig att överträffa din egen förmåga...Hade du utelämnat solfjädern hade jag gissat på samma som din make, han kanske fick något liknande? Jag har bara handlat en solfjäder på Mallis på 70-talet, den skulle hängas på väggen som prydnad. Synd när du nu berättar hur väl den funkar, speciellt till mig som svettas som en oxe när temperaturen passerar tjugo grader! Underbar tolkning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ut och köp en ny solfjäder vetja! Finns i butiker med japanska och kinesiska prylar bland annat. En (ringa) investering som verkligen lönar sig! Men nej maken fick inget liknande ... :-D

   Radera
 15. Underbart inlägg och bra att du repriserade det så jag fick mig ett gott skratt.
  Ingrid

  SvaraRadera
 16. Härlig läsning och en rolig och kreativ tolkning. Visst är en solfjäder i stort sett oumbärlig om det är varmt. Har några olika och i olika väskor så jag inte ska bli utan. Men några fodral har jag inte till dem. Får överväga detta.

  SvaraRadera
 17. Kreativ og morsom tolkning.
  God søndag frå Anne-Mari

  SvaraRadera
 18. Den var ju inte bara praktisk utan snygg också.

  SvaraRadera