söndag, juni 30, 2019

Lättöl och sjövatten

Räkmackorna på Värmskogs Café är vida berömda. Folk strömmar till det som förr var Liljenäs hembygdsgård, en samlingsplats i Barndomslandet, för att äta räkor i drivor över ägg, lite grönt, majonnäs och bröd i vacker miljö vid stranden av sjön Värmeln. (Ja, det finns lite annat på menyn dessutom.)

Nu visar det sig också att denna insjö inte bara hyllats av Gustaf Fröding. Den har fått sitt eget lättöl! Med en medföljande, lätt skruvad men antagligen avsedd som poetisk, beskrivning på etiketten: "En skogsstjärna tickar tyst i mossan, vargen korsar en by  osedd av alla  och en amerikanare vrålar i fjärran. Ljusblåa dagar lägger sig i oändliga vågor och svalkar skogarna, den vandrande gränsen. Värmland!"

Tja, jag tror kanske att jag föredrar Frödings text, men copywritern som jobbat åt Västra Ämterviks Bryggeri har säkert gjort sitt bästa ...
Ölet är det absolut inget fel på.

Fast man kan dricka sjöns vatten också. Glömmer aldrig avslöjandet om hur sommarstugeägare från Karlstad lätt skamset tömde sina medhavda dunkar fyllda med kranvatten i sjön sedan det framkommit att vattenkvaliteten i Värmeln var bättre än den i Karlstads rörledningar ...

En öletikett får en Skyltsöndag som denna tjäna som skylt. Fast den är i gott sällskap. Kolla bara här!


Copyright Klimakteriehäxan

14 kommentarer:

 1. cava är gott till räkmacka... och kranvatten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cava, prosecco, champagne, bubbelvatten, kranvatten ... eller varför inte en liten öl? av den lättare sorten, typ Värmeln?

   Radera
  2. vi anglofiler gillar inte kall öl, ska kolla om Coop har Wärmeln

   Radera
 2. Så fint gården ligger. Man undrar vart alla räkor kommer ifrån egentligen... Ölen såg riktigt trevlig ut. Klart det ska vara en kall till en räkmacka :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är jättevackert! Och ölen funkar utmärkt till de där mackorna. Vet inte varifrån räkorna kommer, risken är att de är ganska beresta ...

   Radera
 3. Så ditt barndomsland ligger i Värmland. Det hade jag aldrig kunnat gissa faktiskt. Har en annan bloggkompis som bor i Värmland, och där är väldigt vackert!
  Lättöl är då inget jag dricker frivilligt. Ska det vara öl, så ska det vara starköl;-)
  Kul med ett lokalt bryggeri. Nästan varje ort/stad med lite självaktning verkar ha ett eget bryggeri nuförtiden. Gillas skarpt.
  Etiketten är aningen tråkig om jag ska vara ärlig. Och sådana "djupsinniga" texter på en ölflaska - nja. Men man kan ju trösta sig med att det troligen bara är du som läser texten på en ölflaska;-)
  Skylten för hembygdsgården är så som den ska vara för en hembygdsgård.
  Tusen tack för ytterligare en fin Skyltsöndag och skylten:-)

  Svar: Det är fler som undrat varför jag fortfarande länkar till Pumita, som jag faktiskt aldrig har haft "riktig" kontakt med. Hon var ju totalt anonym. Men jag tycker faktiskt att det är schysst att länka till henne. Det är ju ändå hon som uppfunnit Skyltsöndag. Och hon har ju kvar sin blogg så...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj jag trodde det var glasklart med mina värmländska rötter! Sven-Ingvars, du vet! Och en massa annat ... Barndomslandet har ju en egen etikett här på bloggen, med 149 inlägg! Får nästan hoppas att folk inte försöker förstå sig på den eventuella tanken som ligger bakom "poesin". Jag upprepar: tacka vet jag Fröding.

   Radera
 4. Me again: Jag menade såklart "länken", inte "skylten";-)

  SvaraRadera
 5. Svar: JO, Joe & The Juice poppar precis överallt. Men deras juicer är faktiskt otroligt goda, jämfört med Espresso House's cappuccinon som är odrickbara enligt mig. Om jag vill ha mjölk eller vatten så beställer jag just det om du förstår vad jag menar;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har också druckit gott hos Joe. På espresso house vatten och en liten macka ...

   Radera
 6. Tänk, jag har aldrig hört talas om Värmskog! Nu var jag tvungen att leta kartor och googla och allt. Och det ligger ju strax norr om Karlstad! Jag bor ju vid gränsen mellan Dalarna/Värmland och åker rätt ofta ner till Filipstad. Jag ska lägga stället på minnet så jag kan åka dit nångång!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och just där har både jag och LM Ericsson våra rötter ... välkommen, det är vänligt och vackert!

   Radera
  2. Väster om Karlstad, dock, inte norr om.

   Radera
 7. Jamen visst drack jag den lokala lättölen ;)
  Jag visste inte att Värmland var barndomslandet för dig!

  SvaraRadera