tisdag, juni 25, 2019

Sista topplistan

Johanna i deckarhörnan har kommit fram till att denna veckas topplista blir den sista med utgångspunkt i hennes blogg. Det betyder att vi får ta egna initiativ på tisdagarna framöver. Och ja, man har rätt att tröttna, även på sådant som varit lustfyllt länge!
Temat för finalveckan är böcker som ger sommarkänsla, såväl i regn som i solsken.

"Paradistorg" av Ulla Isaksson. Om hur en familj samlas i sommarhuset. Inte konfliktfritt ... Blev också långfilm, en bra som jag minns det.
"Vi på Saltkråkan" är sommar i Stockholms skärgård så som Astrid Lindgren beskrev den och som vi förälskade oss i, mangrant. Minns jag rätt så är detta den enda av Astrids berättelser som blev film innan den blev bok.
I Cilla Neumanns "Springa med åror" är det mycket bad och livet på landet. Lite sorgligt också.
"Hetta" av Jane Harper har kanske de flesta läst. Men i det allt varmare klimat som vi alla lever är Australien hårt drabbat. Inget regn på evigheter den sommaren!
"Det lilla bageriet på strandpromenaden" är ett exempel på feelgood-historier som hotar att översvämma bokmarknaden. Jenny Colgan är otroligt produktiv och har skrivit en lång rad romaner i somriga miljöer och samma lätta stil, ja, hon har för säkerhets skull (och med en blick på försäljningssiffrorna?) fått ihop en julversion också ...

Det är på sin plats att skicka ett litet extra tack till Johanna som varit energisk, idérik och gett oss andra många små sparkar i ändan. Många boktips har det blivit!

Copyright Klimakteriehäxan

25 kommentarer:

 1. Hetta har jag inte läst än, men den står redo i hyllan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte den var spännande, oavsett vädret.

   Radera
 2. Hetta gillade jag! :)

  SvaraRadera
 3. Saltkråkan och Lilla bageriet på Strandpromenaden har jag läst. De är mysiga. Tack för övriga tips.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk så mycket det finns att läsa ... oavsett tid på året!

   Radera
 4. det var för länge sedan jag läst Ulla Isaksson, filmatiseringen av Paradistorg minns jag, visas på svt ibland. Lucy Dillon är också ett säkert kort om en vill känna på brittiska vibrationer ❤️

  SvaraRadera
  Svar
  1. inte slutet som är viktigt utan vägen dit i vår färd - stämningar som de duktiga författare skapar, konsten att få med flera generationer, viss igenkänning.

   Radera
 5. Bageriböckerna gillade jag skarpt.

  SvaraRadera
 6. Paradistorg låter intressant, tror inte jag hört nåt om den tidigare. Colgans böcker bra sommarböcker. Hetta läste jag förra sommaren (när vi hade vår egen hetta!!) och gillade den. Tack för fina tips! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ulla Isaksson är lite bortglömd tror jag. Hon skrev också en väldigt fin bok "E" om sin man som blev dement.

   Radera
 7. Tycker Johanna har gjort ett fantastiskt jobb här. Det är inte alls lätt att gång på gång komma upp med nya teman som ju bara handlar om böcker. Mycket enklare med skyltar om du frågar mig;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja skyltarna är ju på sätt och vis ett och samma tema vecka efter vecka - ibland undrar jag: du länkar fortfarande till Pumita, har ni kontakt??? All heder åt Johanna hur som helst.

   Radera
 8. Hetta har jag inte läst. Men Paradistorg. och sett filmen. jättebra. Saltkråkan, förstås. den älskar jag. Colgan tror jag finns i min hylla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Flera av Astrid L:s historier är väl rätt somriga - Bullerby-böckerna, Emil, Pippi, Sunnanäng - allihop kanske? Colgans böcker glömmer man betydligt snabbare än Astrids!

   Radera
 9. Hetta och Det lilla bageriet har jag läst. Tack för tips om de andra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kanske ska ge Isaksson en chans?

   Radera
 10. Bageriet har jag inte läst, men annars känner jag till allihop. Somrig och fin lista.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Colgans böcker MÅSTE man inte läsa ... sånt man glömmer fort. Även om det roar för stunden.

   Radera
 11. Hetta och Vi på Saltkråkan har jag läst. Tack för tips om de andra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänker att nästan alla Astrid Lindgrens böcker är sprickfulla av sommar.

   Radera
 12. Paradistorg försökte jag mig på, gick inte alls, vet inte vad jag hade förväntat mig. Hetta vill jag läsa så småningom. Vi på Saltkråkan tror jag bara vi som barn såg på tv... om jag inte glömt.

  SvaraRadera