tisdag, juni 04, 2019

Hon bor där!

Om du liksom jag med nöje ser på det tämligen lekfulla heminredningsprogrammet "Vem bor här?" i Sveriges Television finns nu en annan chans att gå husesyn hos speciella människor i inte särskilt vanliga, men desto mer utstuderade miljöer: "Drottningens slott".

Det är den danska drottningen som i 42 minuter guidar i kungliga Amalienborg, dit jag för min del aldrig tagit mig trots ett antal besök i Köpenhamn. Nu blir det rundvandring späckad med information: Greve Moltke är minsann inte bara en päronsort, till exempel. Och det finns en enkel förklaring till varför man på 1700-talet drack alla drycker under en måltid ur ett enda glas. Dessutom använde man rationellt nog samma tyg, i samma färg, till både väggar, gardiner och möbelklädsel.

Margrethe knallar runt i rum efter rum, på våning efter våning, i stadiga skor, röda strumpor och (lustigt nog) med en handväska över axeln. Denna häftiga kvinna vet att kungligheter minsann kan bo lite enklare än andra statsöverhuvuden när de kommer på besök, och hon visar förtjust den "hemliga" trappan och förbindelsegången mellan två huskroppar som tydligen nästan bara används en gång om året, efter det traditionella nyårskalaset i slottets festsal.

Bakom skrivbordet i arbetsrummet bekänner hon att hon inte är nån vidare ordningsmänniska, en ursäkt för att där ligger en hel del papper i högar ... Tavlor i pampiga guldramar är det gott om, och den superexklusiva originalservisen Flora Danica, handmålad kring förrförra sekelskiftet, pryder väggarna i ett helt rum.

Hon tittar ut på slottsgården och vinkar kort åt en passerande undersåte, som förmodligen inte hann fatta vem damen i dörren var. Strax tänder hon en lampa i nästa rum. Tråkigt blir det aldrig, fast möbleringen försiktigt uttryckt inte känns som något man omedelbart vill kopiera, även om man kunde. Fast så är det ju också med många av bostäderna som dyker upp i "Vem bor här?", inte sant?

Du har två månader på dig att se programmet (inspelat 2015) på SVT Play. Det kan förgylla (mycket bladguld!) en kväll när det blåser och regnar, vågar jag påstå!

Copyright Klimakteriehäxan

4 kommentarer:

 1. Spännande! Du beskriver det så att jag får lust att titta! Men misstänker att jag inte kan göra det härifrån.

  Misstanken var berättigad. Äsch!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synd, men det är förstås ett danskt program. Har DRTV nån Play? Jag vet inte.

   Radera
  2. Men jag måste ju förstå också ... :D

   Radera
  3. Hon pratat någorlunda begripligt ... fast en del missar man förstås utan textning...

   Radera