torsdag, juni 27, 2019

Vän med min platta

Har jag tagit mig genom ett nålsöga? Kommit över en tröskel? Slängt någon liten fördom i soporna?
Det skulle faktiskt kunna vara så.

Vad är det då jag gjort för stordåd? Nja, något jättekliv är det inte, i alla fall inte för mänskligheten, men i alla fall lite stort för mig (för att misshandla ett klassiskt månlandarcitat).
Jag har nämligen konsumerat bok på min läsplatta. Fyra stycken rent av, i rask följd, på lika många dagar.

OK, ingen av dem har varit en tegelsten. Läsning av det lättsammare slaget. Plattan är knappast tyngre än en pocket, och att skärmen är ljus alldeles på egen hand underlättar, man slipper jaga bra vinkel till en lampa.

Alltså slutar jag nu att säga att det inte funkar att läsa på platta. Jag vet att jag inte är ensam om att ha (haft) den inställningen. Till dessa mina f d meningsfränder säger jag bara: ge din platta en chans! Den kanske blir din vän också!

Sedan får jag se hur jag gör när min tid som gratis/försöksprenumerant på Nextory närmar sig sitt slutdatum. För jag har ju fortfarande en ryslig massa olästa pappersböcker som väntar.

Copyright Klimakteriehäxan

13 kommentarer:

 1. Roligt att det känns bra. Det är bra att det finns olika läsformat, har också Nextory, fortsatte efter gratistiden och lyssnar mycket. Känner att jag använder skärm väldigt mycket i jobbet och privat så det är skönt med fysiska böcker och ljudböcker är toppen!
  jättebra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar att kunna växla mellan papper, ljud och nu platta.

   Radera
 2. har laddat ner några böcker direkt gratis från biblioteket till min lilla iPad ❤️ där jag även har Göteborgs-Posten, andra tidningar, filmer, radio... bank

  SvaraRadera
 3. i radions P1 finns otroligt mycket bra upplästa böcker - i olika format som man kan ladda ner, om en inte vill bära datorn med sig på stranden.... med min lilla iPad funkar det i realtid... eller hur säger man :)

  Doktor Glas av Hjalmar Söderberg,
  Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg,
  Röde Orm av Frans G Bengtsson
  Marie - en roman om Madame Tussauds liv av Dorrit Willumsen:

  https://sverigesradio.se/radiofoljetongenradionovellen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har i åratal varit flitig användare av radioföljetongen. Senast "Din stund på jorden".

   Radera
 4. Är det en riktig läsplatta du har använt eller en vanlig surfplatta? Jag tjatar ju hela tiden om hur olika det är, där surfplattan är som att läsa på datorskärmen och läsplattan som en sida i den tryckta boken. Superbra att bara kunna ladda ned från biblioteken också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. nja, iPad är väldigt läsvänlig på natten (!) med svart bakgrund och vit text, riktigt skönt, ögonen vilar, ljusstyrkan går att reglera

   Radera
  2. Ja inte vet jag ... antagligen en surfplatta då, en Samsung. Men jag tycker alltså att det funkar bra! Svart text på ljus bakgrund.

   Radera
  3. Fast det är ändå inte samma sak. Med en surfplatta är skärmen ändå upplyst underifrån (alltså mot dina ögon som därför inte vilar så mycket)och den är blank. En läsplatta är belyst från sidan (eller wsom min med en separat liten riktbar läslampa) och ytan är matt, inget blänk.

   Radera
  4. Hm. Jag har kanske aldrig sett en "äkta" läsplatta? vad heter en sån?

   Radera
 5. Att lära gamla hundar sitta kom på skam här ser jag. Kul att du gillar de nya sättet att läsa. Precis som Emma tjatar jag också om skillnaden mellan en "riktig" läsplatta och en t ex iPad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är nöjd över att jag satte tänderna i detta lilla äventyr ... Nu är Norge på väg ut ur turneringen, tror jag........

   Radera
 6. Den som läser detta vittnesmål idag borde fira med mig och min familj eftersom det hela började som ett skämt för vissa människor och andra sa att det var omöjligt. Jag heter Göran Jörgen och är från stockholm, men jag flyttar till Chicago USA med min fru. Jag är lyckligt gift med två barn och en vacker fru. Något hemskt hände med min familj, jag tappade jobbet och min fru lämnade mitt hus eftersom jag inte kunde ta hand om mig själv och familjen. henne och mina barn vid den tidpunkten. Jag lyckades i nio år, ingen fru stödde mig för att ta hand om barnen. Jag försöker skicka ett testmeddelande till min fru men hon hindrar mig från att prata med henne. Jag försöker prata med hennes vän och hennes familj men jag vet fortfarande att någon kan hjälpa mig och jag har skickat begäran senare till så många företag, men ändå ring inte mig, förrän en trogen dag kommer att jag aldrig kommer att glömma i mitt liv . När jag träffade en gammal vän till mig som jag förklarade alla mina svårigheter och han berättade för mig om en bra man som hjälpte honom att få ett bra jobb på Coca cola-företaget och han berättade för mig att det var en caster-charm, men jag är en person som aldrig tror på trollformler, men jag bestämde mig för att prova och Drosagiede instruerade mig och visade mig vad jag skulle göra i dessa tre dagar av lunchen. Jag följer alla anvisningar och gör vad han bad mig göra bra. Drosagiede se till att allt gick bra och min fru skulle se mig igen efter det underbara arbetet Drosagiede. Min fru ringer till mig med ett okänt nummer och ber om ursäkt och hon sa till mig att hon verkligen saknar mig och våra barn och min fru kommer hem. Och efter två dagar ett företag som jag har skickat mitt tackbrev kallat, nu är jag den föredömliga företagschefen här i USA. Jag rekommenderar att om du har några problem skicka ett meddelande till detta e-postmeddelande: doctorosagiede75@gmail.com eller whatsapp +2349014523836 så får du det bästa resultatet. Ta saker för givet och det kommer att tas bort från dig. Jag önskar dig det bästa.

  SvaraRadera