måndag, augusti 12, 2019

I kräftans vänkrets

Premiären, den där som inte längre är lika bestämd som förr, har ägt rum. Kräftsäsongen är inledd. Än har jag inte ätit några för året, men det ska självklart bli. Skaldjur är så gott!

Visst är det ändå trist att det blir så otroligt mycket skräp över när man kalasat på räkor, krabba, hummer och kräftor. Avfallet väger kanske lika mycket som de ätbara delarna (och det verkliga kilopriset är alltså ungefär dubbelt så högt ...).

Men kan man tänka sig: det finns planer för de där skalen! Ja, inte så att man kan återanvända dem hemma i köket (fast jag vet att energiska människor gör buljong ibland) men däremot när man hanterar skaldjuren i stor omfattning. Det påstås bli upp till 8 miljoner ton sådant avfall i livsmedelsindustrin varje år.

Skalen kan nämligen förvandlas till kitosan, ett förnybart, biologiskt nedbrytbart och antibakteriellt ämne som dessutom har en kemisk struktur snarlik bomullens. Forskare på det statliga institutet RISE jobbar som bäst med att förfina metoderna och det nya materialet, som förmodas fungera utmärkt i textilier. Det gäller nu att öka fibrernas styrka och det sker i kombination med nanocellulosa, också det ett nytt ämne. På sikt alltså i kläder, med mindre negativ påverkan på vår omvärld.

Man tvingas ju inse att modebranschen inte är särskilt miljövänlig. Ett par jeans "kostar" 15000 liter vatten i produktion, i en tid när tillgång till rent vatten inte alls är en självklarhet för alla. Modejättarna lanserar för många kollektioner, kör fram nya trender onödigt ofta, tvingas rent av elda upp osålda plagg. Hemskt!

Vi kunder som gillar att shoppa måste se lite mera noggrant på etiketterna som berättar vad kläderna innehåller. Man ska satsa på lin, ull, siden, skinn, mohair, hampa och bambu, alla sådana naturmaterial som inte har så stor negativ effekt på miljön. Viskos och lyocell bygger också på material som är hyfsat bra.

På SVT Play finns en timslång brittisk dokumentär, "Modets smutsiga baksida", som kan ses i ett halvår framöver. Väcker många tankar! Och man häpnar över hur lite myndigheterna kan göra när exempelvis en hel flod blir förstörd (ett exempel från Indonesien), med otäcka, allvarliga och långvariga effekter på folks hälsa.
Naturligtvis är det så att återvinning, second hand-shopping och mer eftertanke när vi tittar in i garderoben är måsten. 

Så till kräftkalaset går det alldeles säkert att hitta en gammal "trasa" där, bland det som väntar på hängarna. Förmodligen rätt snygg också, eller hur? Fast i framtiden kanske vi i kräftans vänkrets kan skruda oss i skaldjursskal, under namnet kitosan!
Vid det laget kanske skaldjuren kvalat in i djurgruppen modelejon ...


Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

 1. Så mycket nu kunskap jag fick här :D. Jag gillar ju återvinning och tycker det med att hitta någon form av energi låter bra :). Likt dig tycker jag mycket om skaldjur :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Återvinning och skaldjur - två favoriter, som vi har gemensamt!

   Radera
 2. Henry Miller väntar i bokhyllan... havskräftor äter vi här på Hisingen ❤️ ganska nyligen kokade jag buljong av våra räkskal... innan jag la dem i frysen i väntan på att slänga dem en lämplig dag (en styggelse att slänga dem i soporna i sommarvärmen)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gör som du, förvarar skalen i frysen - men nån buljong blir det inte!

   Radera
  2. inget märkvärdigt att koka skalen några minuter och sila... ifall man planerar fisksoppa eller nåt

   Radera
 3. Vet du, jag har faktiskt ibland kokat av kräftskalen! Ner i en stor kastrull, vatten, koka en stund, sila och sedan koka ihop. Perfekt fond till en god soppa eller vad du nu vill! Vi här hemma är inte mycket för att gegga runt innanför skalet, så att säga så där är liksom inte äckligt, inte avsuget/-surplat.

  Oj, förlåt, det lät inte riktigt som jag hade tänkt mig ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Klart man kan göra buljong, men jag ids nog inte ... däremot är jag duktig på att suga ur det göttaste ur de små liven! :-D

   Radera
 4. Ja, min man var också en som kokade skalen "återanvände" resterna i form av en soppa. Fast då var han yngre om man säger så. Å resterna måste ju ändå slängas.
  Kitosan googlade jag. Kolla! Du kommer skratta gott tror jag:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kollade och såg de där pillren, men det de försöker ta fram är väl en ny produkt? (hoppas jag ...) För de där pillren blir man säkert inte smalare av. Men kläder ska ju folk ha ... Men vem vet, jag kanske gått på en (reklam)nit?!

   Radera
  2. Hoppsan, inser att länken till forskningsföretaget blev fel - nu rätt!

   Radera