söndag, mars 27, 2022

CITAT om förolämpningen Putin

"Herr Putin angår icke endast ryssar. Ryssland är ingen från den övriga världen avskild liten ö ute i oceanen. Det ligger i Europa. Det har livliga förbindelser med andra stater. Och nu tvingas vi alla att sysselsätta våra tankar med vad herr Vladimir Putin hittar på. /.../ Nu är han president på livstid. Och det enda hans val till president garanterar är förtryck och förödelse. Och den karlen skall nu världspressen fortfarande nödgas syssla med var dag som Gud ger en tid framåt. Så värst länge blir det väl inte, men var dag det står på, är en dag för mycket. /.../ Herr Putin är en förolämpning."

-Med anledning av Rysslands invasionskrig i Ukraina har styrelsen för Stiftelsen Torgny Segerstedts minne antagit en resolution ur vilken det här citatet är hämtat. Texten är en parafras på en klassisk ledarartikel om Hitler av antinazisten Torgny Segerstedt, publicerad i februari 1933 i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning. Dock tog det 12 år innan Hitler försvann ... vi får hoppas att Putin inte håller ställningarna lika länge! Hela texten finns nu i Svenska Dagbladet och du kan läsa den här.

6 kommentarer:

 1. Texten är bara till för prenumeranter, men jag tror nog vad den innehåller.
  Ja, man kan verkligen hoppas att det inte dröjer hela 12 år tills diktatorn försvinner. Spelar ingen roll hur han gör det, bara han snart är ett minne blott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synd, finns inte öppen hos Segerstedt-stiftelsen heller vad jag kan se. Lite konstigt kan jag tycka. Men din slutsats håller jag helt med om.

   Radera
 2. Texten är lika aktuell även idag. Och det kommer att ta tid nu också.
  Världen var inte beredd 1933 och världen var inte beredd nu heller. Lång startsträcka .
  Och absolut inte Sverige som plockade bort värnplikt och alla reservlager. Finland och Norge gjorde inte så. De har erfarenhet och en annan kunskap.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Framtiden har verkligen sett ljusare ut än den gör i dag ...

   Radera
 3. Håller fullständigt med Ditte, vansinnigt att plocka bort vår värnplikt som ingår i att försvara vårt moderland Sverige. Se bara på Norge och Finland. De har legat i krig också. Vi lät dem passera här vi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ack ja, nu ska regementena byggas upp igen. Det där med att först slå igen och sen öppna på nytt när man ångrat sig, det känns väldigt svenskt på nåt vis ...

   Radera