tisdag, mars 01, 2022

CITAT om makt och bilder

"Jag vill inte se min bild hänga på era kontor: presidenten är ingen ikon, en idol eller ett porträtt. Sätt upp foton på era barn i stället, och titta på dem varje gång ni ska fatta ett beslut."

-Så sa Volodymyr Zelenskyj (i min fria översättning från engelska)en 20 maj 2019 när han blev Ukrainas president. Han vet ju att vi precis som han sett hur diktatorer världen över använt sitt porträtt för att framhäva sin egen betydelse. Zelenskys parti heter "Folkets tjänare" och som en sådan framstår han väl faktiskt i dessa kritiska och krigiska dagar. I dag står han, 44 år gammal, inför en situation som ingen avundas honom. Putin har satt ett pris på hans huvud, Zelenskyj ska "oskadliggöras". Enorma mängder vapen riktas mot hans land, som gör modigt motstånd trots att de knappast kan orka stå emot fullt ut. Fascinerande är det att tänka på att han för bara några år sedan gjort karriär som komiker och spelade huvudrollen som Ukrainas president i en populär tv-serie. Den hette just "Folkets tjänare" och med den i gott minne röstade 70 pocent av väljarna på honom när det var dags att välja president. Då var han i princip helt oerfaren som politiker.

12 kommentarer:

 1. Mycket tänkvärt! Och det som pågår är fruktansvärt. Storhetsvansinne är en mild benämning. Och stora likheter finns med en annan "liten man" som också satt i en bunker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han verkar väldigt klok, den där mannen. De andra två små gubbarna skulle man helst vilja glömma. Fast det är ju svårt.

   Radera
 2. Tack för dina fina ord om det som sker nu. Ukraina kämpar för alla som vill leva i demokrati och ha självbestämmande. Jag blir så arg! Normalt är jag väldigt fredlig men nu finns det vissa personer som jag skulle kunna sparka på när de ligger. Länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår din känsla. Delar den.

   Radera
 3. Helt galet det som pågår, men så är det också en galen man som håller i trådarna. Önskar verkligen att Ukrainas folk och deras president kan klara det här, med hjälp av omvärlden. Men oddsen är inte höga!

  SvaraRadera
 4. Zelenskyj hade tydligen blivit erbjuden en reträttplats i USA om han skulle vilja rymma fältet! Men...i stället går han ut på gator och torg för att visa att han inte stuckit. Starkt!!
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja han är definitivt ingen fegis. Såg också det där om USA.

   Radera
 5. Tänkte precis kommentera att Zelenskyj varit komiker och skådespelare i sitt "tidigare" liv. Men sedan nämnde du det själv.
  Ja det livet var långt ifrån det han är tvungen att leva nu. Hoppas innerligt att han och hans land klarar sig med Västs hjälp...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ser verkligen inte ljust ut.

   Radera