torsdag, mars 24, 2022

En enda bok på en öde ö

När nöden är som störst ... ja vad tar man då sig för? Mia i bokhörnan tänker att man kanske hugger en bok för att skingra tankarna och lindra plågorna. Hon har bestämt att jag ska hamna på en öde ö, och hennes helgfråga lyder denna gång så här: Om du får bara ta med dig EN bok, vilken väljer du då?

Låt mig allra först konstatera att detta är ett i princip helt omöjligt beslut att ta. Ändå har jag nu bestämt mig. Det blir "USA" av John Dos Passos. En tegelsten, eftersom det är tre delar hopslagna till en bok, men en tegelsten som bjuder på enorm variation. Det kan aldrig bli tråkigt eftersom Dos Passos delat upp sin berättelse i rena fiktionshistorier, faktabaserade miljö- och händelseskildringar och dessutom bjuder han sin läsare på fenomenalt skickliga personporträtt av forna "kändisar" –  avsnittet om Isadora Duncan är oförglömligt!

Visst har jag redan läst den, men jag är helt övertygad om att den där öde ön skulle bli "befolkad" av personerna i "USA". Kanske skulle jag avvisa eventuella räddningspatruller tills jag hunnit läsa klart, alla 1312 sidorna.

Copyright Klimakteriehäxan

16 kommentarer:

 1. Ja du, en enda - hur 17 skulle man klara sig med det? Och hur ska man kunna välja!?
  Eftersom jag inte är religiös så är bibeln inget att satsa på, även om det finns en hel del bra berättelser i den. Nej, det måste bli nåt annat och samtidigt nåt man inte tröttnar på. Inte lätt, så den frågan måste jag klura på ett tag.....
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkte förstås också en sväng på bibeln som jag verkligen inte läst från pärm till pärm men ... nä det blev alltså en annan.

   Radera
 2. Föga förvånande har jag såklart aldrig hört talas om varken boken eller författaren. Klokt av dig att välja en tegelsten, som du ju i vanliga fall hatar. Men x-antal veckor/månader på en öde ö kräver sin tegelsten;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har bloggat om denne författare rätt många gånger, han var polare med Hemingway men blev ändå lite osynlig vid dennes sida. Ytterst orättvist. Tegelsten tror jag vore rätt i sammanhanget!

   Radera
 3. Dos Passos trilogi finns i min USA-hylla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att du kommer att gilla den! Ett mästerverk, varken mer eller mindre.

   Radera
 4. Dos Passos är en sådan där författare som jag känner på mig att jag borde läsa. och ditt omdöme lockar ju

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta kan eventuellt vara den bästa bok jag någonsin läst. Men det är ju ett svårt val.

   Radera
 5. Kanske vore läge att läsa hela Bibeln då... Länge sedan jag läste något i den boken senast. Man kan säkert hitta något guldkorn.

  SvaraRadera
 6. Den boken känner jag inte alls till. Det var ett intressant tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dos Passos brukar jag låta poppa upp här på bloggen emellanåt - ett tiotal ggr hittills tror jag, med risk för att vara lite tjatig. Men i mitt tycke är/var han en mästare.

   Radera
 7. Oj då den har jag inte hört talas om ens.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han är sorgligt bortglömd, Dos Passos.

   Radera
 8. Ett svårt val!Detta är en bok jag hört talas om men inte läst.
  Men innan jag skulle ta med den vill jag nog ha läst den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte du skulle bli besviken ... Fast jag inser ju att jag lätt blir lite tjatig när jag flaggar för min idol Dos Passos.

   Radera