onsdag, mars 23, 2022

Usch för en klassiker!

Veckans kulturfråga, som kommer från Enligt O, är kul och tål att tänkas på: Vilken klassiker förstod du inte storheten med?

Min hjärna får arbeta en stund med detta. Nog har jag plöjt rätt många klassiker, i skolan blev man ju tvungen att läsa sådant man aldrig skulle ha valt själv.

Just en sådan bok var romanen "Selambs"av Sigfrid Siwertz, från 1920. Trots att jag i min ungdom aldrig lämnade en påbörjad bok oavslutad blev denna undantaget som bekräftade regeln. Jag stod helt enkelt inte ut med historien! Alla var elaka, eländet var gränslöst, ondskan pyste ut mellan pärmarna. Vilket mörker!

Fast jag tillhör förstås en minoritet och är väl medveten om det, för boken fick massor med beröm, klassikerstämpeln kom snart, och i modern tid (1979) har den också blivit tv-serie (som jag inte tänkt se, tänker inte försöka läsa boken igen heller).

Copyright Klimakteriehäxan

19 kommentarer:

 1. gick inte Selambs som tv-serie i svt ganska nyligen

  SvaraRadera
  Svar
  1. repris, bara 11 delar

   Radera
  2. Men som jag skrev: den tänker jag inte se ...

   Radera
 2. Selambs tyckte jag mycket om. såg också TV- serien som jag var mera tveksam till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där ser man - var jag kanske för ung för boken?

   Radera
 3. Har aldrig hört talas om! Den slapp jag tydligen undan! Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag rekommenderar den inte som du förstår ...

   Radera
 4. Den har jag sluppit! Men vi läste Mälarpirater av samme författare när jag gick i skolan.

  Jag läser aldrig vidare om en bok inte har fångat mitt intresse på 50 sidor. Och det är det många som inte gjort. Bl.a. några prisbelönta.
  Undantag: Tre gånger började jag från början med Min fantastiska väninna ... gick inte. Men sen tog jag den som ljudbok på mina långa promenader. Då plötsligt lossnade det. Sen läste jag de resterande i pappersform + såg filmerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ferrante tyckte jag faktiskt var bättre som tv-serie än som bok!

   Radera
 5. Selambs har jag aldrig hört talas om. Åt andra sidan minns jag inte riktigt om jag någon läst en "riktig" klassiker som jag lagt åt sidan. Den enda boken som jag kan komma på är 1793 som jag gav upp efter 50 eller så sidor. Vet inte om serien kan betecknas som klassisk...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä den kan omöjligt ha uppnått klassikerstatus! Kanske gör den det, vad vet jag - som inte läst den. Maken varnade mig för att jag skulle tycka att den var alltför grym och eländig.

   Radera
 6. För min del var det Nils Holgerssons underbara resa. Hade svårt för den.
  Selambs läste jag på gymnasiet och minns den bara fragmentariskt. Minns Mälarpirater bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nils Holgersson måste vara Selmas sämsta bok! Jag har aldrig fallit för den.

   Radera
 7. Selambs har jag totalt missat. Lika bra kanske?

  SvaraRadera
 8. Kommer faktiskt inte ihåg nån klassiker som jag inte gillade, utan endast dom som jag tyckte var bra. Bl.annat Kallocain som gjorde att jag började läsa väldans mycket SF och Fantasy och så småningom började samla på den genren.
  Men nu är dom sålda, fick inte rum med alla böcker längre. Det hade blivit så många under åren och dom spred sig överallt i hela huset.....
  KRAM/Susie


  SvaraRadera
  Svar
  1. Böcker har en tendens att breda ut sig, det har jag också märkt! Men jag har svårt att skiljas från dem. Bra jobbat av dig!

   Radera
 9. Har faktiskt varken läst eller sett. Blir inte mer lockad nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä min "recension" kan väl inte dra så många nya läsare till denna bok ... men den har förstås hyllats, av tyngre tyckare.

   Radera