onsdag, mars 30, 2022

Klassiska filmer du inte ska missa

Enligt O vill få oss att lyfta blicken från bokhyllan denna vecka och i stället fundera på film. Veckans kulturfråga är denna: Vilka klassiska filmer tycker du extra mycket om?

Nummer ett är omöjlig att missa: "Casablanca" med Humphrey Bogart och Ingrid Bergman kom 1942. "Play it again, Sam" minns alla, för att inte tala om slutscenen ... och den ödesmättade repliken "We will always have Paris", förstås.

Sedan hårdnar konkurrensen. Men "Gökboet" (One Flew Over the Cuckoos Nest) glömmer man inte, och det beror inte enbart på Jack Nicholson, kanoninsatserna av en rad skådespelare ska inte glömmas bort. Premiär 1975, så den är ju nästan ny ...

Charlie Chaplin var inte bara rolig, han var samhällsengagerad också. Vilket märks i "Diktatorn" (The Great Dictator) från 1940. En Hitchcock borde finnas med här, exempelvis "Fönstret mot gården" (Rear Window) som kom 1950.

"Härifrån till evigheten" (From Here to Eternity) innehåller både krig och kärlek och Frank Sinatra som blåser tapto. Scenen på stranden med Burt Lancaster och Deborah Kerr åkte snabbspår från 1953 in i filmhistorien.

Man ska inte glömma bort tecknad film, det har hänt mycket på den fronten! Walt Disney´s "Snövit" (Snow White and the Seven Dwarfs) kom redan 1937. Det var den allra första animerade långfilmen i färg.

Woody Allen har gjort mängder med filmer, och jag har sett många av dem. De äldre har jag gillat mer än de nyare. Möjligen är "Zelig" bäst av dem alla? Det kan bero på att det var första gången jag minns att jag såg en nutida människa inpetad i dokumentära miljöer, i den här filmen på 20-talet. Kändisar som  Al Capone, Joephine Baker och Hitler finns med. Filmen blev mycket omtalad för de avancerade visuella effekterna. Möjligen dök begreppet "mockumentary" upp i samband med premiären 1983. Se den!

Jag skulle nog kunna förlänga den här listan rätt rejält, med undertiteln "Härifrån till evigheten" då ... I mitt tycke finns det många modernare filmer som borde få klassikerstämpel snarast. Men de får väl ligga till sig ytterligare några år ...

Copyright Klimakteriehäxan

16 kommentarer:

 1. Härifrån till evigheten funderade jag på en stund. jag funderade också på någon av de utmärkta japanska animerade filmer jag sett. i söndags såg jag Belfast. den tror jag blir en klassiker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Belfast" har jag förstått att man bör se.

   Radera
 2. Känner igen, och har sett det mesta, av de filmer du rekommenderar. Ser gärna på film...men glömmer dem oftast snabbt. Gökboet finns kvar i minnet, liksom Närlammen tystnar och Seven...samt Exorcisten. Otäckt fastnar tydligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag undviker gärna skräckisarna. Har alltså inte sett "När lammen tystnar" - men "Exorcisten" såg jag ändå.

   Radera
 3. Har sett filmerna du har med. Casablanca är ju en klassiker. Men svårt med en så kort lista. Gökboet skulle nog ha hamnat hos mig också.När lammen tystnar också.
  Finns många så bra filmer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ju så fantastiskt mycket bra film - och så många åtkomliga på play-tjänster numera, även om jag allra helst ser dem på bio.

   Radera
 4. många bra gamla godingar du plockat fram, Borta med vinden och Doktor Zjivago borde jag ha nämnt

  SvaraRadera
 5. Det märks att du och jag är samma goda årgång - tänkte på dina val av filmer. De flesta har ju många decennier på nacken.
  Känner igen några titlar bland annat "Casablanca" som jag faktiskt sett. Två av de andra "klassikerna" har jag läst.
  Woody Allen har jag alltid haft otroligt svårt för, men han är min mans favo.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu var ju utgångspunkten som jag tolkade det att filmerna man valde SKULLE vara ålderstigna - så "Zelig" låg kanske på gränsen. Hos oss är det jag som gillar Allen och Maken som inte tål honom ...

   Radera
 6. Here's looking at you kid!

  SvaraRadera
 7. Tack för många bra tips! Älskade Chaplins pojke när jag var barn. Brukar visa klipp ur den för eleverna, men har aldrig visat hela. Har också använt talet i Diktatorn, men inte hela filmen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Långfilmsformatet kan självklart vara svårt att hantera på en "vanlig" lektion. Men kanske funkar det att visa en "trailer"?

   Radera
 8. Frank Sinatra har en stor roll i Härifrån till evigheten, men Montgomery Clift är det som blåser taptot. I en annan stor film, Gudfadern, är det Corleonefamiljen som ser till att Frank Sinatra får rollen i Härifrån till evigheten och därmed kommer tillbaka till toppen i showbiz. Det ska enligt vissa källor vara sant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppsan! Jag kollade aldrig utan litade på mitt minne. Usch då.

   Radera