lördag, mars 12, 2022

Resa med förhinder

Mitt i all kris och elände har jag börjat känna det. Suget. Suget efter miljöombyte, värme, utsikt över en palmkantad strand, en mysig restaurang i parasollskugga, en klirrande dryck vid poolen, ett dopp i härliga salta vågor, långsittning i solstol med en bok.

Flygplan från Lego.
Men här finns ett hinder. Våra pass har gått ut, det upptäckte vi nyss. Och utan pass kommer man som bekant inte så långt, sedan kan man hävda att Schengenavtalet har underlättat allt resande. Möjligen har det det, men trots att jag minns hur Göran Persson (S) (statsminister då) gladde sig åt att slippa passkontrollen vid en tripp till Europa förväntas jag fortfarande ha den där id-handlingen redo när jag landat. Persson också, tror jag.

Det visar sig då att det är lagom enkelt att skaffa ett nytt pass. Första lediga tid fanns den 7 juli när jag nu försökte boka. Packat på passmottagningarna i precis hela landet, om man får tro det som kommer upp på datorns skärm.

Tji fick jag, sammanfattningsvis. Resa i höst? Jo då för alldel, men det var ju nu jag kände suget. Och vem vet om vi kommer att kunna lämna landet efter sommaren? Nya pandemier, nya kriser? Det verkar luta åt "hem, ljuva hem". Tur att man har ett.

Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

 1. vi har bokad resa med barnbarn - avbokat ett par år - men som tur så upptäckte dottern detta, barnbarnets pass gammalt, de var på passkontoret förra veckan.
  Man kan tydligen köpa passtider på facebook...!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker att enda chansen är att försöka hitta nån återbudstid. Men det verkartufft. Köpa på FB?????

   Radera
 2. det där med passtider är ett elände. men om en kollar lite då och då brukar det finnas återbudstider. et har jag själv varit med om

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att det kan vara enda chansen om man vill att nåt ska hända innan sommaren är slut.

   Radera
 3. Verkligen trist. Men återbud dyket ju upp så ligger man i kan det ev. ordna sig. Har vänner som fick just en återbudstid här i huvudstaden i går.
  Håller tummarna.
  Har tur så våra pass är giltiga ett par år till.
  Nej, om framtiden vet vi inget.

  SvaraRadera
 4. Så himla trist! En inte alltför kvalificerad gissning är att ni är inte ensamma med pass som har gått ut, men det är ju ingen tröst.
  Har du kollat med Arlanda. Där brukade man ju kunna få provisoriska pass när man hade glömt sitt pass hemma eller när det hade gått ut. Väl värt att kolla upp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rätt uppenbart att vi inte är de enda ... klart att det blivit ett uppdämt behov efter resesrtoppet under pandemin. Vi får se hur det går.

   Radera