söndag, mars 06, 2022

Med semla, för fred

Härmed gör jag en träda-fram-are och skyltar med att jag slukat vetebulle, mandelmassa och vispgrädde utan att skämmas. För detta var ju veckan när den var legitimt att peta i sig en semla, eftersom "semmeldagen" var i tisdags. Håller du med om budskapet på förpackningen här ovan? I den fanns två bake off-semlor från Ica Klingan i Grums, och tro mig eller ej, men de var supergoda och slog finfikets version på Södermalm utan diskussion.Till mindre än halva priset dessutom. Nu ett tvärt hopp:

Den knutna pistolen (The Knotted Gun) är något att skylta med när kriget knackar på grannens dörr. Carl Fredrik Reuterswärd är mannen bakom verket, och det står i stort format utanför FN-skrapan i New York. Men den finns också på flera platser i Stockholm, bl a på Sergelgatan mitt i city, vid Centralen i Malmö och på Avenyn i Göteborg.

Skulpturen ska vara en symbol för världsfreden och den kamp vi alla väntas delta i för att skapa och bevara den. Reuterswärd gjorde den 1980 inspirerad av mordet på John Lennon. För varje såld pistol går en slant till stiftelsen Non-Violence Project, som startades 1993.

En knuten pistol finns också runt min hals, en "skylt" i miniformat. Önskade mig den för ett antal år sedan och fick den i present av Maken. Tycker att den passat extra bra i tider av ideliga skottdåd när gängen gör sitt yttersta för att ta livet av varandra, med en och annan helt oskyldig drabbad när kulorna yr.

Nu tycker jag att Vladimir Putin gjort den knutna pistolen ännu mer aktuell. Men nej, konstverket finns inte i Kreml och kommer med största sannolikhet aldrig att dyka upp i de kvarteren. Runt min hals hänger det definitivt kvar. Även om det varken gör till eller ifrån vad beträffar världsfreden.

Är kameran det enda vapen Putin fruktar? Varför skulle han annars blockera sociala
medier där ögonvittnen publicerat sina bilder på ryska arméns framfart? Den här
kursen skulle få många sökande i Ukraina. Och i Ryssland.

Kapitel 4 i vårens skyltföljetong, den om "min" blomsteräng. Nu är avspärrningen
nedriven och skylten nästan oläslig. HUR ska det gå? Håll med om att
spänningen är så gott som olidlig!
Copyright Klimakteriehäxan

12 kommentarer:

 1. Den knutna pistolen har ju verkligen ett stort symbolvärde. Och kanske kunde en semla ha en liknande form som denna knut på pistolen. Roligt att dessa semlor du ordnade till var till belåtenhet. Jag har nöjt mig med en liten men naggande god i ett fik långt västerut på Ringvägen. Helt perfekt. Och nybakad.
  Är säker på att Mr. P är orolig för kameran och inte minst den sanning kameran kan förmedla.
  Vad gäller din blomsteräng så verkar den inte direkt lovande .Inte i nuläget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kameran ljuger inte, brukar man ju säga. Men herr P, han är inte så noga med sanningen. Liknar Trump på det viset. Och förresten, har inte den farbrorn varit ovanligt tyst ett tag?

   Radera
 2. Samma sak här...den butiksbakade semlan i min ICA-butik slår de flesta konditorier här i stan och som sagt till halva priset.
  Slå knut på gevär och pistoler jag instämmer och vi kunde gott slå knut Mr också - hur hjärntvättade är befolkningen? Det är så tragiskt det som händer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar vad det är som skiljer semlorna åt, bortsett från priset alltså?
   Jag tror inte att ryssarna är hjärntvättade men totalt förda bakom ljuset. Och trots allt finns det rätt många som protesterar, trots att det är förenat med stora risker.

   Radera
 3. kamera kan vara farlig för vissa

  SvaraRadera
 4. offentlighetsprincipen är fantastisk, förekommer inte i alla länder

  SvaraRadera
 5. Skrattade gott åt skylten med semlorna. Måste medge att jag köpte hem två wienerbrödssemlor. Delade upp min i fyra "sittningar" och petade noggrant bort mandelmassan. Så, det räcker med en semla;-)
  Sedan vill jag bara påpeka att den knutna pistolen även finns vid Roslagsbanan, Täby Centrums station. Det skulle man inte tro med tanke på att våldsbrott är ytterst sällsynta i Täby...
  BBC har avbrutit sina sändningar från Moskva, och de "fria radiostationerna" har stängts ner. Även FB och liknande "media" har stängts av. Man vill bara gråta när man hör det. Vi skriver ändå 2022...
  Det ska bli spännande att följa din blomsteräng eller vad det nu blir.

  Tusen tack för en toppen skyltning:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm - "flera platser i Stockholm" tänkte jg kunde omfatta Täby men det var kanske fel tänkt ...
   Fattar dock inte varför du köpte nån semla alls om du inte skulle äta mandelmassan????
   Hoppas innerligt att kriget tar slut innan vi vet hur det går med min blomsteräng.

   Radera
 6. Den knutna pistolen gör sig verkligen jättebra som smycke!

  Jag har inte ätit nån semla för dom är inte mina favoriter. Idag är det däremot punchrullens dag och om det inte regnade så infernaliskt så skulle jag gå tvärs över gatan och inhandla såna :-D

  Ha en fin start på veckan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker mycket om min pistol.
   Åhå, punschrullens dag! Hade inte en aning, men får nog klara mig utan tt högtidlighålla den ...

   Radera