torsdag, mars 10, 2022

Kan det som sker i Ukraina hända här?

Händelserna i Ukraina har plötsligt fått oss att tänka i nya, ovana banor. Skulle detta kunna hända oss? Kan mitt hem en dag krossas av en bomb, kan min son tvingas ut i fält, ska mina barnbarn inte få vara varma, mätta och trygga?  

Aldrig i mitt vid det här laget ganska långa liv har jag tänkt i de banorna. Tvärtom har jag trott mig stå på säker mark: Mina ägodelar kommer att förvandlas till arvegods, mina barn ska leva lyckliga liv, mitt hem är förvisso min borg. 

Nu känner jag mig inte alls lika övertygad. Vladimir Putin är på väg att krossa Ukraina, men han hotar också mig. Och dig. /.../

Plötsligt är utrikespolitik och flyktingströmmar det som med nödvändighet blir de stora frågorna innan vi ska gå till valurnorna i september. De svindlande priserna på olja och drivmedel, en direkt följd av Ukraina-krisen, kommer att "elda på" debatten. Att hoppas att Vladimir Putin inte längre är Rysslands härskare då är optimistiskt, men det skulle förenkla situationen. För oss alla. ./.

Jag kan som ni märker inte sluta fundera kring Ukraina och den akuta kris vi, Europa, världen hamnat i. Hela den här texten, som på sätt och vis är en fortsättning på mitt blogginlägg från igår, finns att läsa på News55, öppen för alla ett tag innan den bara kan nås av prenumeranter. 

Copyright Klimakteriehäxan

PS FN:s flyktingorganisation UNHCR har swish nummer 123 129 50 21. (Det finns förstås många andra vägar om man vill stödja det humanitära arbetet med flyktingar från Ukraina.)

7 kommentarer:

 1. Svar
  1. Hoppas verkligen att du har rätt.

   Radera
 2. ryska maffian blir putt på Putin nu när pengarna sinar... eller generalstrejk som bolsjevikerna gjorde för hundra år sedan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas verkligen att du har rätt, igen.

   Radera
 3. Visst kan vi vara de som står på tur här i Sverige . Absolut. Minns så väl hur min norska mamma berättade om när de tyska fartygen befann sig i Oslofjorden den 9 april 1940. Norge var inte alls beredda. Men Norge klarade att besegra tyskarna och tyvärr kan ju inte Sverige i det fallet slå sig öfr bröstet för att ha stöttat bäst och hjälpt till där.
  Jag hade också en pappa som stred för Norges frihet i Norge och Europas frihet kämpade han i Normandie och runt om i Europa. och dagligen med risk för sitt eget liv. Han var 25 när kriget var slut. Och han hade turen att överleva https://militarhistoria.se/1900-tal/andra-varldskriget/allan-mann-hjalten-fran-toreboda

  SvaraRadera
  Svar
  1. När man ser bilderna och hör beskrivningarna av det som sker i Ukraina är det svårt att ta in att det är människor som tar besluten. Hoppas innerligt att Sverige ska slippa att få "egna" krigsminnen.

   Radera
 4. Nu blev det fel med min bloggadress

  SvaraRadera