torsdag, augusti 25, 2022

Äppelår

2022 verkar gå till historien som ett riktigt äppelår (bland en hel del annat, förstås). Till och med den enda apel vi har kvar i Barndomslandet, ett väldigt gammalt träd, bär lite frukt. Det är inte många men jag kan inte minnas när vi senast kunde plocka ett "hemgjort" äpple. Nu har jag gjort det, så trevligt! Gott dessutom.

I andra trädgårdar ser jag grenarna tyngas av enorma mängder Transparente Blanche, Säfstaholm och (kartiga) Åkerö. En granne hoppas att älgarna ska komma och ta för sig, men misstänker att de redan ätit sig mätta på andras marker, för ingen har synts till ... förr om åren har de kommit ofta och låtit sig väl smaka.

Blir hur som helst påmind om en annan sommar när äppelskörden var riklig hos nästan alla. På ett koloniområde i huvudstadens utkant hade en "kolonist" plockat ett rejält gäng äpplen som hen inte hade någon användning för. Men kanske någon annan? Äpplena las i en korg vid grinden med en skylt: "Var så god och ta!"

Någon lydde uppmaningen. Följande morgon var visserligen alla äpplena kvar, men korgen var borta.

Mina "hemgjorda"! 
Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

 1. Många äpplen hos oss, men ovanligt små.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För lite regn kanske? Hoppas de är goda ändå! Kul att du hittat hit, ditt namn känns nytt för mig! Välkommen, välkommen åter!

   Radera
 2. Såg innan vi reste till Spanien att det såg ut att bli gott om äpplen i koloniområdena vid Årstaviken. Förra året fick jag erbjudande om äpplen där och tackade ja med glädje. Kanske kommer liknande nu- Hoppas. Jag kan då lämna korgen kvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror chansen finns, det ser vrkligen ut att finnas hur mycket som helst! Och korg kan man ju ta en egen kanske ... :-D

   Radera
 3. Härligt, vi plockar massor med Amerikansk Blåbär varje dag i vår lilla trädgård.

  SvaraRadera
 4. 2022 verkar vara ett äppel- och blåbärsår. Däremot är svampälskarna inte så glada än...

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Barndomslandet säger grannarna att det är gott om kantareller - det har ju regnat en del på senare tid.

   Radera