söndag, augusti 28, 2022

Skyltat i valtider

En liten söt och vit hund kanske vinner många röster?

Vart fjärde år dyker de upp, de där små kåkarna som kallas valstugor och som hyser diverse -partister av olika färg och laddning. Sällan blir man på särskilt gott humör av att se dem, men det finns tack och lov undantag! Jag hittade två stycken, vid torget i Vaxholm, som utmärkte sig: den ena direkt gullig, den andra rätt smart.

Miljövänlig, så vitt jag förstår.

Försvarsfrågan är en av dem som förekommer relativt flitigt i debatten, inte minst med tanke på Sveriges ansökan om medlemskap i försvarsalliansen Nato. Min tredje skylt denna skyltsöndag som jag alltså ger temat politik är en måltavla gjuten i järn, skapad på 1860-talet för något som hette Skarpskytterörelsen.

Den drogs i gång av svenskar som ansåg att vårt försvar var alldeles för klent och den allmänna försvarsviljan svag. Bland grundarna märks Lars Johan Hiertta (Aftonbladets skapare), författaren Viktor Rydberg och August Blanche, mångsidig publicist. Det blev en folkrörelse i nationalistisk anda som växte snabbt. Man anordnade skyttetävlingar och propagerade för allmän värnplikt, som skulle ersätta den indelta armén. Värnplikten har ju tagit ett par varv sedan dess.

Skarpskyttet i moderna valrörelser begränsas väl huvudsakligen till ordkrig, men vi har ju tyvärr också fått uppleva grova brott med politiska laddningar. Hoppas vi slipper fler!

Skarpskyttarnas måltavla finns nu i Borgvik i Värmland, vid resterna av ett
gammalt järnbruk.
Bloggvärldens Skyltsöndag övervakas ständigt av BP. Bloggare som brukar delta är exempelvis de här: AmadecasaAnkiByblixtraCaritaChristianDitteGerdKajsaLisaKarin, LillaSyster, MiaPaulaSmåstadsbluesSusjosStefan,Tony, Åke.

Copyright Klimakteriehäxan

16 kommentarer:

 1. Valstugor är ju bra skyltar på sitt sätt. Den första är ju nästan snudd på gullig, med tofs på taket, den andra står för miljövänlighet gissar jag. Det är valstugorna det, vad som sedan sker är en annan femma. :)
  Den äldsta, gjutjärnsskylten, är vacker att se på, lite grann anfäktad av rost.
  Du fick till det bra nu i valtider!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lättare och roligare att plåta valstugor än att bestämma vem jag ska rösta på ...

   Radera
 2. retade min på skyltar om bättre och tryggare kollektivtrafik, undrar hur många politiker själva åker spårvagn?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns rätt många valaffischer man kan reta sig på!

   Radera
 3. ÅÅå stor rostiga krukor från Herr och fru Betong.... jag ska skylta med dem någon söndag framöver, har jag tänkt. Ja, den valstugan/mini lusthuset var väl för gullig =) Sista bilden är ju så cool.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vänsterpartiet vann definitivt i kampen om sötaste valstuga!

   Radera
 4. Helt klart bjuder du på fina "valstugor"!
  Ha en fin söndagkväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men ingen av dem har jag besökt ...

   Radera
 5. Tänk, nu har jag lärt mig nåt nytt igen - Skarpskytterörelsen. Tack för den infon:-)
  Det där lilla lusthuset är verkligen sött och Centerns "cykelkärra" kunde lika gärna ha stått för Miljöpartiet. Å med tanke hur litet torget i Vaxholm är, så är "valstugorna" ju perfekta. Du skulle se överdådigheten av valstugorna på torget i Täby. Fula som bara den, men återvinna från för fyra år sedan...
  En toppen skyltning:-) Tusen tack för den och att du länkar till så många andra skyltare och till mig:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skarpskytterörelsen kan möjligen höra hemma i avdelningen för värdelöst vetande ... fast det var ju framstående gubbar som drog igång det. (hittade länkpaketet hos nån annan och kopierade det rakt av)

   Radera
 6. En söt och en hållbar och smart valstuga. Trevligt! Jag har brevröstat här från Portugal så slipper all propaganda, det är skönt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja man blir inte särskilt uppåt av affischerna och intervjuerna ....

   Radera
 7. Kul med valstugorna . Gulliga var och en på sitt sätt.Skarpskytterörelsen har jag hört talas om men visste inte så mycket mer om den än just namnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antar att nutidens skjutande människor har mindre ädla mål med sin verksamhet.

   Radera
 8. Jag har aldrig hört talas om Skarpskytterörelsen! Tänk så lite man vet...valstugorna var verkligen ovanligt inbjudande, här i lilla Sundborn finns bara ett fåtal valaffischer utplacerade i rondellen. Ganska skönt det också...

  SvaraRadera
 9. Ja valskyltar går väl inte att undvika i dessa tider... den där söta lilla vita hunden faller man kanske för :)

  SvaraRadera