tisdag, augusti 02, 2022

Musik jag missat

Läser för en gångs skull musikrecensioner, fast det handlar om musik just jag missat. Sverige och Stockholm har ju haft rockens gamla hjältar på besök. Rolling Stones fyllde (nästan) Friends arena, fansen hade t-shirts med det klassiska mönstret med den röda tungan, alla kunde alla låtar, stämningen var uppenbart på topp.

Gubbarna  för det är ju det de är  har stått på scenen i 60 år, och det är självklart imponerande. Det verkar dessutom som om de håller ångan uppe. "Precis så primitivt råösigt som man kan önska sig" skriver Dan Backman i Svenska Dagbladet. Han konstaterar också att i ett nummer låter en gitarr som "en illasinnad inkräktare från en annan planet", inte helt positivt i mina öron ...

"The Lead Man" Mick Jagger (som fyllde 79 härom dagen) sjunger fortfarande strålande, tycker Dagens Nyheters Mattias Dahlström, men resten av bandet saknar enligt honom energi. "Triumfatorisk rockparad" skriver man i Aftonbladet och konstaterar att söndagens evenemang "sannolikt är den sista Sverige-konserten" med det här gänget.

Det är inget billigt nöje att gå på livekonsert. Den som ville stå närmast scenen fick betala 2 640 kronor – och det fanns ingenting billigare än 740 kronor. De dyraste biljetterna kostade 7 995 kronor, enligt Expressen. Prisrekord!

Nej, jag var inte en i den stora publiken på plats, tänkte aldrig ens tanken, men över 50 000 personer var det. Inser att rätt många jag känner hade bokat in sig och antar att de är rätt nöjda med det, även Rolling Stones måste ju ha rockat färdigt någon gång och då har man kanske prickat in ett musikhistoriskt evenemang. En bekant i publiken konstaterade, och jag hörde ett fniss trots att det var utan ljud på Facebook, att publikens medelålder var hög, högre än till och med genomsnittet på Operan  ... 

Själv är jag lite ledsen att jag inte hängde med i svängarna och bänkade mig på en (sitt)plats när Lady Gaga spelade på samma scen för tio dagar sedan. Henne hade jag verkligen velat uppleva live!

Copyright Klimakteriehäxan

12 kommentarer:

 1. Tur att jag ,som bor granne med Friends, hann med att se Rolling Stones när vi hade flyttat hit för 5 år sedan, de är ju rockikoner, och trots att de inte är mina stora idoler blev jag så överraskad av den fantastiska konserten, ett av de bästa jag har sett, vilket drag! Så jag var lite avundsjuk när jag såg alla som vallfärdade ner till arenan i söndags, medans jag fick cykla till jobbet! Lady Gaga missade jag också, hade gärna sett henne!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inser att hela grejen är en upplevelse. Nån konsert i den storleksordningen har jag aldrig varit på. Lady Gaga tycker jag vi går på nästa gång hon kommer hit!

   Radera
 2. min Danderydskompis var där, hon missar aldrig Bob Dylan, vet inte om hon har några yngre idoler (biljettpriser är förståeligt, för de har flera långtradare scengrejer och annat med, säkert hundra man)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men med de biljettpriserna måste det vara många fans som anser sig vara tvungna att avstå. Tror nog att farbröderna tjänar rätt bra på sina gig - annars hade de lagt av för länge sen!

   Radera
 3. Alltså om jag ska vara ärlig så var jag aldrig ett fan av Rolling Stones. Jag "höll på" Beatles. Gillade deras musik bättre på den tiden.
  Det är nästan otroligt att nästan 80 åriga gubbar kan dra 50 000 personer till sådana entrépriser. Är inte snål, inte alls, men nästan 8 000 kronor för en biljett, nej. Inte för någon artist om jag ska vara ärlig, speciellt inte i den åldern;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag föredrog definitivt Beatles. Det sämsta med så här stora arenor är att man som publik tittar på jumbotronen hela tiden. Svårt att se dem på scnen.

   Radera
 4. Möjligen hade jag blivit frestad om det hade gällt Beatles ... men RS har aldrig lockat mina öron. Eller kanske är det krullat dem de har gjort? Jag fattar inte heller att de orkar - tänk tanter i den åldern? Lill-Babs, Ann-Louise och Siwan höll på länge, fast kanske inte med samma typ av rårock.
  Tyvärr har det blivit himla jobbigt för min taskiga hörsel med konserter överlag. Så fort det är högtalare inblandade, får jag missljud på köpet. Stänger jag av, hör jag inte finesserna. Men än så länge händer det att jag kan njuta av musik ändå, trots knepig akustik i kyrkor (dit jag vanligtvis går för att lyssna gratis - superfin musik mestadels).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här, föredrog/föredrar Beatles. Trist när hörseln krånglar!

   Radera
 5. Jag pratade med en kille idag som var där ... häftigt sa han. Jag var och är fortfarande mer en fan av Beatles, men visst gjorde även "Stones" flera låtar som man aldrig glömmer.

  SvaraRadera
 6. Har sett Stones i Göteborg på Ullevi 1982 och på Stockholms stadion 1995 och 2003. Så denna gång blev det inget. Men jag gillade alltid Beatles best och såg dem live på "Drop in" ett tv program 1993 som leddes av Kersti Adams Ray . Huvudattraktionen var Lill Babs. Minnesvärt är detta än idag-
  Visst hade det varit spännande att sittandes sett Lady Gaga men så blev det inte. Kanske kan vi gå nästa gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där Drop in, det är historiskt! Även jag föredrar Beatles, har aldrig varit galen i RS. Men idag beundrar jag deras ork!

   Radera