onsdag, augusti 31, 2022

Stor och liten

Fredrik Backman är en författare med många olika sidor, och då menar jag både antal boksidor han producerar men också att han skriver väldigt olika texter. Ibland är han halsbrytande rolig, ibland väcker han helt andra reaktioner än skratt. Han har skrivit om en mormor som hälsar och säger förlåt, om medelålders Britt-Mari som tar sig an pojklaget som (helt okunnig) tränare. Stor och liten i givande samspel, inte minst för Backmans trogna läsekrets!

En av hans riktigt tunna böcker är "Och varje morgon blir vägen hem längre och längre". Det är den lille pojken Noah som sitter och pratar livets allvar med farfar på en bänk, frågor som vi alla kan fundera över.

Där har ni mitt förslag när Enligt O i dag som veckans kulturfråga undrar: Vilket kulturellt verk om äldre människor och/eller vänskap mellan generationer tycker du riktigt mycket om? Historien är inte längre än en novell, faktiskt. 

Copyright Klimakteriehäxan

 

16 kommentarer:

 1. läst ett par av Backman, denna finns nog i bokhyllan, loppisfynd

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har också nåt av honom på vänt.

   Radera
 2. känner endast till boken om Ove och Britt-Mari var här och det gör jag genom filmerna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han skriver riktigt bra faktiskt. Ove-filmen har jag sett, har dock valt bort Britt-Mari - den boken är nog den av hans jag gillar minst.

   Radera
 3. Där ser man! Trodde att jag läst alla hans böcker, men ack så fel jag hade. För just "Och varje morgon blir vägen hem längre och längre" har jag inte läst. Tack för tipset.
  Tycker Backman har gått från klarhet till klarhet. En man som heter Ove var ju hans första och i mina ögon" sämsta bok.

  SvaraRadera
 4. Det är verkligen en fin bok! Blir nästan sugen på att läsa om den.

  SvaraRadera
 5. Kommentaren ovan är från mig, glömde att logga in med bloggadressen.

  SvaraRadera
 6. Har läst boken och skulle nog ta och läsa om den. Tack för påminnelsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En fin liten sak, olik hans andra.

   Radera
 7. Svar: Nej, jag har aldrig funderat på att joina boulegänget. Anledningen är att jag inte gillar umgänge med "bara" pensionärer. Är iofs pensionär själv, gammal och gaggig, men jag föredrar att umgås med personer som är yngre. Ooooops...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan bara instämma. Och skäms lite ...

   Radera
 8. Har inte läst någon av Backmans böcker faktiskt. Men denna lät lite tilltalande! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han är skicklig! Om än lite ojämn. Men, som det brukr heta i förlagskretsar, "alla författare har rätt att skriva en mellanbok" ..

   Radera
 9. Har läst om Ove och Britt-Marie, men har inte kommit in i de andra jag provat. Kanske den här kan vara något, låter mysig!

  SvaraRadera