torsdag, september 01, 2022

Succémode som tv-serie

Att svenskt mode sedan länge är en internationell framgång och en viktig exportbransch är för många av oss ingen nyhet. Men det hindrar inte att även vi som tillhör de redan frälsta kan hitta små guldkorn när man summerar hur det sett ut sedan nån gång på 60-talet. 

Själv hörde jag redan då till tjejgänget som snudd på dyrkade Katja av Sweden, drömde om att få dra på sig hennes kläder och möta världen! Jag lyckades faktiskt också, fast i väldigt begränsad omfattning. Några skor blev det, och något enstaka plagg som användes tills det föll i bitar. Höll ändå länge, ska jag kanske tillägga!

Mina känslor för henne har inte svalnat trots att åren gått, det märks bland annat på en rad inlägg här på bloggen! (Ett av dem kommenterat av ett av Katjas barnbarn, roligt!) Hon har blivit frimärke, det finns en fin bok om henne och vandringsutställningen med några av hennes ikoniska skapelser är kvar ännu ett par veckor på Kristinehamns konstmuseum, där jag såg den.

Nu finns på SVT Play en ny faktaserie på sex avsnitt, "Det svenska modet", och jag har snart gått igenom från början till slut ... Min idol Katja of S är en av huvudpersonerna i första delen. Och i del tre dyker en annan favorit upp: Gunilla Pontén. 

Serien sänds i tablå-tv på onsdagkvällar. Litet glädjeämne: programmen kan ses i hela världen, till skillnad från många andra produktioner som streamingtjänsten erbjuder. 

Copyright Klimakteriehäxan

4 kommentarer:

 1. Anonym5:19 em

  Såg ett program, kul att se alla kläder och klädmänniskor!

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset om "Det svenska modet". Ska absolut titta. Katja of Sweden känner jag väl till och har haft ett par plagg av henne. Vet att mamma hade fler plagg och även skor.
  Och svenskt mode håller ju än idag men på annat sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har jätteduktiga modeskapare nu också, roligt att kolla bakåt.

   Radera