fredag, september 09, 2022

Inblickar i en drottnings liv

England har sorg. Drottningen är död. I över 70 år var hon britternas (och samväldets) regent, och för det mesta högt respekterad och beundrad, rent av älskad. Hennes liv liknade inte ditt och mitt precis. Men ändå har vi fått våra inblickar i det, i form av dramadokumentärer i långfilmsformat och som tv-serier. Och under hennes 96 år hann det verkligen hända ett och annat i världen!

Nu kommer tv-kanalerna naturligtvis att ösa ur arkiven, bokhandlarna letar fram gamla och nya biografier, tidningarna trycker stora minnesbilagor (som legat förberedda i åratal fast de ständigt uppdaterats) och jag ger mig attan på att Londons alla souvenirbutiker i går kväll höjde priset på den lilla vinkande tanten som föreställer drottningen, ibland med hatt, ibland med krona men alltid med den obligatoriska handväskan i en och samma modell.  

Nej, någon drottningdocka har jag inte, men däremot har jag sett ett par bra filmer som jag varmt kan rekommendera. Naturligtvis är det inga dokumentärer rakt av, filmskaparna har tagit sig friheter, men ändå får man en historielektion i lättsmält förpackning. Se till exempel "The King´s Speech" med Colin Firth som George VI, pappa till Elizabeth och en man som hade extremt svårt att prata i offentliga sammanhang på grund av grav stamning. Brittisk press hävdar att drottningen såg filmen och tyckte att det var ett fint porträtt av fadern. 

I "The Queen" är Helen Mirren märkvärdigt lik den drottning hon spelar. Det är kort efter prinsessan Dianas dramatiska död i en trafikolycka i Paris. Den besvärliga situation som uppstår nystas upp i filmen. I "A Royal Night Out" berättas hur systrarna Elizabeth och Margaret firar världskrigets slut 1945. Sedan finns det förstås en lång rad dokumentärer också, både gamla och nyare, de kommer att dyka upp, var så säker! 

Men kronjuvelen bland alla dessa dramatiseringar av kungligheternas liv måste vara serien "The Crown" och har du inte sett den, så gör det! Oavsett om du är rojalist eller är republikan ut i fingerspetsarna är detta suverän underhållning som dessutom förmedlar massor med modern historia, kryddad med familjekriser, romantik och politik, för att nämna några beståndsdelar. Enorm research har lagts ner, många privata detaljer bär sannolikhetens starka prägel, oavsett vad personerna själva säger. Fyra säsonger har sänts, den femte kommer snart och jag kan knappt bärga mig ... tror att man är framme på 2000-talet nu.

I väntan på att Netflix drar igång den nya omgången av "The Crown" kan jag varmt rekommendera en liten äkta bokpärla: "Drottningen vänder blad" (The Uncommon Reader) av Alan Bennett. Den lässugna kvinnan som kommer till bokbussen i sällskap av sin hund, en corgi naturligtvis, är ingen mindre än Elizabeth II. Hon gillade hundar och hästar  och böcker. R I P.

Drottning Elizabeth som vinkande docka i kläder lämpade för olika tillfällen.
Dreamstime.com säljer dem, i går kostade de 18 pund - kanske mer i dag?

Copyright Klimakteriehäxan

7 kommentarer:

  1. Helt säkert kommer dockan att vara dyrare idag. Drottning Elisabeth berör på ett särskilt sätt, antagligen för att hon har varit med så länge men också för att hon hade det där lilla extra som jag inte har ord för. Det ska bli spännande att se hur det blir efter henne. Långt ifrån som det har varit kan jag tänka mig. Kanske monarkin ebbar ut sakteligen också i England. Nå, det är bara spekulativa morgonfunderingar från mitt håll. Ha en bra dag och tack för tipsen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag villhöver som tur är ingen drottningdocka ... Visst har det varit något visst med henne. Och "The Crown" har gett massor med funderingar kring hennes och familjens liv, jätteintressant! Charles hade det inte så lätt, exmpelvis ... och Philip var nog ingen enkel karl att vara gift med.

      Radera
  2. Filmen med Colin Firth har jag sett - och gillade, och Helen Mirren är alltid bra så den ska jag se om den kommer på TV igen, annars är jag ingen rojalist precis!
    KRAM-Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mirren som drottningen är (förstås) jättebra, jag kan rent av se om den tror jag. MisSA inte The Crown, säger jag bara!

      Radera
  3. vi såg i England på hotellets morgon-tv hur hur välkomnade nya premiärministern Liz, köpte den sista kvällstidningen på Gatwick, storm och planet försenad (aldrig sett så många ligga och sova på de lediga sitsarna)
    Jag harmade drottningen på min egen 25-års dag, jag var i London året innan när hon firade sin Silverjubileum, bra tema

    SvaraRadera
    Svar
    1. Såg också bilderna med premiärministern, hon körde hårt in i det sista uppenbarligen: plikten framför allt (fast det var ju den svenske kungens valspråk, inte Bettans)

      Radera
    2. tant Hannele (med två namn)5:52 em

      skulle aldrig kalla drottningen för Bettan… vi har namnsdag samma dag

      Radera