tisdag, september 06, 2022

Färgstarka historier i svartvitt

När Ugglan anger tema för denna veckas tisdagstrio får jag rysligt svårt att välja. Det ska vara Svart & vitt (i titel, på omslag, i handling) och av den sorten har jag verkligen en hel del i hyllan. Även om jag bara satsar på ett av ledorden  handling, som för mig är det viktigaste  blir exemplen många, kanske världens största trio?

Tre favoriter listade jag nästan exakt för ett år sedan, då temat dök upp hos Ugglan förra gången. Du kan läsa här om de tre jag valde då: "Purpurfärgen", "Niceville" och "Tung". Tre amerikaner. Bra läsning!

Nu letar jag upp andra svartvita historier! Alla färgstarka.
"Ett ögonblick i vinden" (A Moment in the Wind) är en gammal kärleksroman av Andre Brink som jag slukat. Vit kvinna, svart man, strapatser svetsar dem samman. Man längtar efter ett lyckligt slut. Ingen spoiler, du får själv ta reda på hur det går!

"Dödssynden" (To Kill a Mockingbird) av Harper Lee är en äkta amerikansk klassiker, vars gamla svenska titel alltid framstått som obegriplig. Nu finns den i nyutgåva och heter då "Att döda en härmtrast"! Det tog över 60 år att komma på den översättningen ... Om den vite advokaten som tar upp kampen mot rasismen i Sydstaterna.

"Little Bee"
(The Other Hand) av Chris Cleave handlar om den lilla flickan från Nigeria som kommer som flykting till London. Hon lär sig engelska medan hon sitter inlåst i en förläggning, kommer ut och söker upp en brittisk familj och försöker skapa ett nytt liv ... Gripande!

"Americanah" spar jag till allra sist. En helt lysande bok skriven av den obegripligt skickliga Chimamanda Ngozi Adichie (jag kräver ju ett Nobelpris till henne). Ung kvinna från Nigeria lever i USA med vit amerikansk man, en relation som väcker omvärldens förvåning blandad med irritation. Beskrivningen av hur ett svart krulligt hår ska förvandlas till ett rakt blankt är bara en av många fascinerande detaljer!

Om ni tycker att min boktrio påminner om Trio me´ Bumba har ni helt rätt. Den trion består ju också av fyra delar ... och kallar sig följdriktigt "världens största trio".

Copyright Klimakteriehäxan
.

28 kommentarer:

 1. Dödssynden är den enda jag har läst och ja, en väldigt underlig översättning av titeln.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läs för allt i världen "Americanah" också! Men alla i min trio är bra ...

   Radera
 2. Bra tips alla tre!

  SvaraRadera
 3. Americanah vill jag absolut läsa! Dödssynden har jag läst. Vi får väl se om det nya namnet slår an.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lustig historia, man kn verkligen undra hur namnet kom till.

   Radera
 4. har läst Dödssynden och Amerikanah. tyckte att En halv gul sol var bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "En halv gul sol" är fantastisk, tycker inte att man kan jämföra dem. Så olika historier.

   Radera
 5. Americanah och dödssynden har jag läst men aldrig något av André Brink. Bra att bli påmind om honom. Borde läsa något.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har gillat flera av hans romaner.

   Radera
 6. Jag har läst Dödsynden men inte de andra men känner till dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske blir läge i mörka vintern?

   Radera
 7. Americanah har jag i hyllan tror jag, och jag borde verkligen läsa den.

  SvaraRadera
 8. Dödssynden, Little Bee och Americanah har jag läst. Brinks bok har jag inte läst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har vi tre av fyra gemensamt! Brink var produktiv, jag har läst och gillat flera av hans.

   Radera
 9. Förutom "To Kill a Mockingbird" som jag läst på originalspråket är de andra böckerna helt obekanta för mig. Har aldrig funderat på den urusla översättningen, då jag inte läst boken på svenska. Det kan vara en fördel ibland;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker alltid det är en fördel att läsa på originalspråk om man kan. Men det blir ju inte så himla många språk som kan komma i fråga ...

   Radera
 10. Bra böcker allihop. De du hade med förra året har jag läst och med stort intresse. De du har med idag har jag läst de två första men blir intresserad av att också läsa "Americanah". Har hört mycket talas om den men inte ännu läst den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker Americanah gav mig nya tankar, om integration och rasism - och USA, faktiskt.

   Radera
 11. känner till men osäker om jag läst

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har dem väl i hyllan, kolla bakom nån paradisfågel! :-D

   Radera
 12. Gillar att du satsar på världens största trio! :-) Jag har inte läst någon av dem, även om jag känner till alla. Verkar mycket läsvärda!

  SvaraRadera
 13. Dödsynden är väldigt bra. Little Bee är ny för mig, verkar bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte väldigt mycket om den.

   Radera
 14. Dödssynden har jag ju läst. Amerikanah står oläst i hyllan. Lååång är den och jag tror att mitt ex är på engelska också. Men en vacker dag ska jag väl ta mig an den. Jag gillar ju verkligen C N Adichie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är den tjock Americanh men jag bara åkte igenom den ...

   Radera