onsdag, september 28, 2022

Kulturhösten börjar med dragspel

Höst! Lokalbefolkningen säger att detta är Sveriges nordligaste lindallé. Där singlar
nu de gula löven till marken. Finns i Långvind i Hälsingland, mellan Söderhamn och
Hudiksvall. Vackert eller hur?

En gigant i svenskt musikliv var Sten Broman. Han visste det mesta som var värt att veta om klassisk musik, och han hatade dragspel av hela sitt hjärta.

Jag är något av hans motpol: vet så gott som inget om klassisk musik, men gillar dragspel i lagom doser och rätt miljö. Det beror förstås mycket på vem som håller i spelet.

Så när nu Enligt O i Veckans kulturfråga undrar Vilka kulturella händelser ser du fram emot i höst? är det självklart att avslöja att på lördag ska jag se föreställningen "Under kepsen  en dragspelevinks betraktelser" med den gudabenådade dragspelaren Bengan Janson. Han är inte bara genommusikalisk, han är rolig också! Sannolikt stötte aldrig Broman och Bengan ihop. Hade de gjort det undrar jag om Broman verkligen kunnat framhärda i sitt dragspelshat. Dragspel är också kultur!

Hoppet om några fler kulturupplevelser av annan sort finns också förstås. Bio, teater, tv, utställningar, nya och gamla böcker. Men dragspelet är först ut när kulturhösten börjar!

Bengan, med keps på. Foto Dragspelevink AB.
Copyright Klimakteriehäxan

13 kommentarer:

 1. hoppas jag får tummen ur och skaffar biljetter till Herbert Blomstedts konsert med Göteborgs Symfoniker, ett smakprov:

  https://www.svtplay.se/video/32518863/herbert-blomstedt-moter-goteborgs-symfoniker

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lycka till, låt inte tummen fastna!

   Radera
 2. visst beror det på vem som håller i dragspelet. Sten Broman var otroligt kunnig. och helt olidlig! men jag missade inte ett program med honom

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svt sänds en jättespännande dokumentär om och med honom, såg du den? Sidor man inte hade en aning om kom fram!

   Radera
  2. Dokumentären verkar inte finnas kvar men jag skrev om den: https://klimakteriehaxan.blogspot.com/2020/07/a-en-san-karlekshistoria.html

   Radera
 3. Sten Broman var en härlig individ som precis som du säger hatade dragspel. Han skulle helt säkert ha blivit åtminstone lite omvänd om han hade träffat Bengan. Tack för länken i ditt kommentarssvar om Sten Broman och dokumentären.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synd att inte dokumentären ligger kvar på Svt Play, men den kan kanske sändas i repris igen?

   Radera
 4. Sten Broman minns jag och jag kan le åt att han verkligen var stormförtjust i artisten/divan Git Gay och uppvaktade henne en hel del. Passar inte riktigt in med det klassiska. Men kul ändå. Vad gäller dragspel har jag inga aversioner alls mot det och inte mot Bengan Kansson eller Benny Andersson som också är bra på att hantera det.
  Kultur vill jag ha och gärna mycket. Och det är ju ett vitt begrepp. Nationalmuseum har snart en ny utställning och Fotografiska har bl.a Astrid Lindgren .
  Idag kultur med JCO och regissören Stig Bergman som vi träffade.
  En del teater och annat kommer. Så kultur vill vi ha. I bred front.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fascinerande gubbe. Vi tittade alltid på hans musikfrågesport! I den där dokumentären visade han flera sidor, den var riktigt bra men verkar inte gå att se f n.

   Radera
 5. När jag var liten var jag inte så förtjust i dragspel, min pappa spelade och även min bror, så när de spelades i två rum samtidigt då blev det för mycket. Men ack så mycket jag gillar dragspel idag, blir så nostalgisk och saknar förstås min pappa. Så lyckost dej som ska få lyssna på Bengan Janson! Härligt med en massa spännande kulturaktiviteter att se fram emot!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det lite kult också, när dragspelet kommer fram? Min man spelade förr, men aldrig numera. Fast två samtidigt i olika rum och med olika melodier låter inte njutbart ...

   Radera
 6. Är kluven till dragspel, men konsert låter väldigt trevligt!

  SvaraRadera
 7. Nä dragspel är inget jag njuter av. Men Glad att andra gör det :)

  SvaraRadera