söndag, september 11, 2022

Demokratins högtidsdag

Dagens datum är laddat. Terrorattackerna mot World Trade Center i New York (och på ett par ställen till i USA). Mordet på Anna Lindh. Min mammas namnsdag är det också, den firade vi så länge hon levde. Och flaggdag, inte för alla damer som kallas Dagny eller för att Eddie Murphy fyller år, utanför att det är demokratins högtid, Valdagen. Kan låta onödigt högtravande, men det är sant och dagen är värd att flagga för, som på bussen där ute.

Därmed är det också Skyltsöndag, ännu en i en lång rad! Kolla efter skyltande bloggare i BP:s högerspalt. För sällan är det väl så gott om skyltar som när över 7 miljoner röstberättigade svenskar ska säga sitt om framtiden och vårt politiska styre. Pilar pekar både hit och dit, man hittar rätt förr eller senare ... man kan välja både höger och/eller vänster ...

Mycket tyder på att valdeltagandet blir högt, man har rapporterat om flitigt förtidsröstande, och även i dag fick folk stå i kö, bl a på grund av den nya regeln att man skulle plocka sina valsedlar i enrum. Den kön slapp den som hade med sig papper hemifrån, men vi har inte som man brukat förr fått några i brevinkastet.

Och vad ska man tro, rädas eller hoppas på när det gäller resultatet? All expertis säger att det är obegripligt jämnt mellan blocken. Man spekulerar i att vi kommer att få vänta flera dagar på det slutgiltiga resultatet. 

Kan detta vara valrörelsens allra konstigaste "skylt"? Hur tänkte språkröret när hon
bestämde sig för att företräda sitt parti i seriös partiledardebatt, iförd ett par örhängen
som säkert vore kul på någon sorts kalas i glada vänners lag - men här ...?
Partypingla bör inte förväxlas med partipingla i min värld.
Copyright Klimakteriehäxan

18 kommentarer:

 1. Aha, det är säkert därför det är sån kö in till vallokalen! Vi var dit nyss, och det var en lång kö, så vi gick hem igen, men ska såklart gå dit igen innan klockan 20!

  SvaraRadera
 2. Partipinglan, språkröret ville tydligen synas lite extra. Givetvis undrar man vad det är hon har hängades i örat. Valsedlar? Röstlappar? Bra skyltat för övrigt också! Lycka till med valet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förmodligen är örhängena av återvunnen plast, men det gör dem inte mer passande i mitt tycke!

   Radera
 3. Anonym6:53 em

  Dom örhängena reagerade jag oxå på. Inte vackra någonstans.
  Jo, det låter lite högtravande med demokratins högtidsdag....Men visst är det fint att bo i ett land där man...iallafall tror att man kan påverka.
  Ha en fin söndagskväll ! // Anna-Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är frågan hur vår framtid kommer att bli: kan någon regera det här landet?????

   Radera
 4. Örhängena är aningen --- överdimensionerade kan man väl säga. Å dessvärre måste jag säga att jag inte ens vet vad pinglan heter. Känner igen ansiktet, men inte mera än så.
  Jag gick kring kl. 16 och jag hade fyra personer framför mig. Helt okej, så gott som ingen väntetid. Å ett högt deltagande är ju egentligen bara positivt. Röstar man inte har man förbrukat rättigheten att gnälla. Bara en sådan sak.
  Bra att du skyltat med valdagen! Stort tack för det och länken:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Märta Stenevi, språkrör Miljöpartiet. Märkligt att inte valdeltagandet blev så högt till slut.

   Radera
 5. Var och röstade häromdagen och redan då var det många på plats. Men med nyordningen så tar det ju längre tid. Något man borde kunnat räkna ut.
  Spännande med slutresultatet. Och jämt är det ju.
  Ja MP och Märta Stenevi verkar ju inte ligga i topp direkt. Men med örhängena syns hon ju och det gör kanske inte direkt politiken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror Stenevi gjorde sitt parti en otjänst med valet av smycke.

   Radera
 6. knasigt med det nya att valsedlarna bakom skärm… vallokalarbetare måste kolla hela tiden att någon norpat med sig valsedlarna, alla sedlar ska finnas… därför långa köer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fattar nog inte riktigt anledningen till den här nyordningen. Skulle nån exvis ta alla KD-lappar för att hindra folk från att rösta på Ebba? Då är dt väl bara att begära fram nya?!

   Radera
 7. Nämen, har inte sett en enda partiledardebatt, så har missat örhängena. Hon ville sticka ut, de är säkert gjorda i något återvunnet material...
  jag röstade andra dagen på förhandsröstningen, i byns PRO-lokal. Ingen idé att dra ut på det, men vet att många tycker det är tradition att klä upp sig och högtidligt traska till vallokalen. Men vilka köer det var på vissa ställen. Här verkade folk mer intresserade av lokala träflaskloppet och medföljande plankrace...Olidligt jämnt verkar det bli, så långt har man lyckats spå rätt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet man vad man vill är det ju praktiskt att rösta tidigt så att ingen liten elak bacill eller nåt hindrar en på valdagen.

   Radera
 8. Reagerade också på de där örhängena ...
  Snyggt skyltat på valdagen - här var det inga köer alls :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fel tänkt i det sammanhanget, definitivt. Klarade mig också med minimal kö.

   Radera
 9. Hemska örhängen, dom reagerade jag också på. Nån som har så vansinnigt dåligt omdöme skulle jag aldrig kunna rösta på.....
  KRAM-Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att fler än du och jag reagerar likadant.

   Radera