tisdag, september 13, 2022

En bok är väl alltid ett fönster?

En bok kan väl alltid kallas för ett fönster? Ett fönster genom vilket man tittar in i nya miljöer, bekantar sig med nya människor, hittar nya maträtter att prova, finner intressanta trådar bakåt i tiden och idéer som pekar framåt? För det vet man ju: fönster kan man titta igenom från båda hållen! Och de kan dessutom stängas lite hur som helst ...

Ugglan efterlyser böcker på temat nster, dörrar, portar & portaler till tisdagstrion denna gång. Måste medge att de inte kommer flygande till mig. Men jag startar jakten, i minnet och i bokhyllan!

Då dyker den upp, den ungerska romanen "Dörren" (Az ajtó) av Magda Szabó. Lyssnade till den när den var radioföljetong, tyckte den var klart läsvärd! Julia Dufvenius lånade ut sin röst till historien och det gjorde hon bra. Huvudpersonerna, två sinsemellan ytterst olika kvinnor, en författare och hennes hemhjälp, skapar en spännande relation som sätts på hårda prov.

Nästa titel jag kommer på hör till en bok jag inte läst, men som ändå känns angelägen. Den är skriven av Gui Minhai, den svensk-kinesiske bokförläggaren och författaren som sitter i kinesiskt fängelse sedan 2015. Nu har han dömts till tio år för spioneri  det började med ett enkelt trafikbrott som han påstods ha gjort sig skyldig till. "Jag ritar en dörr på väggen med fingret", en tunn bok med dikter, är skriven i hans cell. Man önskar verkligen att någon skulle öppna en riktig dörr och släppa ut honom i världen igen. Det är ett gruvligt upprörande övergrepp han utsatts för.

Sedan blir det stopp, eftersom jag INTE vill ha med "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann". Gillade inte alls den, har sett en bit av filmen och gillade inte den heller. Är i minoritet, jag vet! Så det här sista stycket, det har du inte läst hos mig!

Copyright Klimakteriehäxan

30 kommentarer:

 1. Jag var så busig så jag läste det sista stycket 😲 Du är i alla fall inte ensam om att vara i den minoriteten för även jag befinner mig där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid trevligt med sällskap!!!

   Radera
 2. Anonym11:35 fm

  jag tillhör också minoriteten. försökte lyssna under en bilresa, men så tråkigt kunde vi inte ha det. Dörren är ju så himla bra! säger Mrs Calloway

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker förf till hundraåringen gjorde en dålig variant av Paasilinna när denne inte är på sin bästa sida (han var rätt ojämn tycker jag)

   Radera
 3. Anonym11:48 fm

  Smaken är märklig! Vi föds med ungefär samma uppsättning av sånt som människan behöver. Mycket är likt, men inte smaken för film, mat, musik, böcker, mode, idrott.
  Visst är det bra, för annars skulle urvalet bli väldigt enkelspårigt. Mångfald är bra, tänker jag när jag sätter mig på tvären och vågar ogilla böcker och musik som andra säger är såååå bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mångfald är klart bättre än enfald. Och vilken tur ändå att vi FÅR tycka olika!

   Radera
 4. Jag kom på en bok "Ett rum med utsikt" och det måste väl ha varit genom ett fönster? Har sett filmen men inte läst boken.
  Ditt sista stycke, jag har läst boken och den var sisådär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo nog behöver man ett fönster av något slag för att ha utsikt!

   Radera
 5. Jag tyckte Hundraåringen var lite kul men smaken är olika.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är ju verkligen inte ensam om den åsikten!

   Radera
 6. Jag som i stort sett bara läser deckare har faktiskt läst hundraåringen och hundraettåringen. Någon större litterär behållning fick man ju inte där, men ett och annat skratt bjöd böckerna på.
  De andra böckerna och deras författare känner jag inte till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De enstaka skratten räckte inte för mig. Men visst var det lite kul med elefanten.

   Radera
 7. Dörren har vi gemensam. Jag tyckte också att det var jättesvårt först, sedan kom jag på en herrans massa arabiska :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Böcker från arabvärlden är jag urdålig på!

   Radera
 8. Svar
  1. Jo de mötte ju kriterierna ... och man måste ju inte gilla allt!

   Radera
 9. Tack för tipset om "Dörren" och har inte läst den- Men Gui Minhais lilla diktbok har jag läst. Med stor behållning. Var också inne på ett "Ett rum med utsikt" som Gerd föreslog. Har läst den för länge sen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska låna diktboken nästa gång jag går till biblan.

   Radera
 10. Helt enig med dig om hundraåringen. Jag var tvungen att sluta läsa ganska snart eftersom jag inte stod ut med den längre. Men Dörren är vanlig idag och det är den värd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att en ungersk författares verk har blivit så pass flitigt läst!

   Radera
 11. Inte läst någon av dina. Och Hundraåringen är jag inte det minsta intresserad av att läsa ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra beslut - när det nu finns så himla mycket BRA att läsa!

   Radera
 12. Jag var inte heller förtjust i Hundraåringen och jag tror det mest var på grund av det sätt den var skriven på. Vi läste den i bokcirkeln och när vi sedan pratade om den, kunde jag ändå skratta lite åt dråpligheterna. Dörren vill jag läsa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är säker på att Robert Gustafsson, som ju gjorde rollen på film, skulle ha fått även mig att skratta emellanåt. Men nej, jag tyckte inte jag skulle ödsla tid på gubben.

   Radera
 13. Hundraåringen innehåller många citat, allusioner, imitationer och parodier på kända klassiker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det fick inte mig att gilla den.

   Radera
 14. Boken av Gui Minhai vore intressant. Läst Jojje Olssons bok om kinasvenskarna, men just den där av Minhai verkar inte finnas på biblioteket, kanske den kommer dit så småningom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är det ju poesi och det brukar inte bita riktigt bra på mig, men i det här fallet är ju situationen väldigt speciell.

   Radera