lördag, augusti 27, 2022

Veckans mening – om naturen

Lördagsnöje i bloggarnas värld är att kora Veckans mening, något man nyss läst som skiljer sig lite från övrig text och som fått läsaren att stanna till ett extra ögonblick av en eller annan anledning, så har Skriv-Robert bestämt. Jag är just nu mitt i nyöversättningen av klassikern "Anne på Grönkulla", en version som ska vara originalet trogen och därmed bättre, det måste väl i alla fall vara förlagets mening. Nu minns jag inget av historien från förr, men här är det väldigt ordrikt och lite snirkligt, beskriver ofta saker i naturen och jag vet inte riktigt hur förtjust jag är, även om det är rätt vackert ... Ett smakprov som är ganska typiskt får du här:

Spindelnät glänste som silvertrådar mellan träden, och tallgrenarna och barrvipporna såg ut som om de var upptagna av ett vänligt småprat.

Copyright Klimakteriehäxan

14 kommentarer:

 1. Svar
  1. Jo. Men det kan bli lite för mycket av det goda. Kanske.

   Radera
 2. Att spindelnät/fångstnät glänser som silvertrådar är något man absolut lägger märke till, det är ju oftast väldigt vackert om ljuset ligger på från rätt håll. Sen blir det lite väl romantiserat i min smak men vi är ju olika, tack och lov.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo jag är inte helsåld ... kan bli lite väl ordrikt och blommigt ...

   Radera
 3. naturen lär enligt översättarna vara alldeles överväldigande. jag gillade boken. men jag gillade inte Tjänstekvinnans son när vi läste den någon gång på högstadiet. har aldrig läst om den sedan, men det borde jag nog göra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så du har redan klarat av den - du är snabb!

   Radera
 4. Brukar hoppa över längre naturskildringar. Men går VÄLDIGT gärna ut och upplever vår vackra natur. Fast i regnet idag, få det nog vara. Ha det gott! Anna-Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår dig. Jag har också svårt för beskrivning av rum: tapeter, möbler, lampor ... blir lätt tjatigt tycker jag.

   Radera
 5. Ja, inte direkt min genre om man säger så. Men att spindelnät efter regn kan se ut som glänsande silvertrådar kan jag hålla med om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl ungefär det snällaste som går att säga om spindlar ...

   Radera
 6. Puttenuttigt. Får mig att tänka på Elsa Beskow ;)

  SvaraRadera
 7. Beskrivning som passar tiden som nu är i slutet av sommaren. Morgondagg, spindelnät och dimmig sol. Finns en tjusning i det också.

  SvaraRadera