måndag, augusti 22, 2022

Lön för ingen möda alls

Alla växter av släktet Allium blommar med fina lila bollartade blommor om de får vara i fred. Trodde jag. Det är lökar av olika sorter, många nyttoväxter, andra bara hemmahörande i rabatten för sin skönhets skull.

Så det var med kommande blomning i åtanke som jag tryckte ner ett par lökar som börjat skjuta skott, en röd, en gul. De hamnade tillsammans med några petunior och violer i en kruka utomhus. Visst levde de, men inte såg de särskilt pigga ut, och av knoppar inte ett spår.

Alltså beslöt jag mig för att ända deras liv. Drar i de lätt gulnade och halvtorra bladen men  ...! Plantan gör till min förvåning motstånd! Upp kommer tre röda och två gula lökar, av hyfsad storlek. Rena miraklet!

Därmed konstaterar jag att jag skördat egna grönsaker utan att egentligen anstränga mig. Återstår att komma på hur de ska tillagas ... primörer ska ju hanteras försiktigt och med respekt för att inte mista sin fräschör.

Påminns om hur jag gjorde en liknande grej för åtskilliga år sedan. Då var det en potatis som fått groddar. Petade ner den i ett tomt hål i en kruka på balkongen, jag tänkte att lite grönt kommer det ju att bli, roligare än en svart jordfläck.

Grönt blev det förvisso. Och när jag ansåg att balkongsäsongen kommit till sin ände skulle jag förpassa potatisblasten till soporna. Även den gången stötte jag på motstånd. Upp kom ett helt kok med små fina färskpotatisar!

Så kan det gå till när man får lön för ingen möda alls.

Copyright Klimakteriehäxan

12 kommentarer:

 1. det gröna är fint i sallader och omeletter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast den här blasten hade tappat all spänst faktiskt. Såg inte god ut alls!

   Radera
 2. Hahahaha! Nu är det frågan om det är tur eller skicklighet:-)

  SvaraRadera
 3. Ibland är det fint med lite extra lök-tur! Egenodlad t.om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och de smakar utmärkt, har ätit en av varje färg!

   Radera
 4. Anonym10:27 em

  Grattis!
  Hos oss vid stugan är det så knastertorrtmifrån, det är slut i regntunnorna. Fast bara tomaterna, pumporna och de nysatta jordgubbarna får. Blommorna får vissna ner … sorgligt. Mest förstås för alla med djur och grödor som inte bara är till lyst. Vi har ju fortfarande vatten i kranarna - i stan …
  Bloggblad

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har peppar peppar ingen vattenbrist, dessutom regnar det ju emellanåt!

   Radera
 5. Vilken tur! Och den är det bra att ha ibland.

  SvaraRadera
 6. Snyggt jobbat! ;-)

  SvaraRadera