måndag, augusti 29, 2022

Skyldig eller inte?

Jag har det inpräntat i mig sedan jag var riktigt liten: man ska inte låna pengar. Så det har jag inte gjort heller, inte förrän det handlade om att köpa en bostad – det gick ju inte utan att be banken om hjälp. Men det var lån under ordnade former, inte ens min pappa hade några invändningar.

Nu undrar jag hur det kan komma sig att jag på nätet uppenbarligen listas som en person som har konstant brist på pengar och som därför dagligen förväntas välkomna ett större antal erbjudanden om lån, "förmånliga lån", ibland en bestämd summa, ibland utan gränser (verkar det som i alla fall).

Min inkorg i datorns mailbox tar emot alltihop i en strid ström, jag tar bort så snart jag hinner. Det är förstås något med algoritmerna, de där företeelserna som jag alls inte förstår mig på. Wikipedias förklaring till ordet lyder "En algoritm är, inom matematiken och datavetenskapen, en ändlig uppsättning (mängd) otvetydiga instruktioner som efter exekvering löser ett problem." Blev jag klokare av det? Icke. 

Inte en enda gång har jag sökt på nätet för att skaffa ekonomisk förstärkning! Visst, jag vet att den som googlat exempelvis "bordsfläkt" kan räkna med hur många annonsmail som helst i vädringsbranschen. Men jag upprepar: har ALDRIG sökt information om tillgängliga lån.

Påminns om vår förre statsminister Göran Persson (S) som skrev en bok med titeln "Den som är satt i skuld är icke fri" (nej, jag har inte läst den, erbjöds att köpa den av socialdemokraterna i Almedalen det året den kom ut, men jag sa att jag tänkte vänta på filmen). Läge för en uppföljare: "Den som hittats av en algoritm blir aldrig fri". 

Så även om du som läser detta råkar vara snuskigt rik behöver du inte komma störtande till min undsättning med pekuniära medel. Kan du däremot tämja de vilda och obegripliga algoritmerna blir jag dig stort tack skyldig. Den sortens skuld kan jag hantera.

Copyright Klimakteriehäxan

24 kommentarer:

 1. Jag är helt utom din hjälp i det här sammanhanget. Att tämja de vilda och obegripliga algoritmerna måste nog till lite mera, gissar jag. Tack och lov så har jag inte fått många erbjudanden av det där slaget som du har fått, jodå, några få men inte många. Nu kanske de kommer när jag har skrivit ner det. Man vet aldrig, det kan finnas en dold algoritm bakom vilken knut som helst ;).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag tror att de ligger och lurar precis överallt!

   Radera
 2. Jag tror algoritmerna känner av om du har lån eller inte, och förutsätter att den som är utan lån även är utan pengar. Eller också har du varit i kontakt med någon som sökt/ googlat lån. En bekant till mig som aldrig i hela sitt liv varit intresserad av hästar började få hästannonser på de sidor h*n besökte, efter att ha talat med en hästmänniska?!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag vet verkligen inte varför jag hamnat i detta fåniga läge.

   Radera
 3. En stickbeskrivning är ett bra exempel på en algoritm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med den enorma skillnaden att en stickbeskrivning kan jag hantera. Och slänga bort om jag inte vill ha den.

   Radera
 4. Tyvärr handlar det nog inte om algoritmer i det här fallet. Snarare är det så att du använt din epostadress på någon mindre nogräknad websida, t ex en tävling, skoj-undersökning eller liknande. Dessa siter säljer sedan epostadresserna vidare eller använder dem själv för att skicka ut spam. Har din epostadress en gång hamnat hos spammare hjälper nog endast att byta adress. Skaffa gärna två eller fler adresser. Ha en adress som du använder för "seriösa" saker som kommunikation med vänner och seriösa företag som bank och försäkringsbolag etc. Skydda adressen så gott det går och var noga med var du använder den. Ha sedan en annan adress som du använder om du vill tävla eller registrera dig på någon sida som känns mindre seriös.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Använd t ex inte din "seriösa" epostadress om du nappar på erbjudandet i spamkommentaren som jag ser du fått ovan. ;-) Och en sak till. Svara inte på några som helst spammail, du bekräftar i så fall bara att det är en fungerande epostadress.

   Radera
  2. Brukar inte klicka in på s k tävlingar, men något har ju bevisligen hänt. Spam som det om droppat in i dag har jag tidigare f¨ått v och till fast nu var det faktiskt riktigt länge sen. Svarar aldrig på spam. Och har övervägt en "extra" mailadress, ska kanske ta tag i det ...

   Radera
 5. Anonym4:33 em

  Algoritmerna har mer koll på oss än vad vi själva har... Irriterande men fascinerande! God måndagskväll!//femfemman Anna-Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast jag vill så gärna slippa ...

   Radera
  2. Hannele7:50 em

   du kan spärra aktivt

   Radera
  3. Gör det emellanåt.

   Radera
 6. Samma problem här, inte med just lån men alla andra möjliga saker. Det hjälper inte att inte googla, en måste sluta prata om det också. En måste kanske sluta existera rent av :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Storebror algoritmen ser och hör os ...

   Radera
 7. Och på det fick du en spam-kommentar av Anonym. Fick samma skräp i min blogg häromdagen. Å kommentaren "förökar sig". Fick radera minst 10 stycken!!!
  Även jag får låneerbjudanden, och precis som du har jag bara tagit ett enda lån - då när vi köpte lägenheten.
  Just nu får jag även erbjudanden av olika bilfirmor. Troligen beroende på att jag kommenterade hos en bloggare om just bilar. Kolla! Nu utmanar jag ödet igen genom att kommentera hos dig;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo den rara Theresa hade lämnat samma sörja på en rad inlägg, alla nu borttgna. Hr haft såna inbland tidigare, man är rätt hjälplös!

   Radera
 8. inget personligt… jag har också fått mejl från nästa varje dagligvaruhandel att jag vunnit typ 10.000 kr, bara klicka

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såna har jag förstås också fått. Samt alla arv på miljontals dollar som bara ligger och väntar på mig ...

   Radera
  2. slut på arv, men bitcoin fyller alla mina konton

   Radera
 9. Detta är ju en av de stora nackdelarna med det digitala. Verkar inte gå att värja sig alls. Känner igen detta och håller helt med dig.
  Google ser dig och övervakar. Jag inte bara dem-
  Därför ogillar jag att behöva vara inloggad på ett Googlekonto för att ibland kunna kommentera på en del bloggar.
  Noterade också en "anonym" spamkommentar här-

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt för att inte säga omöjligt att försvara sig i det här kriget!

   Radera
 10. Anonym6:28 em

  Kan det räcka att du skrivit om att du LÅNat böcker på bibblan? Eller att torkan varit LÅNg?
  Jag var nog sjuk den dagen då algoritmer lärdes ut, jag har aldrig riktigt fattat innebörden. Men trött på reklam blir jag …
  Dock har jag frångått mina principer och faktiskt slagit till och köpt en jättefin och mycket praktisk väska som ideligen dök upp i reklamen på Facebook. Jag älskar väskan! Likaså slog jag till på ett par träningstrikåer från stället där Gympa-Sofia får sina. Sitter perfekt.
  Men nu ska jag avhålla mig från såna impulsköp.
  Bloggblad

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä låneerbjudandena har droppat in länge. Liksom alla bitcoin-rikedomar jag NÄSTAN fått ihop --- Impulsköp kan nog vara både bra och kul, men det ska kanske inte bli en vana ... F ö kn jag lova att ordet algoritm aldrig nämndes så länge jag gick i skolan. Så det så.

   Radera