tisdag, augusti 09, 2022

CITAT om våra matvanor

"Att äta tillagat kött har varit ett vinnande koncept i två miljoner år. /.../ Det talas väldigt mycket om nya råvaror, om insekter och annat, men vill du veta vad framtidens mat är så måste du först titta på jordbruket och vad som går bra att producera. Då inser du snabbt att spannmål och potatis alltid kommer att vara framtidens mat i Sverige, men med viss ökad variation."

-Mathistorikern Richard Tellström, som forskar om våra matvanor, intervjuas i Svenska Dagbladet. Han menar att de "konstgjorda" kött- och charkuteriprodukterna, alltså de växtbaserade, är en tillfällig företeelse ungefär som pulvermixerna var på 60-talet. Han får mig att känna hopp: kanske blir jag inte tvungen att lära mig äta larver och skalbaggar ...

10 kommentarer:

 1. ätit kräftor, räkor, musslor, sniglar i vitlökssmör, ett ostron i Skottland, smakat på gräshoppor på burk, dock inte Syrsor i Chili och inte heller pulvermixer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har slutat äta sniglar eftersom jag insåg att det var brödet, smöret och vitlöken jag gillade, men inte de där små sakerna som såg ut som måsskit ... Annars gillar jag nog alla skaldjur. Men har inte testat gräshoppor, har aldrig haft chansen faktiskt. Fast bältdjur har jag ätit, inte särskilt gott alls!

   Radera
  2. pulvermos åt vi aldrig hemma, men funkar ibland på vandringar och cykelturer
   (ingen våffelmix eller färdig vaniljsås här inte, så enkelt och snabbt göra själv)

   Radera
 2. Anonym2:56 em

  Potatismos på pulver - en populär maträtt när den kom. Som väl är verkar den ha försvunnit igen. Quorn åt jag en enda gång under min vegetariska period. Blä … som att äta kryddad plast.
  Bloggblad

  SvaraRadera
  Svar
  1. Potatismos på pulver - absolut åt vi det! Och jag tror att det blev bättre med åren, men som "riktigt" potmos blev det aldrig. Saknat av ingen, tror jag.

   Radera
 3. Hahaha! Är benägen att hålla med Richard Tellström. Vi diskuterade det just igår. Om man nu inte gillar hamburgare/korvar med mera, varför väljer man så just dessa rätter, fast som växtbaserade varianter. Rätt korkat om du frågar mig. Har faktiskt testat Quorn, köttfärsen alltså. Alltså om jag vill ha gummikulor att tugga, så beställer jag just gummikulor...
  Å som du sa - vi slipper kanske insektsmat. I Finland äter man ju redan insektsmjöl som jag har förstått det. Fy, så äckligt;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med: vill du inte ha kött ska du väl inte äta något som man försöker få att likna kött?
   Egentligen borde man inte tycka att insekter vore äcklig mat, protein som protein liksom, men ... jo, man gör ju det ...

   Radera
 4. Befriande på något sätt. Men visst verkar det som om trender kommer och trender går men det mer riktiga och viktiga består.
  Har inte hakat på trenden med larver eller köttfria köttbullar. Hur kan det då vara köttbullar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag tyckte det var trösterikt att läsa vad experten hade att säga i fallet!

   Radera
 5. Skönt att potatisen kommer att finnas kvar! ;-)

  SvaraRadera