måndag, juni 26, 2023

CITAT om den nya svengelskan

"I luften skulle 'welfare chicken' serveras. Varför den otursamma fågeln fick hanka sig fram på socialbidrag under sin korta levnad – för att sen få sällskap av en 'burnt tomato' – kunde däremot ingen resenär lista ut, oavsett språkkunskaper. Det är kanske ingen big deal som de säger i Amerika.
Språk är en levande organism och det är kul när folk ids använda det kreativt. Att meddela sig tillhör de fria konsterna. Och hur skulle någon konst bli gjord om alla höll sig till reglerna?
Men jag vill ändå försiktigt anföra att mycket av den engelska som används i Sverige av företag, institutioner och privatpersoner har börjat utgöra helt nytt, helt eget, tredje språk. Där jag som svenskspråkig ibland fattar noll. Och som amerikan ännu mindre. /.../ Och ju mindre folk förstår ens vad de själva säger – desto smidigare går det att skylla på någon annan."

-Ja hur hanterar vi vårt språk egentligen? Går dagens "svengelska" att förstå? Och är den bättre/effektivare än gammaldags svenska? SvD-medarbetaren Jenny Nordberg, bosatt i USA, funderar kring hur svenskar uttrycker sig, både i tal och skrift. Hon börjar ombord på ett flygplan där informationen är, lindrigt talat, dunkel. Nordberg ifrågasätter rent av om hon ska fortsätta skriva på modersmålet ...

10 kommentarer:

 1. Kommer inte in på artikeln på SvD. Rent allmänt så har jag ibland känslan att svenskan "är på väg bort". Nittio procent av skyltningen i Täby Centrum är på engelska. Eventuella slogans (oooops) är även de på engelska, eller svengelska rättare sagt. Minns att min man blev vansinnig på det och tyckte att man våldtog hans modersmål.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ... och nu pågår nån sorts våldtäkt även på svenskan ...

   Radera
  2. kallas för språkförändringar

   Radera
 2. sverigefinnar har utvecklat ett helt eget språk, som inte talas i Finland. Helt naturlig utveckling, de räknas som officiell minoritet i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Räknas? de ÄR väl en högst erkänd minoritet, med språket!

   Radera
  2. ett bra exempel hur språket förändras, blir annat beroende var man bor

   Radera
 3. burnt-tomato-salsa:
  https://www.mob.co.uk/recipes/burnt-tomato-salsa

  SvaraRadera
 4. welfare chicken, welfare bacon, welfare salmon, welfare sausages:

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hannele11:45 em

   https://www.rspcaassured.org.uk/rspca-assured-products/higher-welfare-chicken/

   Radera
  2. :-D jag tror svd-reportern har google på sin dator ...........

   Radera