fredag, juni 30, 2023

Med hopp om ett gott slut

Sista helgen i juni är redan här. Förr i världen var juli semestermånaden framför andra, numera är ledigheterna mer utspridda men man får ändå räkna med mycket trafik och lång kö till glasskiosken. Och en sak är klar: man ställer sig sist i kön, utan undantag! Det där lilla ordet "sist/senast" är nyckeln när Elisa Matilda levererar sina fem fredagsfrågor:

 1. Vad var sist på din senaste inköpslista? Vaniljglass.
 2. Vad sa du senast att du aldrig kommer göra igen? Bada i stora vågor. Vatten är farligt.
 3. Vilken tv-serie eller film såg du senast klart? DNA. Danskt drama på SVT. Finns på Play. Klart bra! (men se säsong 1 först!)
 4. Vad tog senast slut hos dig? Vaniljglass! (Går åt till jordgubbarna)
 5. Hur avslutar du ett samtal? Lite olika beroende på vem som är i andra änden förstås. Försöker vara lite trevlig, så att folk kan tänkas vilja ringa igen ... ber i princip aldrig någon att flyga och fara även om en och annan envis försäljare kan ge mig lust att göra just det.
Det där med hur saker slutar är viktigt. Härligt är, i alla fall när det
 handlar om böcker och filmer, att bli överraskad. Lyssnar just nu (när vi åker bil) till Håkan Nesser som läser sin novellsamling "Från Doktor Klimkes horisont" och kan konstatera, när jag hört två av fem berättelser, att Nesser är duktig på att fixa till bra och åtminstone av mig oväntade slut. Flitigt översatt är han också! Den tyska upplagan har ett betydligt mer tilltalande omslag än den svenska ...

Copyright Klimakteriehäxan

22 kommentarer:

 1. Stora vågor, även små vågor kan vara farliga. Vi har varit ganska många gånger på Kreta, Rethymnon och Platanias. Det är otäcka strömmar där som drar en utåt. Senast vi var där så var det nog 5 dagar av 14 som det inte var röd flagg.
  Så vi är överens Vatten är farligt men å andra sidan kallt Vatten är gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag har verkligen lärt mig att respektera stora vatten! Vilka krafter!

   Radera
 2. Vatten kan vara både farligt och livsviktigt! Höga vågor gillar jag inte, det är en enorm kraft i dem. Vaniljglass är gott till jordgubbar men också "naturell".
  Ha en skön helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har faktiskt varit ganska illa ute vid flera tillfällen när vattnet inte varit på sitt vänligaste humör. Är numera väldigt försiktig. Man får ta en glass i stället för ett dopp om vågorna är för stora!

   Radera
 3. sms:ade maken att köpa 40% vispgrädde, duger även till de jordgubbar vi har kvar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är vispgrädde gott till gubbarna.

   Radera
 4. Om du säger det, så ska jag testa DNA, tycker det är dåligt med serier som tilltalar mig just nu. Bortskämd blir man trots att jag inte har en massa betalkanaler. Jag håller med om stora vågor, o ryser när jag tänker på stackars människorna som föll från färjan o omkom idag. Oddsen är inte goda...
  Hoppas du får en fin sommarhelg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men du måste börja med första säsongen för att ta in hela storyn i DNA! Finns faktiskt en liten koppling till dagens sorgliga händelse på den där Stena-färjan ... som, nu tydligen utreds som mord. Usch.

   Radera
 5. DNA var bra! Såg första säsongen, för det var ju ett måste för att förstå säsong 2. Serien var inte lika bra som Bron, men helt klart sevärd.
  Är ingen duktig simmare (kan bara bröstsim), så jag håller mig från stora vågor och/eller bad över huvud taget. Simning har aldrig varit min grej.
  Det är inte så himla lätt att inte explodera när antingen Postkodlotteriet eller fem mäklare ringer samma vecka. Suck!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Danskarna är duktiga på krim, så är det otvivelaktigt!
   Vi simmar lugnt, det är bäst så ... och ber om förlåtelse när vi slängt på luren i örat på den stackaren som försöker tjäna sitt uppehälle genom att trakassera folk för att få dem att köpa postkodlotter ... r

   Radera
 6. Tack för tipset om serien DNA, danskarna är bra på krim serier! Bada i stora vågor kommer jag nog inte heller göra igen ,minns vågorna i Kalifornien!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Önskar dig en fin helg! Om det regnar passar DNA bra!

   Radera
 7. Visste inte att han skrivit noveller, den kan vara aktuellt för mig att läsa. När säljare ringer säger jag alltid "inte intresserad". Om de då fortsätter att försöka sälja så säger jag hej då och lägger på. Om de däremot svarar typ "jag förstår då önskar jag dig ..." så blir avslutet av samtalet bra mycket trevligare från min sida också så klart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan rekommendera Doktor Klimke! Jo, i bästa fall kan man avsluta säljsamtalen på ett anständigt vis. Men tyvärr inte alltid ...

   Radera
 8. Jag är väldans otrevlig när nån försäljare ringer - det blir bara "Inte intresserad" och så lägger jag på!
  KRAM-Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo man hamnar ju där. Samtidigt som jag tycker synd om stackarna som fastnat i det där hemska jobbet!

   Radera
 9. När vi var på Kreta var det en som dog när de badade. De gick vågor och han hade slungats mot klipporna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma sak hände mig på Capri. Med den lilla och inte helt oväsentliga skillnaden att jag klarade mig ... otäckt!

   Radera
 10. jag är uppvuxen med insjöar och har svårt att vänja mig vid vågorna vid sommarhuset. annat är det med barnen. DNA tror jag att jag ska se då. har just sett tre säsonger Tunneln som jag gillade. den sista säsongen kanske något mindre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast ibland kan det blåsa onödigt mycket även på en insjö!
   DNA är bra. Men Tunneln är inte det samma sak som Bron???? (som iofs var riktigt sevärd)

   Radera
 11. Ja, det är så sant - vatten är farligt - det höll en gång på att sluta illa för mig i Nice i Frankrike då vågorna drog ut och stenarna under mina fötter var runda. Dåtida maken såg sedan att jag behövde hjälp för att komma upp tillbaka till stranden...
  Och så sant också - att försäljare skulle man vilja be flyga och fara då de ringer - men jag säger alltid att jag har försäljningsförbud fastän alla inte tycks se det i sina listor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man är aldrig så liten som när man är i havet! Jag är väldigt försiktig numera. Och tykcer faktiskt att säljsamtalen blivit lite färre ...

   Radera