torsdag, maj 28, 2020

Bär och blind kärlek

Det är antagligen helt förkastligt. Och ändå gör jag det, gång på gång.
Jag köper de där stora importerade blåbären. Älskar dem!

Tittar ibland på etiketten och ser att de varit ute på resa. Någon gång ända från Peru, oftare från Spanien. De jag har just nu härstammar från Portugal. Men är packade i Holland innan de landade hos Ica. Oavsett vilket är det naturligtvis inte bra att välja matvaror som transporterats runt på klotet utan några som helst hämningar eller tankar på miljön.

Dyra är de också, vilket måste anses som ytterst rimligt, med tanke på alla resor. Dock förekommer de hyfsat ofta till extrapris, och väljer man dem djupfrysta blir det lite billigare. Samvetet får helt enkelt blunda.

Jag äter dem till mina (lika älskade) bananpannkakor, till yoghurt, till glass, i fruktsallad eller bara rakt av som bästa sortens lösgodis. Njuter när de krossas mot gommen, när det vita fruktköttet slinker ner, tänker på vitaminerna som hänger med. Ja, ska inte blåbär vara bra för ögonen också? Oavsett nyttigheterna är det smaklökarna som avgör. Fast visst bevisar mitt agerande än en gång att kärleken ofta är blind ...

Denna kärleksförklaring till de hälsosamma och supergoda bären föranleds av Gems Weekly Photo Challenge som denna vecka har BÄR som temaord. Det skulle också kunna tolkas som en form av verbet bära eftersom Sanna valt att satsa på hononymer. Men nu blev det godsaker i stället.

PS Apropå bär(ande)  du har väl kollat in Kasskampen? Vi som ställer upp i den, vi bär i samma påsar igen och igen.

Copyright Klimakteriehäxan

20 kommentarer:

  1. De där stora amerikanska blåbären , de är ett vågspel1 Ibland smakar de absolut ingenting men när vi köpte en stor burk för ett tag sedan så gick jag och köpte en till. De var supergoda! Portugisiska, även de. Men det är för mig inom ett avstånd som är OK, i och för sig. Samvetet behöver inte blunda. Denna gången.

    Men både jag och sonen tycker att blåbär ska inte ha vitt kött, de ska vara blå rakt igenom. Som dem man plockar i Sverige!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ser det som två helt olika sorters bär! Och gillar självklart båda. Skulle aldrig komma på tanken att exvis göra paj på de här stora.

      Radera
  2. Haha, se där, äntligen nån som gör som jag, köper de dyra stora färska bären, jag slår även till på de dyra hallonen! Just idag köpte jag de stora blåbären från Portugal, packade i Holland, ack ja, inte smakade de så mycket heller tyvärr, men är ett gott mellanmål till den grekiska yoghurten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag äter dem oftast till bananpannkaka (som på bilden) och det är fräscht! Hallon köper jag väldigt sällan, där tycker jag de djupfrysta funkar jättebra.

      Radera
  3. värre synder kan man ha, finns ju inte så mycket svenskt vin heller... jag mikrar min havregrynsgröt med färska jordgubbar, ingen sylt, ingen socker

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lustigt det där med havregrynsgröt: jag tycker den blir mycket godare i kastrull på spisen ... då med äppelbitar och kanel! Ingen sylt, inget socker men väldigt gott.

      Radera
  4. Någon gång har jag köpt dem. Men, många gånger väljer jag frukt och grönt som är svenskt. Finns det något godare än svenska tomater? Svensk gurka? Ingrid Marie äpplen?
    Jag har haft egna kassar i 30 år tror jag. Men nu när jag ehandlar, så får jag maten i papperskassar, det svider lite....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tomater är godast solmogna, inga slår de man haft på balkongen! Vad beträffar äpplen så är Åkerö en superfavorit. Svenskt, absolut. Och egen medhavd kasse, självklart.

      Radera
    2. Jag skulle vilja ändra det till lokalproducerat! Svenskt är inte alltid godast ...

      Radera
    3. ... inte ens alltid bäst.

      Radera
  5. Blåbär ja, de godaste bär som finns :) Här brukar de kalla dem amerikanska blåbär de där stora. Oh de är ju en bit de åker då. Ja ibland får man blunda o de är väl så att allt inte finns att finna i Sverige under vintern. Så antingen får man plocka o frysa in eller handla importerade vintertid. Jag har en blåbärsodlare jag passerar på väg till jobbet, där stannar jag titt som tätt och handlar. Mums.

    Kramiz

    SvaraRadera
    Svar
    1. Å en blåbärsodlare inom räckhåll, vilken lyx! Nu blev jag riktigt avundsjuk!

      Radera
  6. Jag köper dem också och använder dem som du gör. Och jag köper de mindre när de kommer. Två olika smaker. Jag älska bär och har inga betänkligheter att de får resa långt. Men när de svenska bären kommer köper jag gärnadem eller plockar. Men köper jag dem har jag ju ingen aning om de är svenska eller ej. Svenska och färska jordgubbar brukar jag känna igen. Har plockat många i min dag i Finnerödja som sommarjobb.
    Men visst går frysta bär också bra när andra inte finns att tillgå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt olika smaker! Tyvärr älskar jag förvisso att äta bär, men inte att plocka dem! Tycker i a f att det oftast redovisas varifrån köpebären kommer. Sen får man ta det med sitt lilla samvete!

      Radera
  7. Alltså Greta skulle nog gråta om hon läste ditt inlägg - hahaha:-) Är inget fan av blåbär, inte av pannkakor heller, men jordgubbar älskar jag. Tycker man ska köpa det man gillar oavsett var det kommer ifrån. Jag menar det är ju inte vårt fel att svenska blåbär först säljs i september, tror jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har du prövat bananpannkaka? Supersmaskigt! Lite hänsyn till bär och frukters ursprung tar jag. Vill helst ha svenska.

      Radera
  8. Visst är det en kamp med samvetet, men de är goda! I gengäld har jag inte köpt en plastkasse på åratal!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur är det man säger - man får ta igen på gungorna det man förlorat på karusellerna? I köpcirkusens tid ...

      Radera
  9. Är man kär måste man få tänja lite på gränserna! Om du nu älskar blåbär så tycker jag att du ska njuta av dem och vara glad över att du har funnit något som är både nyttigt och gott.
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  10. Man får acceptera att det är dyrt, mycket tålamod att plocka. Bananpannkaka låter gott, får googla på det.

    SvaraRadera