torsdag, maj 21, 2020

CITAT om böcker och läsning

"I dag finns det bara två skäl till att läsa. Du vill briljera genom att veta vad just den tyska romanen 'Bergtagen', klassikern 'Odysseus', Marcel Prousts 'På spaning efter den tid som flytt' eller Dostojevskijs verk 'Bröderna Karamazov' handlar om. Men som läsupplevelse är böckerna en plåga.
Det andra skälet till läsning i dag är ditt jobb. /.../ 
Vi får nog tyvärr konstatera att läsning är en 1700-talsprodukt, vars livscykel nu är på väg att ha cyklat klart."

-Insändare från Anders Joost i Dagens Nyheter. Skribenten menar att rörliga bilder redan tagit över och att bokens definitiva död är ofrånkomlig, alla ansträngningar för att hålla liv i läsningen till trots. Joost har "jobbat med det skrivna ordet i hela sitt liv" enligt sin hemsida. Det innefattar reklam och manusförfattande, bl a för tv. För egen del är jag inte beredd att köpa hans resonemang rakt av. Jag inbillar mig faktiskt att tiden för pappersbokens död inte är inne. Inte än i alla fall.

8 kommentarer:

 1. Jag tycker att det är så skönt att inte behöva redovisa vad jag läser - för jag blandar genrer helt vilt och slår igen (alltså iPaden slår jag inte igen utan byter bara) om jag inte gillar boken. Jag lägger inte tid på att tvinga mig igenom en bok, som jag vet många som tycker att man ska göra.
  Just nu är jag "mellan böcker" iPadens Nextory har begränsat utbud och jag drar mig för att gå till bibblan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men visst får man väl blanda precis hur som helst??? Jag läste i natt ut Ewa Klingbergs "Lånade knivar och krossat glas", det är den tredje av hennes böcker jag läser och den hittills bästa. Inte stor litteratur, men jag behövde nåt i lättare stil och det funkade det som. Tips till dig?? Finns säkert på Nextory.

   Radera
 2. Men herre jisses. I vilken bubbla lever han?

  Kolla alla sidor där man kan ladda ned böcker gratis direkt av författaren (troligen de som blivit nekade publicering av de stora bolagen). Folk skriver egna berättelser och romaner som aldrig förr!

  Kolla Pinterest och alla foton och texter som visar att läsa är livet, lika nödvändigt som att äta, älska och sova.

  Kolla alla som uppdaterar sitt läsande på Goodreads, alla bloggar som skriver recensioner!

  Precis som det finns människor som aldrig rör en bok så finns det de som alltid måste röra vid en bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och sonen älskar att läsa, han läser varje dag innan hän släcker lampan. (Tror jag i alla fall, så vida han inte sitter med mobilen under täcket ...)

   Radera
  2. Jag håller med dig!

   Radera
 3. håller inte med, vem ska jag briljera för... min mamma? Ingen annan skulle bry sig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att skribenten är relativt ensam om sin övertygelse. Men man kan ju ta det som det debattinlägg det antagligen är avsett - och ett litet tankeexperiment!

   Radera