torsdag, maj 07, 2020

Störst är verkligen inte alltid bäst

Alla barn längtar efter att bli stora. Har aldrig stött på ett undantag från den regeln. Föga anar de små liven att det där med att vara stor, det är inte alls bara kul. Och i den mån saker och ting beror på storleken är det inte alls säkert att störst är bäst.

Resonemanget kan föras över på en mängd olika plan. Personligen tenderar jag alltmer till att föredra saker och ting som finns i mindre skala. Trivs exempelvis inte på vare sig NK eller Åhléns i City, men tycker att Åhléns Söder är riktigt mysigt, om man nu kan säga att ett varuhus över huvud taget kan vara just mysigt?

Det är väl därför jag tycker det är så bekymmersamt med butiksdöden som grasserar i såväl små som stora städer. Mindre affärer där kunden rent av syns gynnar jag mycket hellre. Service är guld värd!

Stora och små städer, förresten. Jag vet att jag aldrig, vad som än händer, ska till Delhi eller Bombay, lika lite som till Kairo eller Nairobi. Visst, Mexico City är ingen liten håla det heller, men där har jag varit, så jag behöver inte nödvändigtvis åka tillbaka. Minns bilköerna, luften som gjorde ögonen knallröda, och ryser.

Bor jag på hotell kan jag nästan få en känsla av att kvävas när byggnaden är som en hel liten stadsdel alldeles själv. Medan ett ställe där folk i receptionen rent av känner igen sina gäster åtminstone på dag tre är betydligt mera hemtrevligt (ja, jag har den konstiga vanan att kalla även hotell där jag tagit in för "hem").

För att inte tala om muséer. Blotta tanken på Louvren ger mig magknip. Museum of Modern Art i New York må vara ett av världens finaste, men det tar ju aldrig slut. Museishoppen räcker! Tacka vet jag The Frick Collection i samma stad, eller Hallwylska i min hemstad Stockholm. Man tar sig igenom utan att bli helt slut, vare sig av synintryck eller av trötta fötter. Men blir berikad.

När vi flickor blir stora på riktigt, om årsdagarna räknas, hamnar vi inte sällan i storlek L, XL eller rent av XXL. Även här kan man konstatera att M som i Medium faktiskt är att föredra, av hälsoskäl om inte annat.
Fast det är klart, man kan trösta sig med orden från innehavarinnan av en modebutik (en sån där trevlig liten) där jag nog faktiskt kan kallas stamkund.

Lotta (så heter hon) på O´Sofina vet nämligen att L också kan uttolkas som Lagom, XL blir då Extra Lagom och ja, XXL blir förstås väldigt lagom, det med ... Hennes butik är en av de där som (alltför?) ofta lockar med saker man villhöver ... och samtidigt naturligtvis en som lider i tider då vi helst ska stanna hemma, oavsett köpsug och längtan efter vårmodet.

Det där med stor och liten är faktiskt ett väldigt tänjbart begrepp. Även den som minns barnets längtan kommer att inse det så småningom.
Men störst är inte alltid bäst, det vill jag härmed slå fast å det bestämdaste!

Och när det kommer till shopping: om du ska handla, gör det i den lilla affären i ditt kvarter, i din egen stad! Överger vi den nu kanske vi aldrig får se den öppen igen. Gör det du kan i kampen mot butiksdöden!

Stor är alltså inte alltid bäst. Men den graffitimålare som skapade den här bilden
av en "Big Beautiful Woman" har i alla fall ingenting emot storleken XXL som i
Lottas uttolkning betyder Extra Extra Lagom ...
Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

 1. Du har så rätt! Ändå veckohandlar vi på Ica Maxi i ett stort shoppingcentrum utanför Karlstad istället för på Coop i Vålberg. Skäms på oss!

  Men jag läste igår i Värmlands Folkblad att en ung kvinna öppnade en godisaffär i grannkommunen Grums, som bara ligger 6 km från Vålberg. Alltså startar en affär när många andra är på väg att gå under. Jag bestämde mig omedelbart för att köpa helggodis där. Hon ska gynnas!

  Jag har också svårt för stora städer, men jag förstår att perspektiven är olika beroende på vad man är van. Du nämner Bombay och Delhi. Jag vill inte gärna åka till Stockholm. Att köra bil i Stockholm eller Göteborg gör mig alldeles svettig. Det räcker så bra med att åka in till Karlstad :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bergvik har förvisso allt, men är i största laget. När vi är i trakten handlar vi i Grums, där det man behöver finns. Men nån godisaffär ska jag nog försöka låta bli hur som helst. Om Stockholm: man ska undvika bil, om inte annat så för att parkeringen är svindyr! Men man kan promenera och åka kommunalt! Välkommen!

   Radera
 2. Ändå finns vi - vi som i likhet med Pippi Långstrump inte vill bli stur(a). Minns att jag innan jag lärde känna Pippi (på min sjuårsdag) sa att jag inte ville bli stor - och så fortsatte det, fattade aldrig hur kompisarna som ville bli tonåringar tänkte, vi som hade det så bra.
  Margaretha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du var kanske osedvanligt klarsynt? :-D

   Radera
 3. Jag har suttit en lång stund nu och funderat ... Jag såg självklart fram emot händelser som man skulle ha som äldre eller vuxen, saker man fick göra. Men att hoppa över allt och önska sig större? Nä, det har jag nog aldrig gjort, gör det fortfarande inte för inte sjutton är jag vuxen. Eller va? Jaha, är jag?

  Så nu vet du i alla fall två som faktiskt inte önskat sig vara stora/vuxna i förtid!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte ens "när-jag-blir-stor-bestämmer-jag -själv"-biten??? För den kan jag minnas. Tydligt.

   Radera
 4. Störst är sällan bäst. Däremot gillar jag såväl stora städer som shoppinggallerior. Är ju asfaltbonde, vilket förklarar att jag gillar städer mera än idylliska småbyar. Shoppinggallerior gillar jag för allt finns på ett och samma ställe.
  Museumsmänniska är jag absolut inte. Ärligt talat så tycker jag att allt "gammalt" är ganska tråkigt. Minns hur besviken jag var över Mona Lisa. Tavlan var ju "pytteliten".
  Just nu är det inte bara mindre butiker som blöder utan även stora kedjor har haft det tufft redan innan Corona slog till, men viruset satte sista spiken i kistan.
  Konstigt nog tror jag faktiskt att butiker som O'Sofina som är mer exklusiva och mera nischade kommer att klara sig bättre ur krisen än till exempel H&M, MQ med mera. Jag vill åtminstone hoppas det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker dagens shoppinggallerior är sorgliga, med alla fönster täckta av gråpapper och alla "döda" ytor. Mona Lisa är en klassisk besvikelse! MQ är nog redan historia, även om de har skyltar på fönstren som säger att de tänker öppna igen. HM har kunder men om de räcker? Stängda provrum, kompenserat med 100 dagars öppet köp, är tydliga tecken på virushotet.
   Önskar verkligen att våra städer inte får spöklika kvarter i framtiden.

   Radera
 5. På O’Sofina kan du hitta saker i alla möjliga prisklasser. Från dyrt till mer ekonomiskt, dessutom kan du få hjälp av Lotta som har ett otroligt öga att hjälpa dig få ihop en outfit som passar dig! Så tummen upp för O’Sofins

  SvaraRadera