tisdag, maj 26, 2020

CITAT om coronadebatten

"Sanningen är att ingen är ansvarig för en pandemi och att ett perfekt sätt att hantera en ny och djupt osäker situation inte existerar. När allt är över kan vi tillsätta utredningar och skapa system som vi hoppas leder till att färre av oss behöver dö nästa gång. Kanske kommer det att fungera bättre. Men även nästa gång kommer någon att behöva fatta svåra beslut. Även nästa gång kommer människor att dö. /.../ Det är dags att debatten börjar utgå ifrån att ingen vill något annat än att minska så mycket lidande som möjligt." 

-Joakim Zander, författare och doktor i juridik, i en kulturartikel i Expressen. Han menar att i jakten på nya journalistiska vinklar på pandemin går debatten snett, vilket alla förlorar på. 

"10458 svenskar dog under april månad, enligt preliminär statistik. Det är ovanligt högt, eftersom det varje år dör totalt runt 90 000 svenskar. Men i december 1993 dog 11 057 svenskar. Detta på en befolkningsmängd som var betydligt lägre i dagens Sverige. Och räknar man så var till exempel också januari 2000 värre. Då dog det 110,8 per hundra tusen invånare, jämfört med nu, i april, tjugo år senare, då snittet blev 101,1."

-Emanuel Karlsten, journalist och krönikör, skriver på sin egen hemsida om antalet döda i Sverige i covid-19 som nu passerat 4000 med råge och skrämmer oss alla. Men han jämför med siffrorna för avlidna en bit bakåt i tiden. Kan vara bra med lite perspektiv!

6 kommentarer:

 1. Gott att höra sansade kommentarer som omväxling mot allt gnölande!
  Margaretha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var väl min reaktion också!

   Radera
 2. Läste Joakim Zanders artikel i Expressen men hade inte tagit del av Emanuel Karlsten. Känns som lite balans i det hela.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och lite balans behöver vi ... eller hur!

   Radera
 3. Bra att du återgav sista stycket i Zanders artikel, resten var "kinesiska" för mig - igen.Håller helt med honom vad gäller sista stycket.
  Emanuel Karlsten däremot verkar ha glömt att vi inte bara pratar Sverige här, utan att Covid-19 faktiskt har lett till en pandemi.

  Vill även tillägga nåt som kanske är ganska vågat, men...
  Det är väl ändå "bättre" att en hel generation äldre har utraderats i världen (enligt det man hör och ser på tv) än att det hade varit en yngre generation.
  Det låter kanske grymt, men...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karlsten skriver förvisso om situationen i Sverige och de svenska siffrorna, jag tyckte det var intressant nog att citera!

   Radera