måndag, maj 04, 2020

Jag rör mig i nya kvarter!

I över fyrtio år har jag bott på Södermalm i Stockholm, på ett par olika adresser. Men visst är det märkligt att det finns bitar av stadsdelen som är lika vita fläckar på min karta som Tegucigalpa förmodligen är på din!

Eftersom jag i dessa tider av social distansering promenerar ensam i princip varje dag, med målet att få ihop 10 000 steg, har jag börjat tröttna på trängseln längs Årstavikens strand, där jag lätt hamnar. Alltså har jag med djärva kliv avlägsnat mig från vattnet och alla andra vandrare, vilket inte bara gett mig lite nya vyer, det underlättar också lyssnandet på den hörbok jag för tillfället har i öronen. Omgiven av folk dränks ofta uppläsningen i andras samtal ...

I helgen har jag sålunda stiftat bekantskap med Ludvigsbergsgatan och Gamla Lundagatan, på Södermalms norra del mellan Zinkensdamm och Slussen, för att i grova drag ge er en aning om läget. Vilka fina kvarter! Gamla trähus, vackra portar, falurött, tegeltak, grönskande träd och blommande buskar förstås. Fågelsång. Noll trängsel. Och det stiliga tornet på Münchenbryggeriet hade jag nog aldrig sett förr.

Häng med mig på en liten stadsvandring! Du får stå ut med att scrolla lite ...Inte min favorit bland magnolior, men en ögonfröjd, absolut!


Almfrön passar i sallad, har en lätt nötaktig smak.


Inbjudande vrå för en liten paus.
Där sitter han, den underbare glädjespridaren koltrasten.
Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

 1. Det finns så mycket fint att se i vår huvudstad, men ofta väljer man just de områden där alla andra är. Tack för dina fina bilder! Dit ska jag söka mig efter "karantänen"!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det konstigt att man (jag) inte är mera nyfiken och utforskar större ytor! För, som du skriver, det finns ju så mycket fint att se.

   Radera
 2. Tack för den fina rundturen i grönskande vår! Jag gillar magnolian men håller med om att den här spetsiga inte riktigt är favoriten. Har den utanför mitt också.
  Alltid kul att vidga vyerna om det går.
  Glad måndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De knubbigare rosa magnoliorna har vunnit mitt hjärta för evigt. Misstänker att de här vita är en tåligare sort? Fram för vidgade vyer - och en bra vecka!

   Radera
 3. Vilken härlig bildkavalkad! Har bott i Täby också i över 40 år, ändå upptäcker man nåt nytt varje år när man "semestrar" på hemmaplan. Det är ju så lätt att gå/promenera på de invanda ställena som man känner till så väl och gillar. Men det finns ju hur många pärlor som man kan upptäcka. Bra jobbat där.

  PS. På köpet lärde jag mig att Tegucigalpa är Honduras huvudstad;-) DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det fina kvarter! Och tro mig: Södermalm är mycket vackrare än Tegus!

   Radera
 4. ser ut som gamla kvarter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut. Men modern bebyggelse strax intill. Tror det är trevligt att bo i området.

   Radera
 5. Trevligt att hänga med hit. Var några månader sedan jag var i dessa trakter men nu fick jag en repetition av området. Brukar i samband med trakten här också ta Monteliusvägen till Slussen. Men du kanske gick en bit där uppe också. Och är det vackert väder är den sträckan så fin.
  Tack för dagens runda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej jag vek av innan det blev Montelius. Tar det en annan dag, har jag tänkt. Risk för ny bildskur på bloggen ...

   Radera