lördag, maj 09, 2020

Inspiration till pysselkonst?

I den mer eller mindre frivilliga karantän som många av oss vistas i just nu finns en tendens att man tröttnar på de tidsfördriv man är van att ägna sig åt på lediga stunder. Ser spår av detta bland annat i mitt Facebook-flöde, där folk visar fantasifulla korsstygnbroderier med uppnosiga budskap, stickningar som kanske ska bli färdigstickade, rader av UFO:s (UnFinished Objects) som plockats fram ur gömmorna där de inte sällan legat i en halv evighet. 

Jag har förvisso gott om sådana halvfärdiga "skatter", men efter att ha varit en förtjust handarbeterska i årtionden har jag helt tappat den biten. Knäcken kom när den i mitt tycke jättefina tröja jag stickat åt Dottern inte "dög". Tror att hon tog den på sig en gång, och det måste ha varit endera under hot (vet inte om vad) eller om löfte om en belöning (vet i så fall inte vilken).

Lite revansch tycker jag ändå att jag får när jag på våra digitala träffar med barnbarnet kan konstatera att han nu använder sådant som farmor en gång skapade till hans pappa.

Fast nog vore det kul att hitta på något att göra med händerna, gärna textilt. Känner mig lite inspirerad av de här verken, kanske 25x25 centimeter, som fanns med på Liljevalchs vårsalong i år. Det är textila bilder som skapats av Anna Fjällbäck, vars dalahästmatta man inte glömmer om man en gång sett den. I de här nya verken handlar det mosaik av textil på trä. Fast hur går man till väga? Undrar. Och har inte en susning om svaret. Tror inte det är alldeles enkelt. Men håll med om att det är fina bilder! Härligt somriga dessutom!

Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

 1. Jag har märkt att fantasin flödar hos en del. Jag är väl precis som vanligt, har någon raggsocka på gång utan tidsperspektiv. Har stickat alldeles för många på beställning.
  Jag är också i frivillig karantän. Tycker det är trist, men det funkar än.
  Den pysselkonsten vore inget för mig, men tjusigt, var det ju.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Raggsockor är definitivt inte min grej! Klart användbart förstås. Men det blir nog inget pyssel av den här sorten heller, är jag rädd.

   Radera
 2. nästan som ett bokmärke :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast i största och tjockaste laget!

   Radera
 3. Ja, vad ska man säga. Kreativiteten flödar just nu, liksom önskar att renovera/bygga om/städa/röja/åka till tippen med mera, med mera. Kan inte säga att jag drabbats direkt, inte än i alla fall.
  Du kan ju alltid köpa ett pussel med minst 1 000 bitar. Det lär hålla dig sysselsatt ett tag;-)
  Tavlorna du visar - nja. Jag skulle kalla tavlorna för dammsammlare, men det är kanske elakt;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dammsamlare, säkert - men tror du inte man kan dammsuga dem? Vad pussel anbelangar så har jag travar av dem. Säg till om du vill ha!

   Radera
 4. Har inte heller drabbats av den febrila aktivitet folk verkar ha smittats med. Jag är i läsläge just nu och då är jag hopplös. Fast när jag tänker efter så ersätter jag kanske en mani med en annan bara.

  Undrar också över tekniken. Hon skriver att hon hackar upp garnet och limmar på trä. Tänker heltäckningsmatta, jag. Intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Önskar att jag vore i läsläge! Men det är jag inte. Heltäckningsmatta - ja vissa likheter finns ju, absolut. Tror hon hittat på tekniken själv.

   Radera