torsdag, maj 14, 2020

Den boken har de flesta missat

Mia, hon med bokhörnan och helgfrågan ni vet, ser fram emot att läsa Camilla Läckbergs senaste roman, "Vingar av silver". När det handlar om Läckberg tänker jag att jag borde ge henne en ny chans, har läst två utan att bli särskilt imponerad, men jag vet ju att jag är i minoritet. Så kanske en dag  fast kanske inte precis nu, och kanske inte precis den nyaste. Det blev många kanske där! Nu till Mias fråga:

Vad har du för bok i din tbr hög som du ser fram emot att läsa?
Ack ja, den högen ... den är verkligen hög ... och i princip ser jag ju fram emot att läsa dem alla, men när ska det bli av? Ska ge mig på Anna-Karin Palms bok om Selma Lagerlöf, "Jag vill sätta världen i rörelse" men bävar inför omfånget.

Det råder som bekant inte minsta sorts rättvisa när det kommer till hur böcker lanseras. En del recenseras rent rutinmässigt av "etablerade" förståsigpåare, andra blir över huvud taget aldrig synliggjorda vare sig i fysisk eller digital bokhandel, eller i pressen. Etablerade stjärnor åker snålskjuts på gamla meriter, nya begåvningar kan bara drömma om turen att bli "upptäckta". Det är kanske bakgrunden till veckans bonusfråga: 

Lyft fram en bok som inte är lika känd men som du tycker är riktigt bra.

Sonya Hartnett fick Alma-priset för sina ungdomsromaner 2008, vilket hon var väl värd. Men hennes enda vuxenbok (så vitt jag vet), som också kommit ut på svenska, gick bokläsarna förbi. "Landskap med djur" (Landscape with Animals) är en häftig kärleksskildring, och eftersom den innehåller en del ganska explicita sexscener gavs den i Hartnetts hemland Australien ut under pseudonymen Cameron S. Redfern, eftersom hon effektivt ville förhindra att den skulle hamna på bokhandelns hyllor för barnböcker.

När boken så skulle lanseras på svenska valde även här förlaget bort författarens riktiga namn, vilket nog var ett praktfullt misstag  man hade säkert kunna sälja många ex på att Hartnett redan fått det fina svenska priset. Men sumpade chansen.

Historien som berättas är den om en passion som uppstår mellan en fri kvinna och en gift man, om åtrå som inte går att hejda. Men också om sorg över den omöjliga kärlek som går förlorad. "An amazing piece of writing" skrev en tidning i Australien, och jag håller med, utan minsta förbehåll.
Den boken har förmodligen även du missat.


PS PROBLEMET LÖST!?! Det verkar faktiskt som om min blogg fått tillbaka sitt vanliga utseende.
Maken hade en teori och hur det nu gick till så kunde jag själv klicka lite, ta bort något i html-koden  som inte skulle finnas ... och simsalabim! Glad är jag, och tack till er som försökte hjälpa mig! 

Copyright Klimakteriehäxan

20 kommentarer:

 1. Den boken har jag inte hört talas om innan. Konstigt att ta bort författarnamnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är helt typiskt - nästan ingen har ju hört talas om den! Och att inte publicera med hennes riktiga namn var ett praktfullt misstag.

   Radera
 2. skönt att bloggen är som den ska!
  jag föredrar mindre förlag, Sonya Hartnett finns i min bokhylla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag drog en lättnadens suck - men är inte riktigt säker på vad som hände, egentligen.
   Sonya H är väldigt läsvärd.

   Radera
 3. Har aldrig hört talas om författaren och inte om boken heller. Du blir nog bibliotekarie i ditt nästa liv.
  Däremot har jag läst många av Camilla Läckbergs deckare, men jag har tröttnat på mys-pys spänning med två tredjedelar mys och en tredjedel deckare. Så du är inte helt ensam om att inte "tända på" hennes böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sonya H har skrivit många böcker, inte ett dugg "vanliga barnböcker". Väldigt bra även för vuxna läsare -och den jag nämner här är lite speciell, bygger på hennes egen romans med en i Melbourne mycket välkänd man i mediasvängen, så "alla" visste vem det handlade om när boken kom ut! Läckberg - nja, blir kanske ingen mer för mig.

   Radera
 4. jag minns den där namnhistorien. känner igen både författaren och titeln men jag har inte läst romanen. ännu

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se mitt svar till BP. Jag har fått lite extra info av författarinnan personligen ...

   Radera
 5. Det där med pseudonymer har sina sidor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja ibland blir det mystik - Ferrante och Donna Leon exvis - men i det här fallet blev det ett steg rakt ut i ett mörkt hål.

   Radera
 6. Palms bok tyckte jag var jättebra. Har svårt för tjocka böcker, men när jag lyssnar så går det. Denna lyssnade jag följaktligen på.
  Explicita sexscener tror jag att jag avstår, ha ha. Tycker att det är skittrist med sex i böcker. Som usel reklam mitt i en spännande film. Jag bara väntar på att berättelsen ska komma vidare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte heller galen i sexskildringar, men i den här tyckte jag det funkade. Ser fram emot Palm. Har den på papper, alltså.

   Radera
 7. Palms bok har jag tänkt lyssna på, brukar funka bättre än att läsa när det är tjockisar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja kanske vore det bättre - ska kolla vem som läser, det är viktigt.

   Radera
 8. Har inte hört talas om de böckerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä precis, du är inte ensam. Och det är synd att så gott som ingen läst!

   Radera
 9. Känner inte till de böckerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt - vilket ju visar att jag valde rätt eller hur? :-D

   Radera
 10. Har också läst två böcker av Läckberg, men sen fick det verkligen räcka. Förstår sannerligen inte storheten, men man kan ju inte begripa sig på allt. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä man kan ju inte det ... inte bryr hon sig heller, skrattar ju hela vägen till banken!

   Radera