tisdag, maj 12, 2020

Bäst i år

Vad har varit bäst hittills i år, om jag ser till min bokkonsumtion?
Det är Ugglan & Boken som undrar och därmed delar ut ämnet för veckans tisdagstrio.

Den här våren är ingen annan lik, och då tänker jag inte på det allestädes närvarande och hotande viruset. Nej, av någon anledning har jag knappt läst några pappersböcker alls. Däremot har jag lyssnat så flitigt på olika inläsningar, att jag snart inte har något ohört kvar bland Sveriges Radios radioföljetonger och -noveller.

Att läsa in böcker är en konst och inte alls enkelt, som man skulle kunna tro. Vilket illustreras tydligt. Välrenommerade skådespelare tar uppdraget  jag är alldeles övertygad om detta  enkom för att det blir ett trevligt tillskott i kassan. Sedan gör de inläsningen, men de gör det lite halvt mekaniskt, utan att ta texten till sig. Väldigt irriterande när man som jag till sig själv muttrar "ska han KANSKE säga" när det borde vara "ska HAN kanske säga".

Max von Sydow. Bild från SR.
Så visar det sig nu när Max von Sydow nyss dött att han hyllas genom att SR lägger ut en fyrtio år gammal version av klassikern "Mörkrets hjärta" (Heart of Darkness) av Joseph Conrad. En njutning! Inte en stakning, inte en felsägning, pauserna sitter där de ska, rätt ord betonas. Rakt igenom. Bäst i år, helt utan konkurrens. Önskar att alla presumtiva "bokröster"skulle lyssna och ta lärdom! Samt att förlagen verkligen ser till att hörböcker korrekturlyssnas innan de släpps. Så sker inte vad de än påstår, det är alldeles glasklart.

Torgny Lindgren visste bättre än någon annan hur hans texter skulle läsas. Jag har också lyssnat på "Ormens väg på hälleberget", vilket jag redan bloggat om. Mycket bra! Och sorgligt. Och otäckt. Men framför allt bra.

För att detta nu ska bli en trio kommer "Klubben" av Matilda Gustavson självklart med. Läste den först av allt i år, en av de få på papper. Den fantastiska historien om bölden på Svenska Akademiens urgamla kropp, suveränt researchad och fenomenalt berättad.

Avslutningsvis: Åter till det där med betoningens betydelse som är något som ligger mig mycket varmt om hjärtat. En text om detta finns med i min första bok, men går ju jättebra att läsa nu, tretton år senare, här på bloggen!

Vill du delta ännu mer i min kampanj (tja, kampanj är väl att ta i men ändå) finns två bitar till att läsa. Det visar i alla fall att detta är en viktig sak, för mig. Kommentera gärna!
Om ljudböcker tycker jag   mycket, och lite olika heter den första.
När man läser med öronen heter en annan betraktelse i ämnet.

Och vill du sedan kolla hur du tycker att jag själv klarar uppgiften att läsa för andra kan du testa den här länken, som tar dig till hörversionen av min bok "I ljust minne bevarad". Gratis lyssning. Nej, det är inte i von Sydowsk klass, men ändå ...

Copyright Klimakteriehäxan

38 kommentarer:

 1. Mörkrets hjärta har jag länge tänkt läsa, så många andra författare hämtar ju tydligen inspiration från den. Kanske ska jag ta och lyssna på den också/i stället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Testa! Du hittar banne mig inte en bättre inläsning. Sen är ju frågan hur du gillar själva storyn.

   Radera
 2. väldans gubbigt, av och om

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut. Men vilka gubbar! (ja Kulturprofilen räknar jag inte in i den positiva skaran, med Torgny L och Max v S). Matilda G räknar jag inte heller till gubbarna ...

   Radera
  2. "Ormens väg ..." väldigt mycket om hur kvinnorna hade det ... i gubbväldet, förvisso.

   Radera
  3. inte sett filmen men har Ormens väg på hälleberget i min västerbottniska bokhylla

   Radera
 3. Har inte läst (eller lyssnat) på någon av böckerna i din trio. Tack för tips!

  SvaraRadera
 4. Klubben vill jag absolut läsa.

  SvaraRadera
 5. Är det kanske en generationsfråga det där med röster och betoning. Hör (och stänger av) många radioprogram där man har de märkligaste staccatobetoningar, barnsliga röster som låter som de berättar sagor. Kanske reagerar inte de som är uppväxta med det - och som förmodligen korrekturlyssnar.
  Margaretha

  SvaraRadera
 6. Du bjuder på överraskningar! Första var igår, då jag läste ditt inlägg om kramar och gick vidare till News55.
  Tidigare har jag läst om de två I ljust minne bevarad (tidigare läste jag Ro utan åror också). Jag har inte riktigt förstått att du är både författare och bokinläsare.

  Jag läser gärna högt inför publik själv, så jag vet det där med betoningens vikt. Är ju kyrkvärd och då blir det både att läsa själv och att lyssna på hur andra läser och det skiljer en del.
  Vad roligt, jag ska studera ditt inlägg lite mera, senare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har faktiskt skrivit ett hundratal krönikor på News55 ... jag är väl lite av en mångsysslare, skulle ha läst in några andra böcker, av andra upphovspersoner, men ett litet virus tror jag satte definitivt p fördet projektet. Så nu uträttar jag förfärligt lite.

   Radera
 7. Jag lyssnar inte på ljudböcker, men ditt inlägg var intressant och insiktsfullt.

  Torgny Lindgren är alltid härlig att läsa! Och Klubben vill jag läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Torgny L är faktiskt allra härligast när han läser själv - ge honom en chans! "Minnen" är fantastiskt som hörbok, "Hummelhonung" också.
   Och naturligtvis ska du läsa "Klubben.

   Radera
 8. Jag gillar att lyssna på ljudböcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I bil på långresor är det ett måste. I öronen på promenad gör det lättare att gå.

   Radera
 9. jag håller med dig. alla verkar stiga upp klockan sju och börja skriva blogginlägg. vad det gäller inlästa böcker finns det många jag hoppas över just på grund av inläsaren. och jag har kommit ihop mig med lärare om innehållet i vissa texter som kunde tolkas på olika sätt beroende på var en lade betoningen. och vi ska inte tala om den tilltagande misshandeln av personliga pronomen. då blir jag riktigt mångordig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ack ja, vi språkpoliser må vara självutnämnda, men vi har det inte lätt ...
   För egen del närmar jag mig inte datorn förrän vid en tid då andra börjar tugga på sin lunch ... släcker sent, sover länge, tycker det är en fördel med livet f n.

   Radera
  2. språkpoliser och språkvårdare är inte alltid överens

   Radera
 10. Klubben har jag också. En klar fempoängare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det obegripligt att den inte fanns med som kandidat till Årets Bok 2020?

   Radera
 11. Mörkret hjärta har jag lyssnat på. Klubben är med hos mig också. Känns självklar att ha med.

  SvaraRadera
 12. Lyssnade lite på din bok och måste säga att du har en väldigt behaglig röst. Samtidigt måste jag medge att jag nog inte skulle kunna lyssna på en ljudbok utan att somna ganska snart. Nej, jag håller mig nog till riktiga pappersböcker ett tag till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du försökte!!! Kan kanske vara bra att ta till om du får svårt att somna nån gång.... min tillhör ändå de kortare, vissa radioföljetonger har 25 avsnitt om 24 minuter var! Men det funkar det också.

   Radera
 13. Klubben tipsar ju flera om, jag måste verkligen ta tag i den snart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man läser den fort för att den är så bra!

   Radera
 14. Klubben vill jag absolut läsa framöver.

  SvaraRadera
 15. Klubben har jag också. Har faktiskt lyssnat på Mörkrets hjärta. Tyvärr passade den inte bra i bilen. Trots att von Sydows inläsning är så bra och hans röst så behaglig, så försvann den i biljuden från bilen. Torgny Lindgren är en favorit. Just den har jag inte lyssnat på, bara läst. Men sedan den läsningen, för massor av år sedan, har jag bestämt mig för att bara lyssna på Lindgrens böcker. Hans inläsningar tillför något extraordinärt som jag aldrig skulle vilja vara förutan. Jag blir GALEN på dåliga inläsningar, muttrar en hel del om det på min blogg, så jag förstår dig helt och fullt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dåliga inläsningar - fattar inte att inte förlagen inser hur illa det kan bli!!! Torgny L har ju dialekten som lyfter texten flera snäpp. Det där med att hörboken dränks i andra ljud har jag upplevt i det vackra vårvädret, när promenadvägen är så full av vandrare att deras samtal slår ut min bok - jag har fått byta rutt, helt enkelt!

   Radera
 16. Klubben tänker jag läsa, och skulle gärna lyssna på Torgny Lindgrens inläsningar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan bara säga kör på, i båda fallen! Du kommer inte att ångra dig!

   Radera
 17. Joseph Conrads bok har jag läst. Mycket bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var intressant att återuppleva den - men samtidigt undrar jag om jag egentligen begriper mig på den!

   Radera