torsdag, maj 07, 2020

Läsning för glad och ledsen

Veckans helgfråga från Mia i bokhörnan är dubbel och lyder:
Vilken bok skulle du rekommendera en lycklig person att läsa? Vilken bok skulle du rekommendera till någon som verkar sorgsen?

Oj. Det där var verkligen inte enkelt. Den som redan är nöjd och glad behöver kanske inga rekommendationer. Och den som känner sig nedtryckt i skorna, kan den bli hjälpt av en bok?

Men till den som inte är tillfreds med tillvaron tycker jag att jag vågar tipsa om "Vem ska trösta Knyttet?", en underbar historia som Tove Jansson berättat och hon berättar ju som ingen annan, både i text och bild. Funkar på både stor och liten läsare.

En lycklig person kan väl läsa nästan vad som helst? Något som stimulerar tankeverksamheten, kanske? Som skriver sin läsare på näsan att alla har det inte lika bra? Eller något som får en att bli ännu gladare? 

Då föreslår jag (igen) Åsne Seierstads "Två systrar", i kategorin texter att tänka på. Steg två blir Jennifer Clements "En bön för de stulna" (A Prayer for the Stolen) och på det inte minst viktiga kulkontot "Kapten Aragãos bravader" (Home is the Sailor) av Jorge Amado. Skulle vid närmare eftertanke kunna funka även för den som inte är riktigt glad av sig själv.

Copyright Klimakteriehäxan

16 kommentarer:

 1. Jansson fungerar i alla sinnestämningar.

  SvaraRadera
 2. Vem ska trösta Knyttet var ett trevligt tips.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid, i alla stämningslägen!!!

   Radera
 3. Vem ska trösta Knyttet är fin i alla lägen. vill inte ha glada böcker eller feel - good - böcker antingen jag är deppig eller glad. men intressanta böcker vill jag ha t.ex. En bön för de döda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Knyttet - exakt så! "En bön för de stulna" är förvisso bara en av JC:s utmärkta böcker. Hon är SÅ bra!

   Radera
 4. Tove Janssons böcker kan man läsa oavsett hur man mår.

  SvaraRadera
 5. Trevligt och bra tips med Tove Jansson.

  SvaraRadera
 6. Tove Janssons böcker passar nog när som helst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och Knyttet är en evig favorit hos mig!

   Radera
 7. Inte läst något av Tove Jansson annat än någon seriebok som barn. Kanske missat nåt där? Och visst funkar böcker som hjälp för den som är nere, utan tvekan! Men vilken sort är kanske individuellt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tove J funkar för både stora och små, särskilt om man har barnasinnet kvar ... men hon har ju skrivit rena "vuxenböcker" också.

   Radera
 8. Trevliga boktips. En bön för de stulna finns i bokhyllan.

  SvaraRadera
 9. En bön för de stulna har jag läst och Två systrar finns läst i min bokhylla.

  SvaraRadera