tisdag, juli 20, 2021

Dags att sparka igång valrörelsen!

Sverige har en regering igen. Det ser ut som om vi kan slippa ett extraval även om budgethanteringen är en riskfaktor – oavsett vilket är det inte mer än ett drygt år kvar tills vi ska gå till valurnorna och utse dem som ska representera Folket, oss, valmanskåren, allmänheten.  

Men den där representationen haltar i dag något alldeles fruktansvärt. För trots att var femte svensk, alltså över två miljoner totalt, har uppnått pensionsåldern är antalet äldre invalda parlamentariker löjligt lågt. Det finns inte minsta samband mellan befolkningsgruppens storlek och riksdagens utseende. Hur är det möjligt att detta inte korrigeras? /.../

Är du medlem i ett parti? Hör av dig, påpeka bristen av valbara personer som är lite äldre! Är du inte engagerad? Hör av dig ändå, till vartenda parti som agerar i din valkrets! /.../

Det är aldrig för tidigt att dra igång den här valrörelsen som har som syfte att få riksdagen att spegla Sveriges befolkning. Faktiskt är det bråttom, även utan extraval. /./

Du läser hela min text gratis på News 55 nu när den är "färsk". Senare blir den låst och bara tillgänglig för prenumeranter, som kommer åt allt på den numera riktigt innehållsrika sajten.

Bild från riksdagen.se

Copyright Klimakteriehäxan 

12 kommentarer:

  1. behövs flera duktiga ungdomar i politiken!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker det ska vara proportionerligt. I alla fall mer än nu.

      Radera
  2. det är bara att kryssa för en kvinnlig gamling... fler gubbar behövs inte

    SvaraRadera
  3. Ja, vad ska jag säga? Rent teoretiskt ligger ju pensionsåldern vid 65/67 år i de flesta länder. Ändå finns det presidenter som är 79 år gamla. Vissa är ännu äldre. Det verkar "fungera" i USA och Afrika, men inte här hemma - det där med "gamlingar" i Riksdagen alltså, än mindre med en gammal statsminister.
    Jag är aningen kluven i frågan om jag ska vara ärlig. Tror att de flesta västeuropeiska länder har samma åldersfördelning som Sverige. England och Frankrike har det så...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker självklart inte att ALLA riksdagsledamöter ska vara gamla!!! Men att proportionerna i dag är fel!

      Radera
  4. funderar på om det kan vara så att de äldre förtroendevalda hamnar i kommunfullmäktige och kommunala nämnder? Där brukar det vara övervikt av äldre. Därmed inte sagt att fördelningen inte behöver förbättras i riksdagen (och ute i kommunerna).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är självklart mer åtråvärt att hamna i riksdagen, eftersom man har mycket bättre betalt där. Kan det betyda att yngre slåss hårdare för en riksdagsplats?

      Radera
  5. Har läst din text och tycker också att åldersfördelningen är snedvriden. Har även påpekat det för ett parti och det gjorde jag för ett par år sedan. Men det är kanske dags igen. Tyvärr står ju inte åldern på valsedlarna.
    Vet ju att Barbro Westerholm m.fl. vill ha en ändring vad gäller åldersfördelningen i riksdagen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Barbro W är väl ändå ett bevis för att "gamlingar" - eller "årsrika" som hon helst säger - har en funktion att fylla i riksdagen!

      Radera
  6. Jag håller helt med dig. Ofta kan man läsa om hur medelåldern i olika politiska församlingar ligger nånstans mellan 50 och 60 år och då ska detta genast rättas till genom att välja in fler ungdomar. Men det är inte för att det sitter en massa pensionärer där som medelåldern är 50-60 år. Det beror på att de flesta ÄR 50-60 år. Verkligen en sned fördelning. Om det är viktigt att få in fler kvinnor eftersom kvinnor har andra viktiga erfarenheter att bidra med, varför vill tror man då inte att pensionärer kan ha erfarenheter som kan behövas? Det finns ett ställe där pensionärer är överrepresenterade och det är bland nämndemännen. Där skulle behövas en föryngring.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi är väldans överens du och jag!

      Radera