måndag, juli 19, 2021

Vad är konst?

Jag fortsätter i dag på ett tema som jag inledde förra söndagen, när jag visade en jättestor alldaglig kam målad på en museivägg. Och temat? Jo, lätt som en plätt: Den eviga frågan vad som egentligen är konst.

Var och en har väl sitt personliga svar, i den mån man alls är road. För egen del råkar jag ju vara intresserad  (under etiketterna "konst" och "konst?" här på bloggen finns snart 400 inlägg, och det tyder väl på något). Helt klart är förstås att jag absolut inte gillar allt som expertisen höjer till skyarna.

Men ibland nöjer jag mig med att konstatera att den största konstnären, det är naturen själv. Eller vad säger ni om det lilla bladet som nu fått hoppa in i min sticklingvas, den som hänger i köksfönstret. Det är en del av den stora paraplyaralia jag slaktade härom dagen, eftersom den bredde ut sig på ett sätt som jag inte gillade  från att ha varit riktigt snygg, formad som ett hjärta.

Den nyss så pampiga krukväxten är nu omvandlad till tre stora sticklingar som jag tror kommer att rota sig. Och så sparade jag det där bladet. Kvar blev den nedre biten, med en stor rotklump och många blad, men jag gillar ju inte att slänga blommor som lever, så den åkte ner i entrén med vidhäftad lapp: "Jag är hemlös! Kommer att växa snällt om du tar hand om mig!" Någon timme senare var den adopterad, vet inte av vem.

Tills vidare får det gröna bladet i fönstret tjäna som tavla. Antalet exemplar/snarlika kopior av konstverket är närmast oändligt, även om de alla är unika. Signerade är de inte heller. Men konst ska man uppskatta med hjärtat och man mår bäst av att strunta i formalia och ekonomisk värdering. Viss konst kan dessutom med fördel avnjutas helt gratis, exempelvis i ett köksfönster! Bara att passa på!

Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

 1. Visst är det ett blad! Jo, dekorativt, så visst är det konst för mig!

  Konst kan annars reta gallfeber på folk, har färskt exempel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vandalisering av konst är SÅ trist. Man kan ju få gilla olika! Finns också viss skillnad mellan dekoration och konst, inte så lätt att peka på den gränsen heller.

   Radera
 2. Vad som är konst eller inte kan säkert diskuteras. Men att uppskatta konsten med hjärtat är viktigt. Och formalia kan man absolut strunta i. Din hängande vas är verkligen dekorativ och än mer med innehåll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Diskussionen är nog evig tror jag! Du vet väl att du har den där vasen ett stenkast från dig, ifall du vill ha en likadan???

   Radera
 3. Din sticklingvas är så otroligt fin med olika innehåll. Håller helt med dig, naturen är den skickligaste konstnären. Sedan kan jag tycka att "vissen" konst inte är konst, men det är en helt annan sak;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns massor med "fin" konst som jag ställer mig helt frågande till! Saker som kostar miljoner!

   Radera
 4. I hennes majestäts hemliga tjänst:
  https://www.svtplay.se/spisa-med-price-brittiska-oarna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg en bit i dag - de lagade steak and kidney pie ...

   Radera