torsdag, juli 01, 2021

Sommarläsning i väntan på resa

Torsdag betyder helgfråga från Mia i bokhörnan. Hon har siktet inställt på semester nu, helt naturligt så här års! Alltså landar hon i basfråga och bonusfråga som hör intimt ihop: Vad har du planerat att läsa på semestern? och bonusfråga: Hemmasemester eller åker du bort?

För min del blir det en blandning av hemester och vistelse i Barndomslandet (dit jag kommit tillbaka i dag igen). Jag är så lyckligt lottad att jag trivs på båda ställena och har det jag behöver, inklusive tillgång till bad i närbelägen sjö. Blommor att njuta av både här och där. Dessutom synnerligen välfyllda bokhyllor ...

Då är frågan vad jag ska satsa på för läsning. I mitt fall kan man ju tycka att semestern/sommaren redan är här, tänker jag. Har snart läst ut Edna O´Briens "Girls", om Boko Harams obegripligt grymma hantering av unga flickor de kidnappat i ett Nigeria fyllt av konflikter och strider. Ruggigt.

Inför sista delen av Ocean Vuongs "En stund är vi vackra på jorden" (On Earth We´re Briefly Gorgeous) tog jag faktiskt paus, delvis för att O´Brien ska tillbaka till biblioteket, delvis för att Vuongs självbiografiska berättelse är en rätt jobbig historia om svår integration i USA och sökandet efter (homo)sexuell identitet  ingendera är enkelt, med en mor som både är analfabet, totalt outbildad och dessutom full av traditioner från det gamla hemlandet Vietnam. Det är för henne han skriver och berättar sin historia, vilken tydligen är alldeles sann. Märkligt nog hann han precis få boken (som höjts till skyarna) klar innan mamman avled.

Ska i alla fall tröska mig igenom resten av boken också, men därefter behöver jag något betydligt mera lättsamt. Det lutar åt en deckare. Eller feelgood, efter all feelbad! I hyllan i Barndomslandet står också "Swing Time" av Zadie Smith som jag är sugen på, trots omfånget. Hennes "Vita tänder" (White Teeth) tyckte jag var helt fenomenal. "Shuggie Bain" som jag köpte nyligen får köa ett tag till.

En sak vet jag: jag ska inte upprepa fjolårets misstag att börja läsa en sommarföljetong i morgontidningen. Passar mig inte alls med avsnitt i längder jag inte själv får välja, tyckte rent av att det blev svårt att hålla ordning på historien. Fick helt enkelt en (förmodligen bra) bok förstörd.

Sedan vet man ju hur det är med sommarplaner: innan man vet ordet av är sommaren slut, och kanske hann man inte med någonting alls ...? När det sedan kommer till resor hoppas jag att det blir någon liten tripp frampå höstkanten. Med covidpass.

Cikoria vid min busshållplats i stan. 

Copyright Klimakteriehäxan

9 kommentarer:

 1. Aldrig fel med en sommardeckare :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä speciellt inte efter flera tunga, eländiga historier.

   Radera
  2. Swing Time vore en bra sommarbok, tror jag. Skulle egentligen läsa Samlade verk, men jag har inte lust. och det blir dagsutflykter i sommar

   Radera
  3. Jag har valt bort den ... på lite grumliga grunder ... men har inte heller nån lust!

   Radera
 2. sommaren har knappt börjat, njut av stunden!

  SvaraRadera
 3. gillade verkligen Ocean Vuongs bok, tidningen Vi Läser hade fin intervju med honom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är väldigt kluven. Vackert skriven hur som helst. Men jag har läst lite för mycket med liknande innehåll på sistone, tror jag.

   Radera
 4. Jag gillar deckare väldigt mycket så det lär nog bli en del.

  SvaraRadera