lördag, juli 10, 2021

Veckans mening – om nationalsånger

Veckans mening hämtas på lördagar ur något man nyss läst, på initiativ av Skriv-Robert. Meningen ska stå ut lite extra ur textmassan, är det tänkt, få läsaren att stanna till någon sekund extra. Jag är på slutspurten i Ocean Vuongs "En stund är vi vackra på jorden" (On Earth We´re Briefly Gorgeous) som handlar mycket om integration och att bli en "riktig" amerikan. Boken är en total succé i USA och har kallats mästerverk, till och med. Jag är inte lika entusiastisk, boken är stundtals rätt jobbig, bland annat i avsnitt med väldigt handgripligt beskrivet sex som jag kunde ha klarat mig utan. Men så glimtar det till, välformulerat, skarpt iakttaget, smart kommenterat. Som detta (och det blir på originalspråk eftersom jag läser den på engelska): 
The one good thing about national anthems is that we’re already on our feet, and therefore ready to run.

Copyright Klimakteriehäxan

14 kommentarer:

 1. tyckte mycket om Vuongs bok... förstår inte citatet, ur kontext

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varje lösryckt mening förlorar rimligen på att tappa sitt sammanhang, men den här tycker jag är nån sorts spegling av opinionsläget i USA, med allt våld, alla demonstrationer etc. Om boken är jag tudelad: bitvis väldigt fint skriven, bitvis mest jobbig. Tror att jag överdoserat integrationsproblem i min läsning på sistone.

   Radera
  2. förstår inte riktigt vad har opinionsläget i USA, allt våld, alla demonstrationer etc med Ocean Vuong att göra...?! Han som växte upp i nagelsalongen med alla dessa kvinnor... den lille pojken som fick vara familjs officiella tolk... för de vuxna saknade språk.

   Radera
  3. När han skriver boken till sin mamma är han en vuxen om än ung man, med goda kunskaper om det samhälle han levt i sen han var två år. Nu är han nästan 33.

   Radera
 2. jag försökte lyssna på den här boken men gav upp. evt försöker jag läsa den. vissa böcker lämpar sig inte att lyssna på. jag gillar nationalsånger. inte minst i dessa fotbollstider

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och snart finaldags ... om boken, ja du kan se vad jag skrivit till Hannele ovan, jag är inte alls odelat positiv som hon (och en väldans massa andra).

   Radera
 3. Hahaha! Ja, så kan man ju också se det. Pratade med min kompis Yvonne idag, och hon sa att hon har lyssnat till alla nationalsånger som sjöngs vid EM i fotboll. Men hon har inte tittat på en enda match... Själv har jag gjort tvärtom;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte jag hört några nationalsånger, men sett mycket fotboll - mer än jag trodde att jag skulle.

   Radera
 4. Citatet är för mig dubbelt. Men jag kan förstå meningen i det. Har inte läst boken men höört talas om den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo den har lovprisats flitigt, sålt kanonbra, gjort sin upphovsman känd. Nu har jag i a f läst ut den.

   Radera
 5. Ett okänt mästerverk för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja som det kostade på att ta sig igenom, för mig alltså ...

   Radera
 6. Det var ett spännande och intresseveckande citat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag tycker man kan klura en del!!!

   Radera