onsdag, juli 14, 2021

Kungligt underhållande

 Aldrig har jag väl stött på en fråga med ett mer självklart svar. Vilken bok, film eller tv-serie med kungligheter i centrum tycker du extra mycket om?

Det är förstås Enligt O som undrar. Och jag för min del undrar hur många vi kan tänkas bli som svarar "The Crown"? Serien från BBC som berättar drottning Elizbeth II:s historia från start till mål (ja där är hon förstås inte riktigt än) har fascinerat miljoner och åter miljoner tv-tittare världen över. Nästan omöjligt att INTE tro på allt!

Den norska varianten, "Atlantic Crossing", om den svenska prinsessan Märta som blev norsk kronprinsessa, fick mycket mer kritik för bristande faktainnehåll, men underhållande var den, åtminstone från min tv-soffa sett. Nu planeras en svensk skildring med Carl XVI Gustaf i fokus. Undrar om man ska våga se den? 

Att vi intresserar oss för kungligheter går hur som helst inte att förneka. "Barnbruden" av Anna Laestadius Larsson är först i en trilogi som rönt stor framgång, om livet kring Gustav III. Har de andra två delarna olästa, dock.

Maria Gustavsdotter, som övergav sin tandläkarpraktik för att skriva historiska romaner, har skrivit "Karin Månsdotter: hans majestäts nådiga frilla" och även den kan jag med gott samvete rekommendera! Karin blir trots sin bakgrund Erik XIV:s fru och Sveriges drottning. 

I långfilmsutbudet kryllar det också av lysande berättade kungliga historier. "The Queen" med Helen Mirren eller "The King´s Speech" med Oscarsbelönade Colin Firth som den stammande Georg VI är båda väldigt sevärda. För att ta ett par exempel.

Sedan kan jag inte låta bli at upprepa mig. Vet inte för vilken gång i ordningen jag skriver detta: Missa inte "Ers Majestäts olycklige Kurt" av Lena Ebervall och Per E Samuelson. Om Haijby-affären, som utspelade sig kring Gustav V. Helt fenomenal läsning! Lovar!

Med anledning av dagens datum och ämnet för kulturfrågan kan det ju passa att skicka en hälsning till Öland, där kronprinsessan Victoria traditionsenligt firar födelsedag. Hon har hunnit bli 44 och kan förmodligen förvänta sig att få sitt liv skildrat i diverse former inom inte alltför lång framtid ... 

Grattis Victoria, 44 år i dag! Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Copyright Klimakteriehäxan

15 kommentarer:

 1. Likt prins Charles lär hon få vänta länge på att få uppstiga på tronen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det dröjer nog. Hoppas hon passar på och har lite roligt så länge.

   Radera
 2. Atlantic Crossing riktigt sevärd... min lillebror gifte sig i slottskyrkan i Karin Månsdotters slott

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillade också serien. Fick lite hum om historien, även om jag fattat att inte allt var korrekt.

   Radera
 3. Oj, vad många tips du hade! Jag tyckte frågan var svår och jepp, The Crown är med hos mig! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag hade kunnat fortsätta ett tag till ... "Drottningen vänder blad" är exempelvis en underbarliten bok som hade platsat här!

   Radera
 4. jag ska verkligen läsa Ers Majestäts olycklige Kurt. The King´s Speech har jag sett. gillar alltid Colin Firth. The Queen har jag också sett. Laestadius serie läste jag men inte Gustavsdotters.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kurt är en tragedi på sätt och vis, helt fascinerande historia! Jag gillar också Colin F.

   Radera
 5. Tack för många fina tips! Har faktiskt The King's Speech kvar att se trots att planen var att se den direkt när den kom ...

  SvaraRadera
 6. Har varken sett The Crown eller Atlantic Crossing, men jag såg (av misstag) Carola i en rosa(!!!) kycklingdräkt sjunga på Solliden igår. Hela kungafamiljen på plats. Det räckte...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nästa gång du inte har nåt att titta på: SE THE CROWN. För mig blev det en synnerligen underhållande historielektion, så välgjord. Atlantic C var inte lika bra. Carolas kläder är numera ett mysterium, jag tror att hon tror att ett antal extra kilon inte syns i rysch och volanger. Hon har kanske ingen spegel? (jag såg dock inte det du såg)

   Radera
 7. Gustafsson9:57 fm

  https://fb.watch/v/x5AnukNg/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är lysande! Kungligt rolig version av "I feel good". Rekommenderas.

   Radera
 8. Det måste bli Tage Danielssons film Sopor med Lena Nyman som kronprinsessan Victoria. Den var rolig och tänkvärd.

  SvaraRadera